Najdi forum

operacija

Spoštovani

V primeru, da ti lečeči pulmolog predlaga, da ti pri razširjenem emfizemu+astmi, da se prizadet del pljuč izreže – odstrani z operativnim posegom, kdaj je operacija smiselna? Zaenkrat prejemam zdravila, normalno opravljam delo, čisto fuknkcioniram čez vsakdan, le pljučna fukncija slabi … Kakšna je kvaliteta življenja po operaciji oziroma odstranitvi dela pljuč?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

Spoštovani,

za kirurško odstranitev dela pljuč – torej za volumsko zmanjšanje pljuč- se vekakor še ne odločimo pri bolnikih, kot ste vi. Ki s pomočjo zdravil povsem normalno fumcionirate.

Kandidati za takšno operacijo so bolniki s KOPB, ki jih navzlic prejemanju vseh možnih zdravil ter tudi po opravljeni pljučni rehabilitaciji (fizioterpiji ipd) še vedno muči zelo težka sapa
Poleg tega mora bolnik za ta seveda tudi tvegan poseg zadostiti še celi vrsti vključitvenih kriterijev (na primer naj bo FEV1<45%, itd…) ter mora biti brez izključitvenih kriterijev (na primer brez srčnega popuščanja, difuzijska kapaciteta pljuč mora biti večja od 20%, itd…..).
Vsekakor pa so pri tako izbranih bolnikih izidi takšnega kirurškega zdravljenja KOPB dokaj obetavni. Bolnikom se težka sapa popravi, izboljša se jim zdravstvena kakovost življenja in količina kisika v krvi (in seveda s tem v tkivih) je povečana.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Hvala za odgovor, lep preostanek poletja vam želim.

Tudi vam!

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljeni,

spet imam vprašanje. Konec oktobra sem z diagnozo KOPB hujše stopnje in astmo prebolela atipično pljučnico spodnjih režnjev.10 dni sem prejemala antibiotike Fromilid in se po 14-dnevni bolniški, vrnila v službo. Pred tem sem bila dvakrat v treh tednih prehlajena in prehlad se mi je zaključil s prej omenjeno pljučnico. Da ne bom dolgovezila: prejšnji teden sem spet začela smrkati in spet kašljati. Spet imam gnojen sputum, ob naporu težjo sapo. Dopoldne sem OK, popoldne pa slabše. Kaj mi svetujete, kako naj vem, kdaj naj grem k zdravniku (če sploh), da se mi vsa stvar ne bo vedno zaključila s pljučnico. Ko začnem kašljat, ko … kaj vem – spet težje diham? Ali naj ne grem, dokler nisem spet čisto fuč in res težko diham? Ali je prej sploh smiselno hoditi k svojemu osebnemu zdravniku? Sicer imam zdravila onbrez, spirivo, alvesco in singular. Dokler nisem staknila prehlada nisem imela problemov s sapo (res pa je, da sem se čuvala … na sprehod hodim po ravnem, ne dvigujem težjih stvari). Sicer pa še delam in vse, kar pač že paše k temu.

Hvala za nasvet in vse dobro v prihajajočem novem letu.

Spoštovana,

res, pomembno vprašanje, ki nevomno muči mnoge bolnike s KOPB. Kdaj torej poiskati zdravniško pomoč?
Po eni strani je kronično preobremenjenega zdravnika neprijetno nadlegovati. Pa še kakšen virus zlahka dodatno staknete v čakalnici.
Po drugi strani pa je treba pljučnico zdraviti čimpreje. Ali pa poslabšanje KOPB, če se je pomanjkanje kisika poglobilo.
Pri čemer ste bolniki s KOPB bistveno bolj nagnjeni k pljučnicam, kot so enako stari pljučno zdravi ljudje. Pa še vdihani glukokortikoidi dodatno pospešujejo nastanek pljučnice.
Nekega enostavnega recepta vam ne morem ponuditi.
K zdravniku je treba iti, če vas muči bistveno težja sapa, kot sicer, če bistveno več kašljate in če bistveno več izkašljujete. V tem primeru namreč potrebujete antibiotik-četudi ni pljučnice, ker gre le za poslabšanje KOPB.
Na pljučnico je treba misliti, če imate visoko telesno temperaturo, če vas v prsih boli (zaradi vnetne prizadetosti porebrnice) ali če je izmeček krvav. Žal ta nasvet velja predvse za običajne pljučnice, bisveno manj za atipične, ki “tipično” potekajo bolj skrito. Seveda ne vse!
K zdravniku se nemudoma odpravite, če pomodrite v ustnice ali če s pojavijo znaki srčnega popuščanja-na primer zatekanja nog ali če greste slabše na vodo. Prav tako k zdravnku, če začutite nepravilno bitje srca. Pa tudi, če ste nenavadno utrujeni.
Spremljajte vaše stanje s vprašalnikom CAT, ki je v slovenščini. Dobite ga na spletu. kako ga uporabljati pa vam bo povedal vaš zdravnik ali pulmolog. Zelo priporočam.
Kaj pa preventiva pljučnic?
Cepite se proti pnevmokoku.
Morda bi se odločili za nekaj tedensko respiratorno rehabilitacijo na Golniku?
Uredite telesno maso (če je treba). Jejte večkrat dnevno a po malem a pestro.
Posvetujte se z zdravnikom, ča vdihani glukokortikoid zares porebujete. Vdihani glukokortikoidi pospešujejo nastanek pljučnic. Poleg tega povzročajo nastanek in hitrejše napredovanje sladkorne bolezni. Ki že itak rada spremlja KOPB.
Vaš zdravnik vas seveda bolje pozna od mene. Zato vam bo glede simptmov, zaradi katerih ga morate obiskati, gotovo še kaj dobrega svetoval.

Seveda pa velja. Bolje iti na pregled malce prezgodaj, kot prepozno.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič
.

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spoštovani

Hvala za obširen odgovor. Marsikaj od tega, kar ste napisali upoštevam (cepim se že 4 leta), poskušam skrbeti za svojo težo (ker sem suha, da mi ne pade), redno hodim na sprehode (izogibam se meglenim dnevom), … svojo zdravnico bom povprašala o smiselnosti porabe Alvesca, … sicer pa imam konec meseca kontrolo na Golniku, tako da bom vprašala tudi tam. Kako poteka nekaj tedensko respiratorna rehabilitacija na Golniku?
In še tole vprašanje me muči: po pljučnici oktobra sem brez dihalnih problemov preživela cel dan. Konec decembra sem se nekako rešila kašljanja (blažji prehlad, kašelj pa sem nekako “pregnala” s tabletami flavomed), sedaj po praznikih pa me, zlasti v popoldanskem času muči težja sapa. Ne tako zelo, ampak blažja. ne znam drugače opisati, kot recimo – vsako popoldne grem redno na sprehod za cca 1 uro. Sedaj pa se včasih vstavim, da vdihnem. Če grem na sprehod zjutraj, pa tega ni. Naj o tem spregovorim s svojo pulmologinjo?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana,

seveda ja najbolje, da se o variabilnosti vaših simtomov pa tudi o tehničnih ali vsebinskh plateh rehabilitacje pomenite ob pregledu na Golniku. Tam boste dobili tudi različne brošure o KOPB, ki vam bodo olajšale razumevanje KOPB.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close