Najdi forum

opečni tlakovci

A kdo pozna koga poleg gospoda v Lukovici, ki se ukvarja z izdelavo opečnih tlakovcev?

Gospod iz Šentvida pri stični, če rabite telefonsko lahko sporočim.

http://www.atelje-keramike.si

Najcenejši in kvalitetni opečnati tlakovci na ;

http://www.opecnatitlakovec.eu

ročno izdelan slovenski opečni tlakovec. http://www.tlakovec.com

Zadnjih nekaj let prebiram najrazličnejša vedenja o tlakovcih.
Med ostalim zasledim nasvet o rezanju stare opeke, ki me je še prav posebno zbodel,
saj je predstava o izgledu ali praktičnosti pojem,
ki ga enačimo in tako nehote v isti koš zmečemo odnos do naravnega, ter zadovoljevanje osnovnih želja po ” ročno izdelani žgani glini”.
Keramičarji in drugi polagalci torvrstne keramike ponavadi svetujejo, da naj opečnati tlakovec, prav tako staro opeko razrežemo, položimo in nato prebrusimo.
Vljudno nas poučijo, da je vse čudovito, zvezano z nemogočim prahom, ki pa bo na hitro pozabljen, ko bomo tlakovec prelakirali po dolgem in počez z lakom za parket.
Nasvet pogosto vsebuje jamstvo dolgoletne uporabe.
Vsekakor je to način, ki nekaterim s čistim odnosom do naravnega, ni blizu in povšeči.
Opeki ali opečnatemu tlakovcu s takšno obravnavo odstranimo površino, kot kruhu skorjo,
izgled, popreje, ročno izdelane opeke se spremeni v zbrušen granulat neenakomernega “drobovja” , ki smo ga razgrnili, ko smo opeko zbrusili, vidni so večji in manjši zračni mehučki “lunkerji” saj gline za izdelavo opeke za zidavo ni bilo potrebno očistiti nekaterih primesi in delcev.
Te jame in vdolbine kasneje zadelamo s fugirno maso podobne opečnate barve in primešamo nekaj opečnega prahu , ki je ostal po brušenju.
Lakiranje bo takšna tla spremenilo v tla umetnega izgleda , tovrstna obravnava tlom odvzame
naravnost, zapre pore , material ne diha, kar pa je pojem uporabe naravnega materiala v našem domu.
Izgled opečnatih tal dosežemu tudi s prirezovanjem bobrovca, vsekakor govorimo o izgledu, medtem, ko bo za resnično kvalitetna tla potrebno uporabiti ročno izdelan tlakovec , kjer sta pomembna tako konsistentnost materiala( optimalna poroznost), kot akumulator toplote, ter naravni izgled tega tlakovca, ki ga bomo zaščitili z naravnimi materiali, ki omogočajo »dihanje« materiala.
Kolikor ljudi toliko želja, zaključim svoj članek z iskreno željo za uporabo naravnih materialov v naših domovih, ki so blizu majhnim in velikim ljudem.
http://www.opecnatitlakovec.eu

Opečni tlakovci Avbelj!!!! Vse lepo in prav. Preglejmo dejstva: Premehki so, se krušijo ( res je, da so lepi in topli, a kaj ko jih nimam samo za gledat, ampak za pod).
Kupljeni so bili za celo pritličje v novi hiši. Po priporočilu g.Avblja jih je polagal in premazal g.Kotnik. Lepo položeno-estetsko in strokovno, brez pripomb do impregnacije….potem se pa začne.
Namazane so bile ( pred fugiranjem ) z SUPER BLESKOM iz Belinke, nato z WETROK POROSOL emulzijo ( namenjeno za linolej in kao zapiranje por, da ne vpija tekočine )sledil pa je končni premaz z WETROK MEPOL HM ( za lažje čiščenje in svilnat lesk )
Vzdrževanje poda naj bi bilo sledeče: 1X letno premaz WETROK MEPOL HM in to je to. A kaj, ko se je že po parih mesecih začel premaz luščit ( bognedaj, da si šel z bosimi in mokrimi nogami po tleh, so se takoj prijele na noge luske od premaza, ali pa da si zalepil navaden selotejp na tla, takoj je bil odstranjen premaz in na tistem delu je plošča “pila tekočino” )
Sledili so klici in prošnje, da se zadeva sanira in to se vleče že par let. V vmesnem času pa sem iskal reešitve za ta pod tudi pri drugih strokovnjakih na področju premazov itd.
Zdaj pa k dejstvom: Opečni tlakovci so premehki, ker so žgani na premajhni temperaturi, poslediično, se zato struktura kruši ob vsaki večji točkovni obremenitvi-stoli, visoke petke, živali…in na površini nimajo zadostne trdnosti.
Po mnenju stroke, ga ni premaza, ki bi lahko utrdil to krednato strukturo….
Super Blesk in Porosol se NE MARATA MED SEBOJ, zato je vsakršno nadaljevanje s premazi obsojeno na neuspeh, ker se je Super Blesk že upil v strukturo.
Pod, kakršen je, je lep samo na delih, kjer ni obremenjen z ničemer. Preostane mi samo, da ga vržem ven in dam noter drug pod, ki NE BO AVBLJEVA PREMALO ŽGANA GLINA, TRETIRANA Z POSKUSNIMI IZMIŠLJENIMI KOMBINACIJAMI PREMAZOV. Še Belinkin tehnolog je bil zgrožen, ko sem omenil, kaj imam poleg Super Bleska namazano na podu.
Samo v razmislek: v zgornjih prostorih sem za četrtino cene tlakovca nabavil slovenski Macesen, ki sem ga impregniral z voskom in je po 6.letih brez ponovnega premazovanja tak kot je bil.

kdo pa je ta barbka d, ki nima pojma o tlakovcih? to je kot da gorenjka kritizira milko

Barbka daj kakšno slikico gor!Rad bi videl kako izgleda !

Kdo pa si ti ki ocitno imas pojma o tlakovcih?Potem pa mi povej kaj sem naredila narobe ,ce ze kritiziras.Kupila sem tlakovce in da ja ne bo kdo kaj zafrknil povprasala koga naj najamem za polaganje da bo res vse ok.Receno mi je bilo da je to g.Kotnik,ki nam je tlakovec potem tudi lepo polozil,premazal.A glej ga zlomka moja sreca ni trajala vec kot kak mesec,ko so se zacele kazati obrabe povsod ,kjer je bila obramenitev malo vecja npr .pod nogami od stolov,v kuhinji pri koritu in stedilniku…Pa grem enkrat z vlaznimi podplati cez stanovanje ,noge pa polne odstopljenega premaza.O vsem obvestim oba gospoda.Oba se zgovarjata ,ampak g.Avbelj le pride pogledat in videti mu tudi ni vseeno a kaj mi to pomaga.O kaksnem skupnem resevanju problema ni bilo govora.Kdo je tukaj kriv in ali se res tako resuje probleme?Jaz sem cakala 6 let,da bi se kaj uredilo preden nekoga simfam po forumu.lp

New Report

Close