Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja operacija bobniča-timpanoplastika

operacija bobniča-timpanoplastika

Živjo!

Moja hčerka je bila na operaciji bobniča (timpanoplastika), ker je imela na bobniču luknjico. Zanima me, če ima kdo s tem izkušnje? Ali so se še pojavljala pogosta vnetja ušesa? Ali se je izboljšal sluh ? Vsaka informacija mi je dobrodošla. Hvala.

Lp, Vlasta

Jaz sem bila operirana pred 20 leti in od takrat nisem imela nobenega problema več.
Edino po operaciji kar par let nisem smela močit ušesa. Najprej smo pazili še pri umivanju las, nato smo pazili na morju. Zdaj po tolikem času se pa tudi “tunkam”, sem in tja skočim na glavo, čerpav tega ne bi smela.
Se pa ravno odpravljam k zdravniku, da se pozanimam, če bi se lahko začela potapljati.

Drugače pa operacija medda ni nič posebnega. jaz sem bila v bolnici 10 dni, potem pa še hodila obvezana okoli. Me pa ni nič bolelo, razen odstranitev šivov. Pa zelo me je dajalo domotožje, pri 10ih letih je bil zame to največji problem:-)

Srečno.

Živjo!

Po divjem nekajurnem brskanju po svetovnem spletu glede vsega kar se tiče timpanoplastike vam pošiljam povezavo z eno od strani (sicer v angl. jeziku), kjer sem našla precej konkretnih stvari, ki so me zanimale (predvsem glede vnosa vode v uho, plavanja,…).
Mogoče bo v pomoč tudi vam – srčno upam!

lep pozdrav
Mojca

http://www.earsurgery.org/tympan.html

Moj sin je pa že dvakrat imel timpanoplastiko in obojič mu je ta plastika se “odlepila”in zdaj spet razmišljamo o ponovni operaciji,vendar se bojimo,da spet ne uspe.Star je 18 let.Prvič je bil operiran pri desetih letih,drugič pa lani.Operiral pa ga je dr. Gros.Kdo je pa vaše otroke operiral?Najraje bi menjala kirurga,ker že malo dvomim v njega(zaradi dveh neuspehov),Čeprav verjetno ni nič kriv.Vls koliko pa je stara tvoja hči?Kdaj je bila operirana?

Mene je tudi operiral dr. Gros in je zaenkrat vse ok (to je cca. 20 let). V bistvu sploh nisem vedla, da se zadeva lahko ponovi.
Lp

mi smo imeli vtsavitev timpanalnih cevk, ravno zaradi zračenja ušesa saj je imela tekočino v ušesih in posledično slabo slišala. so nam po odstranitvi in po tem ko so luknjice zarasle rekli da potapljanje odpade, ker zaradi pritiska lahko bobnič poči saj je zarasel le z tankim parenhimom, in bo oglušela. če je pri timpanoplastiki enako ali ne ne bi vedela. ma dokler luknjice iso bile zaraščene ni smela prit tekočin v ušeska, saj je povzročala vnetja. ker pa smo že itak navajneji v treh letih uporabljat silikonske čepke pri plavanju in kopanju v bazenih in morju, jih uporabljamo še naprej. vnteja pa kaj naj rečem, malo vneto uho smo pridelali pred slabim mesecem, brez sekreta iz ušesa. (to pa je dve leti po tem ko je zarasla luknjica) in še to predvidoma zaradi zamašenega noska, saj je bila kar prehlajena in bilo je bakterijsko, saj je prijel AB.

najbrž ti nisme pomagala bog ve kaj, ma vseeno.

mene pa zanima zakaj je prišlo do te luknjice in da je potrebna operacija. Namreč moj sin ima od lasnke zime pogosto pozimi vnetja ušesa ter prejšnji teden je prišlo do počenja bobniča..ampak se uspešno zdravi…
Rada bi preprečila kakršnokoli operacijo in če mi lčahko daste kak nasvet…

zaradi vnetja pride do perforacije, najbrž se bo tudi sama zacelila. ampak pazite da vam do takrat v uho ne pride voda niti pri tuširanju. v uho lahko daste pri pranju las vato, najbolje da jo prej prepojite z oljem in potem istisnete da vam ne pride olje v uho.

ZANIMA ME, KAKO POTEKA OPERACIJA BOBNIČA?NA BOBNIČAH IMAM BRAZGOTINE TER SLABŠI SLUH.HVALA ZA POJASNILA.

Vsem iskrena hvala za dobrodošle informacije. Moja hči (5let)je eno operacijo desnega ušesa že dala čez, zdaj nas čaka še na levem ušesu.Od operacije so se vnetja ponovila, tudi na levem ušesu, kjer ima 3mm veliko perforacijo.Zelo pazimo, da ji voda ne pride v ušesa.Upamo na najbolje.

Še enkrat hvala

Vlasta

vls,a ji plastika ni odpadla,ko je imela vnetje?Sinu je že dvakrat(kot sem že zgoraj napisala).A ji zelo teče,ko ima vnetje?Sin je prejšnji mesec imel spet vnetje in so ga prvič pozdravili samo s kapljicami brez antibiotika.A ti ji daješ kapljice v ušesa?Joj malo sem natresla to,vendar me te stvari res zanimajo.

Živjo,
Plastika ji ni odpadla, ampak delno odstopila. Ko se je pozdravila, je bila plastika razpeta,cela. Vedno ji teče gnoj-sluz iz ušesa, pri vsakem vnetju (imela jih je 5 letih več kot 20x). Dobivala je različne antibiotike in kapljice Ciloxan, ki so zelo vredu. Upam, da bomo z rastjo težave odpravili, tako so mi rekli..ko bo prerasla.Jaz pa upam le, da ostane sluh 100%.

Vse najboljše vam želim.
Vlasta

Naš je tudi,ko je bil manjši imel zelo pogosta vnetja.Letos bo star 19 in vnetja so zdaj redkejša(1-2x na leto).Veš,saj mene tudi sluh najbolj skrbi.Mi ne opazimo,da slabše sliši,na aparatu pa se to vidi.Upam,da bo tretja operacija(ko se zanjo odločimo) uspela.Študirat gre glasbo,zato sluh še kako potrebuje.Še dobro,da ima eno uho vredu.Lahko izdaš kdo jo je operiral?
Lp!

Operiral jo je dr. Gros. Sem zelo zadovoljna in tudi želim vse preglede pri njemu.Od začetka jo je zdravila dr.Godina na Metelkovi, ki je mislim, da začela delat l.2004.Tam se je začelo vse “pacati”, različni antibiotiki..itd
Včasih se mi zdi da so ti otročki kar eni poskusni zajčki, mi pa nevešči in potem pač slediš dr.

by,by

Pozdravljeni,

se lahko še kdo oglasi, ki je imel operacijo na bobniču? Kako ste si kaj prali glavo? Jaz si je zdaj dva tedna po operaciji nisem, zdaj pa je že čas … prej sem si prala vsaka dva dni, tako da sem cela živčna že. Je možno, da odstopi tudi več let po posegu? Kako dolgo si nist emočili glave?

Pozdravljena,

jaz sem imela kar nekaj operacij srednjega ušesa.
Glavo sem si “prala” s sprejem za suho pranje las – kupili smo ga v lekarni.
Voda v ušesa… Jah, kaj naj rečem, pri plavanju se mi kdaj zgodi, da pride noter. Če pride do tega, probam s palčkami za ušesa “popivnat” ven kolikor gre. Sicer pa splošno pazim, da mi ne pride. Potapljam se pa ne, ker si ne želim spet težav. Je bilo res hudo…

Pri meni plastika ni odstopila, je pa tega že veliko let.

Lep pozdrav

New Report

Close