Najdi forum

Stara sem osemindvajset let. Še vedno imam mlečno trojko zgoraj in pred kratkim, ko sem opravila ortopan slikanje je bilo ugotovljeno, da imam v kosti stalno trojko, ki ni izrasla nad mlečnim pa je viden še en zobek (po velikosti sodeč naj bi bil še en mlečen). Ker imam velik strah pred zobozdravnikom bi želela operacijo odložiti za vsaj toliko časa, da mi zobozdravnica pozdravi ostale zobe in naredi mostiček. (v nasprotnem primeru se zna zgoditi, da bom ponovno obupala).Ona pravi, da to ni mogoče razen v primeru, da mi kirurg napiše, da odstranitev zob ni nujna. Zanima me, kolikšne so možnosti, da se mi stvar zakomplicira, saj v vseh teh letih sploh nisem vedela za te zobe!? Počakala pa bi rada tudi zato, ker je čakalna doba za operacijo s koncesijo od šest mesecev do enega leta ( podatke mi je dala zobozdravnica), privat pa je možno takoj, vendar mi finančno stanje tega trenutno ne dopušča, saj bom plačala že mostiček in vse ostalo.
Najlepša hvala in lepe pozdrave,
Ana

Spoštovana Ana,

svetujem vam operativni poseg pred izdelavo mostička. Pri operaciji je včasih potrebno kar veliko truda, da spravimo zob iz kosti in prav neprijetno bi bilo,če bi pri tem prišlo do poškodbe novega mostička. puščanje zob v kosti ni priporočeno, ker lahko iz njihovih tkiv nastanejo zelo neprijetne ciste ali celo tumorji (brez panike – možnosti so majhne!!!).
Za čakalno dobo pri kirurgu pa se pozanimajte. Če ste iz Ljubljane, potem malo potelefonirajte in prav gotovo boste našli kakšnega, ki nima tako dolge čakalne dobe.
Lepo pozdravljeni!

Najprej najlepša hvala za odgovor. Napisali ste mi, da je potrebno veliko truda za odstranitev zoba iz kosti, zato vas prosim, če mi lahko podrobneje opišete potek in komplikacije, ki bi lahko nastale. Zelo me je namreč strah tega posega, saj sem se komaj opogumila za odhod do zobozdravnika potem pa še vsa ta nadloga z operacijami. Verjamem, da me razumete, zato se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor.
Ana

Spoštovana Ana,

včasih je potrebno veliko truda, da dobimo tak zob iz kosti (!!). To ne pomeni, da bo operacija a priori težavna. Hotela sem vam le svetovati, da najprej odstranite zob, šele nato se lotite izdelave mostička. Pri ekstrakciji lahko pride do zdrsa vzvodov ali klešč, ki jih uporabljamo za odstranitev zoba in prav škoda bi bilo, da bi ju odneslo npr. v nov mostiček in bi pri tem odletel košček vidne ploskve novega – umetnega zoba (to je ena možnih komplikacij).
Sama odstranitev impaktiranega zoba je odvisna predvsem od debeline kosti, ki jo je potrebno najprej odstraniti. Ko je zob dovolj osvobojen in imamo dovolj “maneverskega” prostora, poteka postopek naprej kot ekstrakcija. Kar pogumno!
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close