Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo OPERACIJA DA ALI NE

OPERACIJA DA ALI NE

Pozdravljeni,
stara sem 40 let in 4 mesece nazaj so mi pri rutinskem pregledu ugotovili povečano ščitnico.Delovanje same ščitnice je v mejah normale TSH: 1,32; Tg 64ug/1;zdravljenje z zdravili trenutno ni bilo potrebno.Opravila sem UZ ki je pokazal da desni reženj praktično v celoti zavzema gomolj scintigrafsko hladen v velikosti 33 x 22 x 17 mm, levi reženj pa trije manjši (4,5; 4 in 3 mm). Citološki izvid velikega gomolja je bil nesuspekten. Glede na velikost so mi svetovali posvet pri kirurgu glede odstranitve.

Kirurg dr.Bitenc mi je glede na samo velikost gomolja svetoval operacijo in odstranitev z razlago, da so hladni gomolji bolj sumljivi in obstaja možnost da so v njih lahko prisotne sumljive rakave spremembe neglede na to da je bil izvid punkcije negativen. Ob sami operaciji pa bi pregledali še levi del ščitnice kjer so trije manjši glede odstranitve še tega. Na vas pa se obračam po nasvet in razjasnitev nekaterih dvomov in sicer.
– trenutno nimam nobenih problemov s počutjem, le v grlu imam občutek prisotnega cmoka
– zavedam se da bi po odstranitvi ščitnice morala pač doživljensko jemati tablete tu pa se mi porajajo številni dvomi. Na forumu se veliko piše kakšni stranski učinki se pojavljajo ob jemanju le teh- prekomerno potenje, pridobivanje teže, nespečnost, psihične težave, šumenje v glavi in ušesih..
Glede na to da sem precej aktivna-dvakrat tedensko aerobika, veliko se sprehajam, hodim v gore; pa me zanima in se bojim da bo po odstranitvi vse drugače. Kako se sploh določi kolikšno dozo tablet se potrebuje in baje da je težko zadeti točno dozo ki se jo potrebuje za čimbolj normalno počutje.
Zavedam se da je to velika odločitev in pomembna za celo nadalnje življenje.
Najlepša hvala za kakršenkoli nasvet, mnenje in za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem…

Stranskih učinkov ščitnični hormoni v tabletah nimajo, ker gre za enake hormone, kot jih izloča ščitnica. Lahko si le alergična na kakšnega od dodatkov oz. lahko kot stranski učinek šteješ to, da niso najbolj nežni do želodca.
Tisto, kar ljudje opisujejo kot “stranski učinek”, so posledice napačnega odmerka. Pri vseh hormonih je primeren odmerek izjemno pomemben in čisto malo preveč ali premalo lahko naredi veliko škode. Tukaj pa se stvari lahko zataknejo, ker gre odmerjanje povečini zgolj po TSH testu, kar je deležno veliko kritik med pacienti.
Lahko te le potolažim, da imajo največ problemov pri odmerjanju tisti, ki imajo avtoimunsko vnetje in so jim začeli nadomeščati hormone šele po dolgotrajnih (večletnih) težavah. Ti ne spadaš v to kategorijo, zato je verjetnost, da boš lahko povsem normalno živela naprej z dodajanjem sintetičnega tiroksina, zelo velika. Z dobro osveščenostjo in poznavanjem znakov pomanjkanja viška in primanjkljaja ščitničnih hormonov jo lahko še povečaš.
Srečno,

Alenka

Najlepša hvala za hiter odgovor!
Vsaka informacija mnenje in izkušnja je zelo dobrodošla! Zanima me še glede same odstranitve ščitnice in sicer če v mojem primeru odstranijo le desni del kjer je sumljiv gomolj; ali potem ostala ščitnica vseeno deluje in se le dodaja po potrebi hormone..Glede na to da so tam trije manjši gomolji ali ni celo boljše odstraniti celo ščitnico kot pa ponovno na operacijo čez čas? Baje da je še več težav pri določitvi prave doze hormonov če ščitnica delno deluje… Hvala za odgovor…

Moje (nestrokovno) mnenje:
Glede na izkušnje članic je žal v veliko gomoljih res sled raka in jih je bolje čimprej dati ven.. Hladni gomolji so sumljivi, ni pa seveda rečeno… A nihče ne more zatrditi da je in bo vse OK ( ti gomolji se lahko z leti spremenijo..) Osebno zagovarjam operacijo, ker sem videla primere, ko so paciente “opazovali” v končni fazi pa se je potem gomolj tako hitro spremenil, da se je rak že razširil na vratne bezgavke.. Kar pri ščitnici spet ponavadi ni katastrofa, ampak vseeno…

V bolnici sem srecala najmanj pol operirank ščitnice, ki so jih že drugič operirali – še drugo polovico ščitnice. Enako “dooperirajo” dojke – veliko žensk v bolnici je bilo dejansko v kratkem času že drugič noter, da so “pobrali vse”ker se je tako izkazalo za bolje…
Ne razumem tega početja, tudi ga ni še nihče razložil. Je res življenje s pol ščitnice (ki lahko tudi nadomesti delovanje v popolnosti, a če so v njej gomolji že sedaj…?) ali z malo več dojke (tu ponavadi ne gre za mali vs.zelo velik poseg) – tako pomembno, da se reskira še ena OP takoj za tem, ko se po patologiji odkrije da je vse za ven?

Ljudje smo različni. Sama sem že večkrat napisala da sem 24 let brez ščitnice in po OP sem bila čisto normalno aktivna brez ovir (družina, služba, aerobika, smučarija itd…) Z bolj ali manj stabilno količino tablet, kar pa mi ni delalo večjih preglavic Potreba po hormonih se ponavadi malenkost spremeni ob večji sprmembi aktivnosti ali teže.

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Najlepša hvala za vaše mnenje!
Iz prebranega lahko sklepam da bi bilo v mojem primeru res bolje odstraniti celo ščitnico, to sprejeti in živeti naprej dalje brez nje glede na to da so tudi v levem režnju že sedaj trije gomolji. Operiral me bo dr.Bitenc Marko na Golniku. Zanima me ali lahko tam tudi sama na posvetu pred operacijo omenim ta svoj dvom ali moram to odločitev prepustiti izključno njemu. Resnično nebi rada vse to doživljala še enkrat.
Kakšne so izkušnje ostalih bolnic nasploh s kliniko na Golniku in omenjenim kirurgom?
Hvala in lep dan še naprej…

Menim, da se je najpametneje natančno pogovoriti z zdravnikom, povedati vse dvome, ne se pustiti zavesti, zmesti, naj obrazloži argumente. Ker odločitev je vedno pacientova, samo problem je, ker pacienti nismo učeni, da bi vedeli.kako naj se odločimo…..

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Pozdravljeni,
na forumu in med metuljčičami sem nova, čeprav imam težave s ščitnico najverjetneje že dolgo. ker pa so bili laboratorijski izvidi v mejah normale, me je zdravnica šele pred dobrim mesecem poslala na UZ. Tam je bilo ugotovljeno, da imam avtoimunsko vnetje ščitnice, predvsem pa povečano ščitnico z gomolji. To v zadnjem času pošteno čutim pri požiranju. V grlu imam pošten cmok, ki me zelo moti. Je mogoče, da je ta cmok zrasel v nekaj tednih? Zdaj grem na slikanje. Glede na vaše izkušnje pa lahko sklepam, da bom morala po vaši poti. S temi gomolji (imam jih 3) se ne da živeti, zato bo najverjetneje potrebna operacija. Kako prideš do zdravnikov na Golniku? Morda bi šla raje tja na zdravljenje.
Mi lahko daste kakšen nasvet.
Hvala in lep dan

Zal mi je da se v glavnem oglasam samo jaz , ker sicer bi lahko slisali se druga mnenja…
Ja, zelo verjetno bo tako.. odvisno od gomoljev, a ce delajo sitnosti, ni kaj dosti premisljat…
Glede Golnika – nic bolje kot kjerkoli drugje , recimo – torakalna ali onkoloski.
Kakih slabih izkusenj ni od nobenih 🙂 Zaenkrat se nismo debatirali o tem da kje ne bi bilo OK….
Ce bi bil kak sum na raka pa bi sla (vsaj jaz) raje na onkologijo…

najlepša hvala za hiter odziv. Ker sem rahlo zmedena, pa tudi preplašena, se bom še oglasila in prosila za vaše mnenje. lep dan, Mirjam

Meni je tudi zelo hitro zrasla, a na sreco gomolji niso bili rakasti. Nekako v 3 mesecih se mi je ful povecala in je tudi prevec delovala (tsh 0,2). Motila me je ponoči, saj mi je šlo na kaselj. Operacija ni nic hudega, bila sem na torokalni, kjer so zelo prijazni. Sem pa imela po njej kar 3 mesece tezave z glasom, saj se pri operaciji lahko dotikajo živca, ki ozivcuje glasilke, zato se le-ta poškoduje. Zdaj sem 5 mesecev po opreraciji, dozo hormonov so mi takoj zadeli in s tem nimam tezav. Srecno!

Hvala Nova za super info. Vecina jih cuti grlo 3 m.po OP in so rahlo hripavi ampak- razen izjemoma ,to mine.
Mirjam, vprasaj kadarkoli, lahko me tudi poklices, stevilka je na nasi internetni strani.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close