operacija
Naslednji teden ima dvanajstletni sin operacijo zoba – nad enkama zgoraj ima še eno, popolnoma skrito v dlesni. Sama operacija me niti ne skrbi, zanima pa me, kako poteka okrevanje, kakšne so bolečine, ko injekcije popustijo, koliko časa bo imel težave pri jedi. Nihče mi tudi ni znal odgovoriti, koliko časa bo manjkal v šoli. Ali dobi kaj za lajšanje bolečin? Moram priznati, da mene verjetno bolj skrbi kot njega. Je pa to verjetno odvisno od vsakega primera posebej.
Hvala za odgovor.
LP
Maja
Spoštovana Maja,
bolečine po posegu so v večini odvisne od težavnosti samega posega in od morebitnih komplikacij. Možno je ,da bolečin sploh ne bo, lahko pa se pojavijo, ko anestezija popusti in nekje po 2 -3 dnevu pričnejo upadati. Proti bolečinam mu lahko dajete analgetike, ki vam jih napiše zdravnik ali pa si jih sami kupite v lekarni. Prvo dozo analgetika lahko vzame še preden popusti anestezija, da bo takrat že učinkoval.
Odsotnost od pouka je spet odvisna od težavnosti posega, mislim pa, da več kot 1 teden ni potrebno ostajati doma. Pri jedi pa kakšnih posebnih težav ni pričakovati, ker bo rana višje na grebenu in ne bo tako moteča.