Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina omotica 2ič

omotica 2ič

Prejšnji teden sem vam poslal vprašanje, vendar mi niste odgovorili. Sicer se od leta 2005 zdravim za povišanim pritiskom (jemljem ampril in coryol). Pritisk se je umiril, (v mirovanju 110/70) do novega leta letos, ko mi je spodnji zrasel na 90-95. Zdravnik mi je ampril zamenjal z ampril HD (diuretik). Pritisk se je kmalu umiril, vendar so se mi začenjale pojavljati omotice, ki so bile ponavadi bolj izrazite dopoldne. Ponavadi se je po malici in kakšni kavici izboljšalo. To sem pripisoval novemu zdravilu, kateri ima stranski učinek omotičnost. Zadeva se je že skoraj izboljšala do prejšnjega ponedeljka, ko mi omotica traja že cel teden, praktično ves dan. Šel sem do zdravnika in ga vprašal ali bi bila omotičnost , psihičnega izvora (mogoče kakšna depresija) ali kaj drugega. Po njegovem ne, saj nima nobenih drugih znakov, pa tudi ne vidi nobenega razloga, da bi me poslal na kakšen pregled (slikanje glave…) Problem vidi v preobilici dela in stresu in mi svetuje šport. Nato sem odšel do bioenergetika, ki je takoj ko sem prišel v njegovo ambulanto brez da bi mu kaj pojasjneval vprašal, kaj je narobe z mojo glavo. Nato je z nežnimi prijemi po vratu prišel do ugotovitve, da imam nekoliko moten pretok krvi v vratu do možganov in da naj pridem čez dva tedna, da bo sprostil pretok še v kapilarah. Omotičnost je izginila do naslednjega jutra, ko sem prišel v službo, kjer skoraj nisem funkcioniral. Težko sem se skoncentriral. Čez vikend samo vegetiram, saj ni nič od mene zaradi omotice. Kaj svetujete. Ali naj grem po nasvet še do psihiatra, saj sumim, da je mogoče povezava med stresom in preobilico dela v službi. Drugače sem poln energije in načrtujem kaj vse bom naredil, ko se mi stanje izboljša. Spim v redu…
Prosim če mi odgovorite. Najlepša hvala.

Spoštovani!

Izčrpanost še ni depresija. Verjetno bi bil prvi ukrep “polnjenje baterij”, kaor koli že to prakticirate. Sam omotice ne bi povezoval s krvim tlako, zdravili ali deprsijo, lahko pa gre za tesnobo ob psihofizični utrujenosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšel je priročnik diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike http://www.drmed.org/novica.php?id=13437. Dobite ga v knjigarnah DZS in MK.

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Omotica se je po kakšnem tednu, ko ste mi odgovorili izboljšala. Nekaj dni je bilo že čisto v redu, nato pa se je ponovno stanje nekoliko poslabšalo. Ponavadi sem bil dopoldne bolj omotičen kot popoldne. Zadnje dni pred prazniki pa se je zopet poslabšalo, saj se je omotica pojavljala skoraj čez cel dan ( pri tem mi pade koncentracija in moram vložiti veliko energije da se zberem). Mislil sem da se bom čez praznike spočil in da se bo izboljšalo. Bilo je slabše, saj se je omotica pojavila skoraj takoj ko sem vstal in se nadaljevala čez cel dan. Le zvečer se je ponavadi nekoliko umirila. Začel sem tečti, saj sem predvideval, da mi rekreacija ne more škoditi. Včasih mi tek paše, včasih pa ne, saj ko se ustavim se mi včasih začne še nekoliko vrteti. Zanima me kaj naj naredim. Ali mogoče obstajajo kakšna zdravila ki ublažijo omotico. Oziroma kako bi našel vzrok. Po strokovni literaturi sem iskal kaj vse bi bilo povezano z omotico, vendar razen omotice nimam nobenih značilnih simptomov (depresija, sindrom burnout, …)
Le moja zdravila za pritisk (coryol, ampril), ki pa jih že jemljem 3 leta imajo možmi stranski pojav omotice.
Drugače se počutim v redu in sem poln energije le omotica mi slabša kvaliteto življenja. Včasih je prav hudo, saj ne najdem vzroka zanjo.

Spoštovani!

V prejšnjem sporočilu nisem omenil, da je razlika med vrtoglavico, ko se nam predmeti pred očmi vrtijo in omotico, ko imamo praviloma občutek lebdenja, hoje po mehkem tepihu ipd. V prvem primeru bi znala pomagati zdraivla, kot so urutal, torecan ipd., v drugem pa mogoče nekaj za sprostitev – pomiritev.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšel je priročnik Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike [www.drmed.org]. Kupite ga lahko v knjigarnah DZS in Mladinske knjige.

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close