Pozdravljeni!
Imam vprašanje v zvezi z opeklinami oz.s stanjem po opeklini. Prosila bi vas, da ne objavite tega maila, ampak mi napišete samo odgovor. Hvala.
Moj brat se je v nesreči pred pribl. 10 leti hudo opekel, tako da so mu ostale kar hude brazgotine (roka, del hrbta, vrat). Takrat so mu opravili presaditev zgornjega dela kože iz stegnenic (skin grafts – se opravičujem, ker ne vem kako bi se reklo po slovensko, vi boste že vedeli za kaj gre), na hrbtu pa tisto metodo z-plasty (nekaj o tem sem prebrala na internetu, zato ne vem slovenskih izrazov). Nekje se je stvar kar dobro prijela (kar se tiče presaditev), drugje pa se mi zdi čista polomija, tako da ima še vedno grde brazgotine (baje, da so mu takrat prehitro odstranili povoje; če to na kaj vpliva). Bil je tudi že na pregledu na Polikliniki in odgovor je bil na kratko – da se kaj dosti ne da narediti. Ne bi rada grajala kogarkoli, ampak kot mi je povedal je cel pregled trajal niti ne 5 minut, okrog njega je bil zdravnik (ne bom povedala kdo), pa še kakih 5 najbrž asistentov ali študentov, na hitro so ga pogledali in adijo. Ne bom poudarjala, da mu je to vzelo vso voljo, da bi še kam šel (po drugo mnenje), saj je že prepričan, da mu ni pomoči. Meni pa ne gre v glavo, kako da se po 10 letih, ko je najbrž tudi plastična kirurgija napredovala, ne da narediti nič? Najbrž se samó ne da narediti nič na napotnico… (konec koncev, vsaj upam, da je tako…).
Vem, da težko odgovarate tako po mailu brez da bi videli za kaj gre in vem tudi, da je treba imeti realna pričakovanja in da človek ne bo nikoli več kot nov, ampak hvaležna bi vam bila, če bi mi na kratko opisali katere metode se uporablja v takih primerih in ali je res možno, da se včasih ne da narediti nič?? Da ga bom vsaj laže prepričala, da gre kam na pregled… .
Hvala in res ni treba objavljati maila (čeprav tudi kaka javna kritika kdaj ne škodi…:))
Lep pozdrav in hvala,
Monika
živijo
Saj ni nič takega napisanega ( sem kar objavil) in bom odgovoril 🙂
Brazgotine po opeklinah so tudi danes velik kirurški in terapevtski problem.
Izguba kože (dermisa) je nenadomestljiva, rzen s presadki z lastenga telesa. Te so lahko različnih debelin od zelo tankih do presadkov ce,e debeline kože. Debelejša je presajena koža boljši estetski izgled daje, je pa večej tveganje , da se ne bo prijela in na odvzemnih mestih pušča globoke brazgotine. Tak način je uporaben le za manjše predele ki so estetsko(obraz), in funkciolnalno (roka) najpomembnejši.
Običajno pri opeklinah kakršne oisujete uporabljamo tanke presadke , delne debeline kože (Tierschev transplantat). Z njimi, po izrezu mrtvine hitro prekrijemo večje opečene predele. preživetje vsadkov je praviloma veliko, brazgotinjenje pa je hujše kot pri debeljših presadkih. Odvzemna mesta se brez brazgotin zacelijo v tednu do dveh.
Brazgotine po opeklinah lahko zdravimo na več načinov:
konservativno z uporabo masaže , pritiska, silikonskih oblog, kompresijskih oblačil, krem, cinkovih obližev, z opronicami z fizio in delovno terapijo itde.
Kirurško z izrezom in nadomeščanjem z debeljšimi presadki lastne kože, (če so te na voljo), s preoblikovanjem brazgotin če te tvorijo vrvičaste ali snopaste kontrakture, ali ko ovirajo gibanje sklepov Z plastike in veliko ostalih načinov z lokalnimi reženjčki, z ekspanderji ( napihljivimi baloni , ki jih vstavljamo pod zdravo kožo in jih nekaj mesecev napihujemo, po odstranitvi balonov tako pridobljeno odvečno kožo porabimo za prekrivnaje priležnih brazgotin…
V posebnih primerih je potrebno uporabiti tudi bolj zapletene rekonstrukcijske posege ( prsoti režnji..)
Kljub vsemu navedenemu včasih ni moč popraviti izgleda brazgotin.
Vaš brat lahko vsekakor pride na kontrolni pregled kjer mu bom lahko svetoval o možnostih in smiselnosti rekonstrukcije brazgotin.
Lep pozdrav
Aleš