Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Omotica in vrtoglavica

Omotica in vrtoglavica

Pozdravljeni,

leta 2016 sem bila obsevana s Cyber knifom v zvezi z benignim tumorjem v ušesnem kanalu. Po obsevanju sem imela precejšnje težave glede ravnotežja, kar se je potem s terapijo v Šmarjeških toplicah umirilo. Od tedaj z ravnotežjem nimam večjih težav, sposobna sem nemoteno stati na eni nogi, nevrologinja je zapisala le, da je prisotna rahla ataksija desno. Pred letom dni so se mi pa začele pojavljati omotice ali pa morda vrtoglavice. Težko opišem, a najbolj tipično je po branju časnika ob zajtrku, ko sem potem kot pijana, me zanaša, glava je kot gluha,  neko otopelo stanje. Uporabljam očala z dioptrijo nekaj čez 2+. Glede na to sodim, da je neka povezava med očmi in ravnotežjem, z osredotočenostjo na pisano besedilo. Me je nevrokirurg pred 2 leti vprašal, ali imam povečane težave z ravnotežjem. Kot sem napisala, ravnotežje je dokaj dobro, me pa res zanaša, kot da sem opita. Zelo sem nestabilna, noge so mehke in lahke, glava pa deluje nepovezana. Glede na to sem pomislila, ali je morda tumor spet aktiven. Vi bi mi lahko povedali, kakšni bi bili znaki, če bi tumor začel ponovno rasti. Na to mislim, ko se tako počutim v glavnem ves dan. Ti znaki me nekako spominjajo na opisani centralni tip vrtoglavice.

Prosim vas za odgovor, ker se to moje stanje iz dneva v dan  samo še poslabšuje.

Lepo vas pozdravljam, MarSha

Pozdravljeni,

verjetno imate redna MRI slikanja, ki so najbolj zanesljiva za ugotavljanje rasti tumorja. Povečanje tumorja ali cistične spremembe v njem bi lahko povzročile točno take težave, kot jih opisujete. Vzrok pa je lahko tudi drugje – v slabšanju prekrvavitve zadnje možganske kotanje (običajno aterosklerotične zožitve, lahko tudi kakšen tromb), kar povzroča prehodne težave.

Potrebno bo opraviti meritve sluha in ravnotežja (ADG, videoHIT, cVEMP) in seveda kontrolni MRI s KS.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close