Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Olje poprove mete

Olje poprove mete

Pozdravljeni,
na internetu sem našla, da olje poprove mete lahko odpravi težave napihnjenosti. Ker imam tudi sama včasih te težave (kljub temu da ne jem živil, ki lahko povzročijo napihnjenost, hrano temeljito prežvečim in jem počasi) bi se rada obrnila na vas. Zanima me, kako potem to olje poprove mete uporabiš? Verjetno ga ravno ne piješ – par kapljic z vodo, ali pač? Res je, da so bile omenjene kapsule, ki bi jih pojedli med jedjo oz. takrat ko se počutimo napihnjene, seveda s kozarcem vode. So kapsule edini način?
In pa še to, se da olje kupiti samo v lekarnah ali tudi v drogerijah – npr. Dm?
Hvala za vaše odgovore, saj mi bodo v veliko pomoč.

Pozdravljeni!

Eterično olje poprove mete oziroma njegova glavna sestavina (mentol) po različnih mehanizmih ureja prebavo (zmanjša pritisk v želodcu, umiri vzdraženo črevo, olajša izhod črevesnih plinov, pospeši izločanje prebavnih sokov,…).
Eterično olje poprove mete tudi zmanjša občutljivost živčnih končičev na bolečino zaradi česar omili želodčne bolečine, po drugi strani pa tudi preprečuje draženje na bruhanje.

Uporablja se lahko:
– zunanje,
– v obliki inhalacij,
– lahko pa se uporablja tudi notranje.
V primeru notranje uporabe so običajni odmerki nekje 5-7 mg eteričnega olja 3 do največ 5-krat dnevno med jedjo ali takoj po obroku. Predpisano število kapljic se lahko nakaplja v vodo, čaj ali na kocko sladkorja. Ocenjeni varni dnevni odmerek mentola je do 0,2 mg/kg telesne teže (za 70 kg odraslega človeka to pomeni dnevno 25-46 mg eteričnega olja). Pri večjih odmerkih, eterično olje lahko upočasni bitje srca in povzroči mišično drhtenje.
Pri dojenčkih in majhnih otrocih se odsvetuje uporaba eteričnega olja, saj lahko povzroči krč v grlu in zadušitev, prav tako je tvegano mazati sluznice otroških noskov z pripravki, ki vsebujejo mentol.

Ko kupujete eterično olje poprove mete morate biti pozorna, da je deklarirano za notranjo uporabo in ne zgolj zunanjo. Če je deklarirano za notranjo uporabo potem mora ustrezati farmakopejskim predpisom, kar pomeni, da ustreza zahtevam predpisane čistosti in tudi zahtevam glede vsebnosti posameznih sestavin (npr. eterično olje poprove mete, ki ustreza farmakopejskim predpisom, mora vsebovati 30-55% mentola).

Sam moram priznati, da ne poznam pripravka na tržišču, ki bi vseboval samo eterično olje poprove mete in bil deklariran za notranjo uporabo. So pa na voljo številni pripravki, ki poleg etričnega olja poprove mete vsebuje še druga eterična olja, ki prav tako sodelujejo pri lajšanju prebavnih težav. Ti pripravki so lahko registrirani kot zdravila in so na voljo v lekarnah (Herbalex kapljice, Sirup proti krčem…) ali pa so prijavljeni kot prehranska dopolnila (npr. Metamel kapljice) in so na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah in tudi drogerijah.

Ti pripravki običajno vsebujejo 0,7 % eteričnega olja. Zato je odmerjanje nekje 10-20 kapljic 3-5 krat dnevno dnevno med jedjo ali takoj po obroku (v kozarec vode, čaja ali nakapano na kocko sladkorja).

Eterično olje poprove mete lahko vpliva na presnovo določenih zdravil, zato se pred uporabo posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,

Zanima me ali omenjeno olje res pomaga tudi proti pretiranemu srbenju kože po sončenju (zaradi opeklin)?
Danes sem doživel to izkušnjo in moram reči da kaj bolj nadležnega še nisem doživel. Zanimivo se mi zdi, da se je to zgodilo šele 2 dni po dnevu ko me je sonce opeklo (prej me je koža le pekla).
Koža na področju opeklin, me je srbela tako močno da nisem mogel popolnoma nič, najraje bi se slekel iz kože. Pomagala je mrzla voda, nato sem vzel tableto proti alergiji (ClaritinS) in se namazal z losjonom (Bepanthen) ter hladil z mrzlimi obkladki. Sedaj se zadeva pomirja (upam).

Hvala za odgovore in lep pozdrav

Spoštovani!

Do določene mere zagotovo pomaga, vendar ko gre za močnejše opekline in posledično vnetje in alergijo, ki se kaže v neznosnem srbenju, je to premalo.

V tem primeru je bolje poseči po pripravkih po katerih ste posegli sami. Zelo primerni so tudi pripravki, ki vsebujejo čisti 100% gel aloe vera.

Pri močnem srbenju zaradi sončnih opeklin pride v poštev tudi uporaba krem s kortikosteroidi, ki pa so seveda samo na zdravniški recept.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close