Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika operacija?

operacija?

Pozdravljeni!
Pri petih letih sem imela operacijo na leve očesu (škiljenje), ki je baje blazno dobro uspela. Nihče ni verjel, da sem kdajkoli škilila. Očala sem nosila samo 3 leta (1-3.razred OŠ), ker so rekli, da nimam kaj pridobiti z njimi. Na levo oko (to, ki je bilo operirano) vidim izredno slabo. Sence. Npr. pri optiku ne morem videti niti največjega E-ja, čeprav se z nosom dotikam stene. Ločim tudi barve, ampak samo žive. V glavnem, če me postavijo na cesto bom znala domov, ampak je velika verjetnost, da bom padla v prvo luknjo in se zaletela v otroka. Zdravnik mi je priporočil neko telovadbo (bližanje in oddaljevanje svnčnika vsak dan 10 minut) ampak me je oko tako bolelo (levo), da se je solzilo in sem prenehala z vajami. Zdaj pa sem opazila, da sem začela dobivati dioptrijo na desno – zdravo – oko. Delam tudi za računalnikom in veliko berem. Popoldne že vidim malce megleno (na desno oko), če pa grem zvečer ven se pa zgodi, da imam levo oko pomaknjeno v levo stran. Tako kot je bilo pred operacijo. Zdravnik mi je pred leti rekel, da če ne bom redno telovadila z očesom, potem bom mogla imati novo operacijo čez 2-3 leta, ki pa ne bo več tako uspešna. Pri tem zdravniku sem bila pred 5-imi leti.
No, zdaj pa sledi vprašanje: Ali je res, da bo uspešnost operacije slabša. Ali se lahko lasersko operiram -zelo malo vem o tem, kam bi lahko šla in koliko stane.
Koliko časa moram čakati, približno, na operacijo? Ali mi kaj svetujete? Ali naj si vendarle kupim očala? Na levo oko se vida ne da več popravit, tako da leča očal nima nikakršne funkcije.
Najlepša hvala za nasvet oz. odgovor in želim vam veliko sreče pri delu.

Strinjam se z vajami, katji le tako lahko popravite škiljenje, katero povzročajo mišice okoli očesa, ki premikajo oko, zato tu laserska operacija ne pride v poštev.

Na desnem očesu ste dobili dioptrijo zaradi preobremenjenosti le tega, kajti to oko je prevzemalo funkcijo levega.

Torej vaje in še enkrat vaje.

Če se stanje ne bo popravilo na desnem, ko ga boste razbremenili z levim očesom, priporočam očala.

Hvala za lepe želje!

Majino pismo me je spomnilo na moj “problem” z desnim očesom. Imam občutek kot da ga sploh nimam in da gledam samo z levim očesom; pred leti pa sem ugotovila, da škilim na to desno oko (večkrat, ko se pogledam v ogledalo vidim, da desno oko sploh ni na sredini, ampak na skoraj skrajno desni strani). Do 17-ega leta (očala nosim od 6-ega leta) sem nosila očala, katerih leče so vsebovale + in – dioptrijo (ne znam strokovno opisati). Ko sem zamenjala okulista, mi je le-ta povedal, da so mi takšne leče zaustavile razvoj desnega očesa, zato na tega slabše vidim (čeprav se mi je od 6-ega leta vid precej popravil na boljše). Torej bi bilo tudi zame priporočljivo izvajati tiste vaje za oči, ki jih je Maja opisala?

Lani pa mi je okulistka omenila, da bi mi morali “izmerit” mojo realno dioptrijo na nek poseben način – v oči bi mi dali neke kapljice, potem pa dva dni ne bi smela ničesar delati (branje, gledanje TV, vožnja…), šele nato bi mi lahko natančno določili dioptrijo. Mi lahko, prosim, kaj več poveste o tem?

Najlepša hvala za Vaš odgovor.

Strinjam se s tem, da je sedaj čas, da vam zmerijo pravilno dioptrijo. Pojdite na več pregledov, tako boste dobili tako imenovano “drugo mnenje” in jih dajte med seboj primerjati.

Lp.

mene zanima kaksne so te vaje-se da kje podrobna navodila dobit? jaz skilim navzven z desno oko,samo baje ne vedno. problem je tudi da na desno oko ne vidim (poskodba v mladosti),drugace nosim ocala. a bi lahko kljub sleposti na desno oko opravljal te vaje?

Ena od vaj je bližanje in oddaljevanje svinčnika vsak dan po 10 minut, vendar to ne smete delati kar na pamet, ampak vam mora predpisati vaje okulist, saj za določeno škiljenje potrebujete določene vaje.

Lp.

New Report

Close