Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk onkogeni

onkogeni

Pozdravljeni! Pišem Vam bolj iz stalne negotovosti, kot iz kakršnegakoli opaznega znaka. Moja mami je namreč pri 40h prebolela raka dojke (odkrit je bilo precej zgodaj, odstranili so le polovico dojke, imela je kemo). Sama sem stara 20 let in počasi začenjam misliti na verjetnost bolezni tudi pri sebi. Na Vaši internetni strani (breastscan) sem brala o samopregledovanju (o čemer mi tudi mami stalno govori), pa imam občutek, da sama ne bom nikoli vedela, če je kaj “novega” v dojki… imam grozno vozličaste dojke in verjetno ne bi opazila, če bi bil en “vozliček” več. Kljub temu, da smo na vajah že večkrat tipali modele (študiram medicino) imam občutek, da pri sebi tega ne bi opazila…. Kaj mi priporočate, kako naj se naučim samopregledovanja, da bo sigurno uspešno?? Kolikšna je po vašem mnenju možnost, da se tudi pri meni razvije rak dojke (čisto klinično, pustimo molekularno bio :P)? Ali je možnost, da se pri katerem od naju z bratom razvije rak drugega organa (mislim v smislu dedovanja onkogenov)? Hvala za odgovore in lep pozdrav!

in zakaj nihče ne odgovori?? ali pač ne znam pogledati 😀 nasvet???

Ker je mami zbolela relativno mlada, še pred menopavzo, je tveganje res nekoliko večje. A to je tveganje oz. nagnjenost k obolevanju. Na vašem mestu bi se obrnila predvsem v preventivo in pogledala, kakšen je vaš življenjski slog, koliko časa namenite gibanju in rekreaciji, kakšna je vaša prehrana,… Naj se mami o tem posvetuje še s svojim zdravnikom onkologom, po potrebi lahko opravite tudi gensko testiranje. V tem primeru se je najbolje posvetovati s strokovnjaki na Onkološkem inštitutu, kjer testiranje tudi opravljajo.
Če boste preglede dojk opravljala redno (enkrat mesečno, po menstruaciji), se boste sčasoma navadila tudi na bolj goste predele. Seveda je tumor v dojki, ki je gosta in vozličasta težje odkrit. A v praksi se je že velikokrat izkazalo, da je ženska, ki razporeditev tkiva v svoji dojki dobro pozna, tudi če je tkivo gostejše, pri samopregledovanju uspešnejša. Zato ne obupajte in ne razmišljajte že v naprej o neuspehu. Roko lahko tudi naoljite, da bo lažje drsela po koži. Dojko razdelite na kvadrante in s krožnimi gibi, zadosti močnimi, da greste tudi v globino tkiva, tkivo pretipajte. Pretipajte tudi predel pod pazduho. Žleze so večinoma premakljive, občutljive, največkrat jih je več skupaj . Tumor pa je ravno nasprotje od tega, je samostojen, trd in neobčutljiv. Če vam samopregledovanje nikakor ne bi «steklo«, se lahko najavite tudi v ordinaciji, kjer delam. Tam se bova pogovorili o tem, kaj vas moti in pregled izvedle v praksi.
Z leti, boste k samopregledovanju ,dodala tudi druge diagnostične metode, priporočam najprej BreastScan in UZ dojk, potem sčasoma tudi mamografijo. Več metod med samo kombiniramo, večja je možnost, da v primeru bolezni, bolezen tudi dejansko odkrijemo. Ni se treba v naprej bati in razmišljati o možnem izidu. Rak je bolezen, ki je danes ozdravljiva. Na nastanek bolezni imamo velik vpliv z načinom življenja in razmišljanja. Strokovnjaki so si tukaj vedno bolj enotni. Če do bolezni vseeno pride, pa je seveda zelo pomembno, v kateri fazi bolezen odkrijemo in koliko se aktivno vključimo v sam proces zdravljenja.

New Report

Close