operacija ali blokade?
pozdravljeni!
Pred petimi leti sem utrpela močan udarec v desno ramo in mesec dni kasneje še poteg desne roke.Začele so se močne bolečine in po pregledih sem opravila fizikalno terapijo in je bilo precej boljše.
V zadnjem letu so se bolečine spet pojavile v močnejši obliki in ob katerem koli gibu ramena.Opravila sem CT in kontrastno slikanje,kjer so ugotovili obsežen kalcinat v kiti supraspinatusa.Vse ostalo je b.p. – rotatorna manšeta tudi ni poškodovana.
spet sem imela fiz. terapijo in UZ,vendar ni nobenega izboljšanja,mogoče še slabše,saj me včasih boli rama in cela roka tudi v mirovanju.
Ker delam v športu in tudi sama še vedno treniram plavanje in tekmujem (v veteranski kat.) mi to predstavlja hudo motečo oviro.
Menite,da je primernejše injeciranje kortikosteroida in blokade ali operativni poseg?Sama se nagibam bolj k operativnemu in me zato zanima,kako ta poseg izgleda,koliko časa si hospitaliziran in kako je po posegu – počitek,bolečine…..?
Stara pa sem 38 let.
Hvala!
Spoštovana,
v takšnih primerih običajno priporočam poskusiti z ENO blokado v predel podakromialnega in poddeltoidnega sluznika. Če po blokadi in predhodni fizikalni terapiji ni znosnega izboljšanja, priporočam operativno zdravljenje. Odločitev o tem je lahko le Vaša in to na osnovi intenzivnosti težav!
Takšen operativni poseg je običajno artroskopski (trije prbl. polcentimeterski rezi), v okviru katerega se očisti podakromialni in poddeltoidni sluznik ter kito mišice supraspinatus. Pri nas je takšna operacija enodnevna, kar pomeni da pridete in odidete na dan operacije. Za pomembno izboljšanje funkcije ramena potrebujete v povprečju še 3 mesece pooperativne rehabilitacije (fizioterapija, delo s trenerjem).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih