Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo OPERACIJA – DA ALI NE?

OPERACIJA – DA ALI NE?

Pozdravljeni!
Stara sem štirideset let in že dvajset let se zdravim zaradi vnetja ščitnice – kronični tiroiditis. Do lani sem na pol leta kontrolirala TSH v laboratoriju in na podlagi teh izvidov sem konec avgusta 2015 dobila spet povečano dozo Euthyrox-a, in sicer eno tableto na dan. Ker pa je ultrazvok pokazal nodus v levem režnju ščitnice, so me poslali tudi na scintigrafijo. Na kontroli, 19. 10. 2015, so opravili punkcijo. Citopatološki izvid kaže: nodus v levem režnju ščitnice; atipija folikularnih celic deloma Hurthlovih celic; v ozadju je citomorfološka slika skladna s kroničnim tiroiditisom. Ultrazvok pa je pokazal, da je ščitnica povečana, neenakomerna hipoehogena, bolj prekrvavljena; v levem režnju je kavdalno struktura bolj groba – področje meri 2,0 cm, je bolj prekrvavljeno. laboratorijski izvid pa je pokazal: TSH 3,50 mE/l. Na podlagi vsega tega je bila podana diagnoza: kronično vnetje ščitnice s hipotirozo na substituciji nodusi v ščitnici. Naročili so me na kontrolo čez dva meseca, torej 8. 1. 2016. Tokrat mi je zdravnik rekel, da gre za tumor in da mi svetuje, da se odločim za operacijo oz. odstranitev levega režnja ščitnice. Ker se nisem mogla takoj odločiti, saj me je vznemirilo poimenovanje tumor, sva se dogovorila, da opravim še eno punkcijo in bo zdravnik podal mnenje, ali se z operacijo mudi, ali bi se to dalo opraviti poleti. Opravil je punkcijo in odvzeli so mi kri. Izvid, ki sem ga prejela 10. 1. 2016 pa pravi:
– ultrazvok: ščitnica je povečana, neenakomerno hipoehogena, bolj prekrvavljena, v levem režnju je kavdalno nodus velik 1,7 cm;
– citopatološki izvid: nodus v levem režnju ščitnice: citomorfološka slika je skladna z limfocitnim tiroiditisom;
– TSH: 0,400 mE/l FT4: 18,83 pmol/l
– diagnoza: kronično vnetje ščitnice s hipotirozo na substituciji nodusi v ščitnici
– mnenje: TSH je blago znižan, ob ponovni punkciji v punktatu ni sumljivih sprememb; zatem je navedena terapija (šest dni 1 tableto, sedmi dan pa le pol tablete), kontrola junija.
Ker ni bilo podanega mnenja o potrebi po operacijo, sem poklicala v ambulanto, kjer pa so mi odgovorili, da se je to spregledalo in da bodo zadevo pregledali in da bom dobila nov izvid.
Glede na to, da je ta drugi (januarski) izvid precej drugačen od oktobrskega, razlikujeta se predvsem citopatološka izvida, me zdaj skrbi oz. zanima, kakšno je dejansko stanje moje ščitnice in če je potrebna, morda nujna, operacija. Predvsem pa ne vem natančno, kaj se dogaja (prej tumor, operacija, zdaj nič o tem). Za mnenje in nasvet se vam iz srca zahvaljujem, Sonja

Pozdravljena ga. Sonja..
opredelila se bom samo glede tumorja, ki so vam ga v levem režnju zaznali, in sicer vam bom podala svojo zgodbo.. Lansko leto so mi na levem režju zaznali tumor.. po biopsiji, ki ni pokazala malignosti, samo delno spremenjene celice, so mi predlagali operacijo s hitro napotnico, da bi poseg opravili že junija. Ker sem po zbiranju informacij vedela dovolj, da v poletnem času ni ugodno opraviti operacije (počasnejše celjenje zaradi potenja vratu, po op izogibanje soncu najmanj 6 mesecev itd) sem poseg prestavila na september. Takoj v začetku oktobra sem bila operirana. 14 dni po operaciji je histološki pokazal tumor-karcinom.. Nadaljni poseg na desnem režnju sem odklonila in sedaj tudi od onkologov in kirurga dobila podporo-marca letos uvajajo novo doktrino glede reoperacij, radio joda itd.. tako, da sem sedaj s strani uradne medicine na opazovanju in spremljanju..V tem času sem takoj začela z alternativo.. bioresonančne terapije in sem od začetka letošnjega leta do sedaj, po samo petih terapijah, dozo Euthyroxa iz že 125mcg znižala na 50 mcg.. nisem še na konju, vendar se stanje počasi izboljšuje.. o klasični medicini ne bom zgubljala besed.. trije zdravniki, tri različna mnenja, jaz pa v katastrofalnem stanju.. šele bioresonanca me je spravila po konci..Morda vam moja zgodba kaj koristi.. boste sama ocenila.. Želim vam vse dobro in držite se!

Vsak ima svojo zgodbo.
26 let se že borim z metastazami Hurtlovega raka ščitnice na vse možne načine, tako konvencionalne (na žalost tak tumor ne pije joda in jodiranje kot najzaneslivejša metoda pri uničevanju raka ščitnice ne deluje in potrebno ga je izrezati), kot alternativnih. Veliko sem jih preizkusila… nič..
Edina reč za katero so mi kar tri osebe trdile, da so uničile z njo tumor na ščitnici, je bil post po Breussu. Ampak po mojem mnenju to deluje le v primeru ko je tumor še primaren, da ga “požre”, ko je enkrat metastaziran, pa ne več… Pa še to vprašanje če deluje dolgoročno.. tko da…

Če so v nekem trenutku sumili na Hurtlove celice (le-te so menda lahko tudi benigne, čeprav ner poznam benignega primera Hurtla..morda zato, ker taki pacienti ne hodijo na onkološki.., maligni pa je Hurtle precej “žleht”..) in si v dvomih zaradi drugega čisto drugačnega mnenja, bi šla jaz zagotovo na tvojem mestu iskat še tretje mnenje… ker to ni hec.
Tudi delno odstranjevanje – pol ščitnice in potem nič joda, je lahko zrelo rizkantno. jaz bi zagotovo raje videla da mi odvzamejo celo in me jodirajo, če le tumor pije jod. Ziher je ziher… Še tako spremljanje včasih ni dovolj… No, k sreči ščitnični tumorji rastejo počasi…

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close