Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija operacija

operacija

Razmišljam o odpravi kratkovidnosti z operacijo. Kaj je boljše laser ali vstavitev leče? Imam dioptrijo -6.5 na obeh očesih, stara sem 35 let očala nosim že 30 let. Dr. Pfajfer mi je rekel, da če z laserjem odpravijo kratkovidnost in če se s časom pojavi siva mrena se z operacijo le te ponovno vrne stara dioptrija pri vstavitvi leče pa ne. Kako je s tem? Jaz se bolj nagibam k laserju. Mi prosim lahko bolj obširno opišete oba postopka?
Kakšni zapleti pa lahko nastopijo pri eni in drugi metodi? Kakšno je vaše osebno mnenje o takih operacijah?
Hvala za odgovor.
mirna

Vsaka operacija ima svoje prednosti in slabosti , kivam jih predstavi očesni kirurg. Pri dioptriji -6,50 in verjetno če je prisoten še kakšen astigmatizem se pravi da je dioptrija še večja je mogoče bolj smiselna vstavitev znotrajočesne fakične leče. Seveda pa je potrebno narediti vse preiskave in šele nato podati dokončno mnenje, ker so pri obeh operacijah določene omejitve, ki jih lahko odkrijemo šele s preiskavami. Pri laserski operaciji mora biti roženica- to je sprednji del očesa dovolj debela, pri vstavitvi leče pa morajo biti anatomske strukture v očesu primerne za vstavitev leče. Glede operacije sive mrene pa jo v obeh primerih lahko dobite in v obeh primerh se le to da operirati in pri operaciji sive mrene se teži k temu, da se dioptrijo približa čim bolj 0, kar pa je le redko in je nekje blizu 0.
Prednost laserske operacije je da se očesa ne odpre, pri vstavitvi leče pa da je operacija reverzibilna se pravi če se kar koli zgodi se leo lahko odstrani.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close