Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina opeklina

opeklina

Spoštovani !
V iskalniku sem iskal kaj o opeklinah,pa žal nisem našel ničesar…..
zanima me kako se pravilno zdravi opeklino…opekel sem se z vrelim oljem na roki,opeklina je v velikosti cekina (slo-tolar)…..prvi in drugi dan sem mazal z neko mastjo (so mi prodali v lekarni),potem pa z PANTHOL KREMA za celjenje ran…sedaj je že 10 dni od opekline,pa se mi nekako ne celi dobro (kožica se je olupila in včasih zakrvavi)….kaj vi predlagate…..lepa hvala za odgovor

Pri opeklini je važna prva toaleta rane, s sterilnimi škarjicami je treba odstraniti mehur, potem pa se na rano položi Mepitel (posebna namaščena gaza), lahko pa se premaže z Dermazin kremo, v principu pa se opeklina najlepše zasuši na zraku, če je seveda na takem mestu, da ne prihaja v dotik z obleko in umazanijo.

Tako prvo oskrbo rane težko naredite doma sami. Sedaj poskusite s čisto gazico obrisati odmrlo povrhnjico iz opekline, če se rana gnoji (zeleno-rumenkast izcedek) vam svetujem, da stopite do zdravnika, lahko pa sami očistite s 3% hidrogenom (peroksid), ki ga kupite v lekarni, rano popršite z Bivacyn sprayem in pustite odprto. Če jo boste pokrivali, se vam bo gaza prilepila na rano in boste vsakič znova odtrgali hrastico, ko boste rano ponovno previli.

Ali lahko opeklino namažem z bivacyn kremo ali mora biti spray? Ali je krema še učinkovita, če je že odprta kakšno leto? Kaj pa bivacyn prašek? Ali pomaga tudi kakšna druga krema za celjenje, npr. bepanthem? Ali je dermazin kakšna posebna krema samo za opekline? Kaj pa kamagel?

Če se rana ne gnoji je bolje, da jo pustite odprto in suho, krema povzroči, da se rana ne posuši, v tem pogledu je bivacyn spray boljši, čeprav je učinkovina ista (antibiotik), Kamagel je blažilno mazilo za pike na bazi kamilice, škoditi ne more, le koža se vam bo zmehčala pod njim. Dermazin je krema namenjena za zdravljenje opeklin.

Pozdravljeni! Moj 1,5 letni sin ima podoben problem – pri 11 mesecih (za novo leto 2009) se je polil z vrelo kavo, opečeni je imel obe roki, malo tudi prsni koš in brado. Vse se je lepo zacelilo, tako da se skoraj nič ne pozna in tudi pigment se že vidi. Na eni roki pa se mu je brazgotina (nad komolcem 4 kvadratne cm in na podlakti 3 kvadratne cm) zadebelila, še vedno je rdeča in je do sedaj bila luskasta (kot zelo suha koža). Do zdaj (7 mesecev) ga je zelo srbelo in se je tudi ponoči zaradi tega zbujal, mazali in masirali smo ga z mazilom Bepanthen. V tem tednu je brazgotina postala skoraj gladka in tudi bistveno manj rdeča. Zanima me, če to pomeni, da se hitreje celi in da je z masiranjem ne bomo mogli nič bolj stanjšati in zmanjšati. Hkrati bi vprašala, če mu lahko še kako pomagamo, da se mu ne bo toliko poznalo.

Vase ravnanje je popolnoma pravilno, zelo pomembno pa je tudi, da mu poskodovano kozo zelo dobro zascitite pred soncem, saj bodo sicer se dolgo vidne pigmentne lise (dolgi rokavi, ne le krema).

Lep pozdrav, Katarina

To že upoštevamo, zanima me samo, če bi se dalo še na kakšen način pomagati, da bi se opeklina zmanjšala in stanjšala, ker zdaj že nekaj časa ne gre nikamor. Sicer pa hvala za odgovor!

Žal ne poznam kakšnega učinkovitega načina…

Lep pozdrav, Katarina

Zdravo,

opekla sem se z vročim oljem oz. vroče olje je dejansko “eksplodiralo” iz friteze naravnost v moj obraz oz. čelo…imam cca. 5 cm visoko in cca.3 cm široko rano oz. opeklino….hitro sem si olje obrisala z krpo z obraza in si hladila čelo približno 45 minut….ta čas so se odpravili po kremo za opekline URGU-URGU EMULZIJA ZA OPEKLINE, ki so jo dali v lekarni, češ da to najbolj pomaga…zanima me, ali moram k zdravniku, malce se mi že koža celi, oz. najprej sem si tako mehur predrla (saj sem ga odrgnila z krpo ko sem si brisala olje)…koliko časa potrebuje koža da se zaceli? ali ostane madež oz. brazgotina in koliko časa? je kakšn način da se jo odstrani?

Prosim za pomoč :S

Prva pomoc je bila popolnoma pravilna, drugi korak pa bi bil boljsi, ce bi se odpravili k zdravniku. Opekline so namrec lahko zelo resne poskodbe, saj je nevarnost okuzbe opecenega dela koze zelo velika. Oceniti je potrebno globino opekline in primerno ukrepati. Celjenje je dolgotrajno in lpusti brazgotine, vkolikor je opeklina globlja. Vsekakor vam svetujem obisk pri zdravniku (ce se niste sli).

Lep pozdrav, Katarina

New Report

Close