Najdi forum

oljčno olje

Mene pa zinima kvaliteta oljčnega olja. Pri taki ponudbi, kot jo imamo, sem pač zbegana. Vse je extra deviško, visokokvalitetno itd….. Prosim za nasvet, predvsem glede na kakšne slabe izkušnje, katerega proizvajalca ali znamke naj se izognem- oziroma katera oljčna olja so zanesljivo kvalitetna in proporočena za vsakdanje uživanje.Predvsem me zanimajo italijanski in grški ponudniki.
Zelo vam bom hvaležna za vsak nasvet

Brez analiz vam težko odgovorim na to vprašanje, tudi jaz lahko samo berem deklaracije (in jim bolj ali manj verjamem).
Kot mi je znano, naj bi bila bolj kakovostna olja hladnejšega podnebja.
Morda vam je lahko vodilo tudi cena, kar pa ni nujno. Če poznate kakšnega domačega proizvajalca, ki je zanesljiv in vam res zagotavlja hladno stiskano olje, je najbolje da vzmete od njega.
Izbirajte hladno stiskana olja in ki niso kemično čiščena.
Občasne kontrole in primerjave posameznih proizvajalcev izvaja združenje za varstvo potrošnikov, rezultate lahko pogledate v njihovi reviji ali pa tudi na njihovem portalu.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Za it na sigurno, je od leta 2010 možno dobit oljčno olje slovenske zadruge oleum nostrum (www.oleum-nostrum.si). Olje je izključno od zadružnikov, in je strogo nadzorovano. Ima tudi zaščitno oznako ZOP (z geografskim poreklom). To je hladno stiskano oljčno olje pridelano izključno z mehanskimi postopki.
Sicer pa ga moraš poskusit, da vidiš kakšna razlika je od konkurence. Vedeti je treba da za prodajo extradeviškega oljčnega olja je dovolj da je 70% extradeviškega ostalo pa ne rabi bit. No pri zadrugi oleum nostrum se ne grejo teh umazanih iger. Olje pa je možno kupit v večjih merkatorjevih trgovinah, direktno pri zadrugi, ali preko njihovega portala na (http://oleum-nostrum.si/si/offers).

Je sicer malenkost dražje, je pa zagotovljena kvaliteta. Ogledate pa si lahko tudi eno od oljarn (Oljarna Hrvatin www.oljarna-hrvatin.si) kjer oljčno olje tudi pridelujejo.

jaz iz trgovine ne kupim “deviškega” olja pa če mi ga oni plačajo. Če resno hočeš kvaliteto, pojdi po olje iz hrvaških otokov, slovensko in hrvaško istro lahko pozabiš.

Če imate možnost, naredite kak izlet do obale in se ustavite pri komu, kjer prodajajo domače olje (označeno). Sama grem parkrat na leto, s predelovalci olja iz Marezig smo postali pravi prijatelji..

Mi redno kupujemo ekstra deviško oljčno olje iz slovenske istre San Antonio
www.san-antonio.si ali www.olivno-olje.si
Olivno olje je odlično in vrhunske kakovosti, seveda se oljčniki vzdrževani po ekološki metodi.
Če nam ga zmanjka, nam ga dostavijo brezplačno na dom. Mislim, da dostavljajo brezplačno po celi Sloveniji.

Kako izbrati oljčno olje oziroma kako prepoznati kvalitetno oljčno olje?

Olje mora imeti vonj po svežem (po ravno pokošeni travi, figah, zelenem jabolku). V ustih olje zagreni, v požiralniku pa z rahlo zamudo zapeče. To so tri glavne značilnosti kvalitetnega oljčnega olja. Bistveno je, da olje ne peče v ustih saj je to znak žarkosti.
Zato, da se olje lahko prodaja kot ekstradeviško mora pa seveda imeti tudi opravljeno oceno. Prva je kemijska analiza olja in druga je senzorična ocena olja. Šele, ko je to opravljeno olje dobi naziv ekstra deviško. Olja brez certifikata so pač oljčno olja in nič več.

Olja iz nasadov južneje od naše istre dajejo bolj sladko olje zato ga ima marsikdo raje. Če pa želimo olje, ki je bolj zdravo (ima večjo vsebnost antioksidantov, vitaminov…) potem pa vsekakor slovenska olja krepko vodijo.
To kar nas nizko v požiralniku zapeče so antioksidanti.

Najbolj obstojna so olja naše avtohtone sorte, ki je istrska belica. Ta zaradi visoke vsebnosti antioksidantov zdrži najvišjo kvaliteto vsaj 18 mesecev, odlična je pa še veliko dlje. Italijanske sorte (liccino recimo) pa kvaliteta že po nekje 6 mesecih močno pade.

To je recimo osnovno kar je dobro vedeti o značilnosti oljčnega olja. Potem pa seveda lega oljčnika. Ker govorimo o hladno stiskanem olju (to je v resnici oljčni sok) je dobro, da v bližini ni nobene prometne ceste. Dobro je vedeti, da nasadi, ki so v nižini, v bližini morja, na severni strani so močno špricani. Nasadi, ki so istrskih ”hribih” (to je okoli 200m ndv) in na južni strani so vsekakor najboljša izbira. Če olje še poduhate in naredite požirek (zagreni, zapeče) potem skoraj ne morete izbrati slabega olja.

Mogoče še to. Bolj severno kot ležijo oljčniki več zdravilnega bo imelo v sebi oljčno olje in bolj kvalitetno bo olje. Slovenska istra je nek mejnik do koder še rastejo oljke in posledično se ravno pri nas dobi olje najvišje možne kvalitete. Ne pozabimo, da je že nekaj let svetovni prvak ravno iz Slovenije. Poleg tega slovenski oljkarji nikakor ne morejo biti konkurenčni po količini proizvedenega olja in zato tudi cena ne more biti tako nizka kot je v državah kjer imajo plantaže oljk. Edini način, da smo konkurenčni je, da proizvajamo olje najvišje možne kvalitete in to je tisto po čemer nas poznajo praktično po celem svetu.

Sedaj pa pot pod noge v našo lepo istro. Seveda pa pred nakupom olje obvezno poiskusite.

Živjo

Delamo raziskavo o oljih in da bi bila čim bolj uspešna, rabimo čim več rešenih anket. Zato vas prosimo, če si lahko vzameta par minutk časa in poklikate anketo, do katere dostopate na spodnjem linku.
Hvala, hvala, hvala!! 🙂

https://www.1ka.si/a/23052

New Report

Close