Najdi forum

Olje za peko

Pozdravljeni.
Zanima me, katero olje je najboljše za pripravo kuhanih, pečenih ali cvrtih jedi. Na spletu sem zasledil kup nasprotnih si informacij. Menda so najboljša tropska olja? Kakšno sestavo naj bi imela olja za termično obdelavo in kakšnim oljem se moramo še posebej izgniti?

Hvala za vsak vaš nasvet.

Na temperaturo zelo obstojna je palminova mast, ki se vse bolj uporablja za cvrenje. Vedeti moramo, da nobeno olje ni dobro pregrevati. Posebej se izogibajte tega pri hladno stiskanih oljih (je posebej napisano na deklaraciji) saj z gretjem naredimo veliko škode, ki so se ji s hladnim stiskanjem skušali izogniti.
Predlagam vam, da pogledate v trgovini na deklaracije olj, kjer so tudi posebej označena olja za cvrenje, to so običajno mešanice različnih rastlinskih olj.
Kolikor je mogoče pa tudi obdelujte hrano pri nižjih temperaturah.
Bodite pozorni, da ko se pri gretju olje začne dimiti (temu pravimo točka dimjenja), tega olja ne uporabite ampak ga zavržite, saj to pomeni, da je že prišlo do razgradnih procesov.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close