operacija črevesne zapore pri novorojenčku
Spoštovana,
Prosim, če mi lahko pomagate z odgovorom na naslednje vprašanje. Noseča sem 37 tednov in so mi prvič pet tednov nazaj in kasneje potrdili še enkrat z UZ pregledom ploda, da ima plod črevesno zaporo katero bo potrebno po rojstvu operirati (na UZ viden poudarjen spodnji del črevesja).
Zanima me kdaj pri novorojenčku operacijo opravijo, možni zapleti in rizičnost operacije.
hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni,
Mateja
Spoštovana Mateja,
če gre za pravo zaporo črevesja (kar bo potrdil pregled takoj po rojstvu, tudi z rentegnskim slikanjem in ultrazvočnim pregledom), je novorojenček takoj po rojstvu premeščen na kirurški oddelek (v Ljubljani je to Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo) in po začetni stabilizaciji in oskrbi čim prej (praviloma v roku 12 ur) operiran.
Če se izkaže, da gre le za zožitev črevesja ali da je potrebna dodatna diagnostika, pa se operira po pridobitvi dodatnih podatkov oziroma v skladu z znaki pri novorojenčku.
Rizičnost operacije (pa tudi pojav zapletov) je odvisna od zelo številnih dejavnikov, zlasti od vrste zapore in obsežnosti posega. Sama anestezija (česar se mnogi starši bojijo) pa je povsem varna.
Žal vam bolj natančno ne morem odgovoriti, prava oseba za vse bo kirurg, ki bo otroka operiral in pediater, ki bo zanj skrbel na intenzivni po operaciji.
Srečno,