Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma OMG, je to psoriaticni artritis?

OMG, je to psoriaticni artritis?

Pozdrav!

Pred pribl. 6-imi meseci (1 mes. po porodu) se mi je na nohtih pojavila luskavica (drugje ne), pazim na prehrano, se redno sportam, izogibam stresu, nohte mazem s Sorelom, izboljsanja ni – je nihanje.

Cca. 1 mesec opazam, da imam vsako jutro izredno tezke noge, bolijo me stopala, traja nekaj minut, da jih razhodim. Nekaj dni me bolijo clenki na rokah – kar zmrazi me ob misli, da bi bili to lahko zacetki PA-ja. Mami ima hudo obliko ankilozirajoceg spondilitisa, pred kratkim sem prebrala, da je 50% moznosti za dedovanje, lahko tudi v obliki psoriaticnega artritisa. Dobila sem cmok v grlu.

Nekaj vprasanj:
1. Kako se zacne PA? Kako napreduje?
2. Zdravljenje & samopomoc – zdravila, prehrana, razgibavanje?
3. Kako se ga potrdi/ovrze – preiskava krvi (povecani eritrociti?)?

Hvala vsem za odgovore & lp od zelo zaskrbljene

Ja, težko je reči, kaj se dogaja.

Pri meni se je začelo z bolečinami v palcih nog. Ko pa sem si poškodoval mezinec na roki, je tik ob zaključku bolniške, izbruhnil prvi zagon PA. To je bilo cca 10 let nazaj.

Začetek je pri vsakem bolniku drugačen. Ob naslednjem zagonu sta mi začela otekati 2. in 4. prst obeh nog ter metotarzalni sklepi, nato levo zapestje, levi sredinec. Sedaj imam obe rami močno boleči ter vratni in prsni del hrbtenice. Pristal sem na bioloških zdravilih in protibolečinskih tabletih.

Samopomoč je seveda zelo pomembna. Jutranja okorelost je pač stalnica, ki se jo premaga z razgibavanjem, vnetja v akutni fazi pomiri masaža z ledom, ko preide v kronično stanje, mi najbolj odgovarja gretje.

ZELO pomembna je prehrana, meni škodi meso in mesni izdelki in tudi mleko in mlečni izdelki. Sem si zelo pomagal z načinom prehranjevanja po dr. Papugi.

Ja, krvni testi so pokazatelj pi seropozitivnih revmatičnih obolenjih. Pri PA gre navadno za seronegativen revmatizem. Navadno je ob zagonu povečan CRP (vnetni faktor) ter sedimentacija. Je pa to spet pri vsakem posamezniku različno.

Poglej si napisano na http://www.revma.net/, kjer dobiš dobre informacije.

Kako pa zgleda prehrana po dr. Papugi, pa lahko vidiš v tej knjigi http://knjigarna.enakupi.com/Narava-zdravi-s-hrano-Polona-Kresal-Bizaj-pr-17877.html. Članek avtorice je v prilogi Odprta kuhinja z dne 1. 3. 2009 (zadnje NeDelo). Gre za isti način prehranjevanja.

Pa veliko lepi dni želim!

New Report

Close