Najdi forum

Omejitev stikov z otrokom?

Sem ločen in imam precej težek problem. V sodni poravnavi glede ločitvenega postopka je bilo določeno kakšne stike imam z otrokom, koliko časa pri meni preživi počitnice in kakšno preživnino sem dolžan plačevati.

Težava je v tem, da otrok sicer k meni pride rad, pa tudi jaz se veselim stikov z njim, ampak ko pride k meni je nekaj časa vse v redu, potem pa se začne obnašati obupno. Žali in verbalno napada mojo partnerko in hoče ves čas preživeti izključno z mano. Partnerka se je začela umikati in ko sva sama z otrokom, je vse v redu. Čim pa je ona zraven, se začnejo “štale”.

Vzrok je seveda bivša, ki otroka stalno podpihuje proti novi partnerki, občasno tudi grdo govori o meni (sem slišal na lastna ušesa, ko sta govorila po telefonu), skratka, dosegla je, da je otrok začel novo partnerko odkrito in zelo grobo zavračati (najprej jo je zelo dobro sprejel). In če se bo tako nadaljevalo, bo partnerka odšla.

Tega seveda ne morem dopustiti. Zato razmišljam, da bi stike, predvsem v času počitnic omejil. Če gremo med počitnicami s partnerko kam skupaj, nama otrok dela scene, da je nerodno meni in njej in dopust je seveda uničen. Da bi pa posledično na dopuste hodil samo z otrokom, partnerka bi bila pa doma sama, se mi pa tudi ne zdi prav. Že zdaj se mi ne zdi prav, kaj šele v nosečnosti in ko bova imela skupnega otroka.

Zanima me kakšne pravne posledice ima to? Vem da če preživnine ne bi plačeval, je to kaznivo. Seveda mi ne pride na misel, da preživnine ne bi plačeval, vendarle gre za mojega otroka in zdi se mi prav, da ne glede na vse poskrbim zanj. Mislim pa, da nisem dolžan prenašati žalitev, vpitja, razbijanja po hiši, ipd.

Zanima pa me, ali lahko bivša doseže, da otroka moram vzeti k sebi v času počitnic, pa čeprav mi otrok dela scene, pred drugimi zmerja partnerko, grozi, in tako dalje?

Sicer sem poskušal že različne vzgojne prijeme (razen fizičnega nasilja, to se mi zdi nesprejemljivo) in ne zaleže nobena stvar, saj ima otrok jasno zaslombo pri materi. Zato se mi zdi začasna omejitev stikov še edini možen ukrep. Skratka, kako je pravno s tem?

Spoštovani,

kako je pravno s tem, je vprašanje za pravnika. Mogoče bo znal svetovati tudi kdo od bralcev s podobnimi izkušnjami.

Sam dodajam komentar iz psihosocialnega vidika. Pogosto je, da bivši partner iz zamere ali ljubosumja poskuša preko skupnega otroka sabotirati novo vezo bivšega partnerja. Pričakovano je tudi, da ljubosumje do nove partnerke čuti in na svoj način izraža otrok. Vendar nič od tega ni bistvo vašega problema. Bistvo je, da vi kot oče otroka opravite dodatne starševske funkcije, ki sedaj manjkajo:
– zagotovite sinu dom in ljubezen, ki naj bi bila brezpogojna. Težavo vidim v tem, da želite zaradi sinovega vedenja prekiniti stike z njim namesto opraviti svojo očetovsko dolžnost. Vi ste edini oče, ki ga bo vaš otrok kdaj imel, in če ga zapustite, bo to pomembno odzvanjalo v njegovem življenju – zapustil ga bo eden od le dveh staršev.
– zagotovite sinu meje. To da bi uporabili vse vzgojne metode, razen nasilja (kar ni vzgojna metoda), sin pa ne bi spremenil vedenja, je enostavno nemogoče. Predlagam, da se opremite z dodatnim znanjem o vzgoji otrok. Dosegli boste to, da imate na voljo vzvode, da otrok, kadar to zares zahtevate, tem zahtevam takoj in popolnoma prilagodi svoje vedenje. Začnete lahko s knjigo: Mala knjiga za velika starše. Lahko pa se seveda pogovorite tudi s kvalificiranim strokovnjakom. Ta orodja vam bodo koristila tudi pri drugih otrocih. Tudi pri njih boste zelo verjetno naleteli na podobne vzgojne izzive.
– se naučite diskvalificirati neprimerna in nezrela sporočila bivše žene sinu. To gre v smislu: “Oba z mamo te imava zelo rada in te nikoli ne bova zapustila. Je pa tako, da je mama jezna name in zato govori stvari o meni, ki ne držijo. Žal mi je, da moraš to poslušat, ampak ti moram to povedat. Ni res, ko je rekla, da … Rad te imam in tukaj je tudi tvoj dom. Zahtevam, da se obnašaš tako in tako, ne govoriš tega in tega. Lahko poveš kako se počutiš, ampak na primeren način. ‘objem, poljub”

Na podobno vprašanje, ki da je postavila nova partnerka v podobni situaciji sem odgovarjal tukaj: https://med.over.net/forum/tema/bivsa-partnerka-in-sin-3528618/

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si
Objava čaka odobritev

New Report

Close