olja in druga sredstva za nego novorojenčka
pozdravljene spet,
v MŠ sva slišala, da naj se vsaj v prvih tednih za nego novorojenčka ne bi uporabljajo nobeno olje, milo, šampon, kremica, ki kakorkoli diši. nobeni taki priozvodi tudi, če na njih piše, da so popolnoma naravni. da naj uporabljamo samo olivno ali mandljevo olje in vodo. zanimam me kaj mamice čist zares uporabljate. a res ne niti tistih olj in kremic od nivee, panten, bubchen ipd., ki naj bi bile naravne?
V bistvu novorojencka res ne rabis mazat z ne vem cim. Le zakaj? Ko takole gledam naso se ne 3- tedensko puncko, se mi ne zdi, da bi jo morala s cim mazati … umijem jo z vodo, tudi drugo sem zelo dolgo umivala samo z vodo. Sele ko je bila malo vecja, sem jo potem zmasirala z oljem za dojencke.
Ce bi se vnela koza pod plenicko, bi pa poskusila s kaksno kremo. Sam se mi zdi, da je pri tako majhnih najbolj vazno pogosto previjanje – ker tudi kar naprej kakajo (vsaj nasi :-s).
za novorojenčka rabiš samo vodo in vlažilno kremo za rito!
LE če bi se pojavile težave, npr. vneta rita, pride v upoštev npr. Bepanthen, Sudocrem, itd. ali če se na primer pojavi zelo suha koža, potem lahko razmišljaš o kaki kremi, ki kožo navlaži, itn.
skratka: veliko kremic, vlažilnih robčkov, pudrov in kaj jaz vem kaj podobnega še, se uporablja le zaradi naših, starševskih potreb, ne zaradi potreb otroka. NJemu to prej škodi kot koristi. Tako, da moj nasvet: poslušaj in glej otroka, pa boš vse videla, kaj zares rabi in kaj ne.
Načeloma se strinjam, da je manj bolje.
Pri previjanju uporabim Nivejine vlažilne robčke in Bepanthen. Obnese se super.
Kopam ga 2x na teden in v banjico dam malo bübchenovega olja, ker voda dejansko kožo izsuži. Ko je bil čisto majčken novorojenček, sem ga po kopanju ali kar tako malo masirala z Müllerjevim baby oljem za telo. Zdaj po pol leta nima več potrpljenja za kaj takega 😀
Seveda vse omenjeno uporabljam v majhnih količinah in namažem v tankih slojih.
Zdaj sem kupila še kremo za zaščito pred soncem. Nogice in rokice so mimogrede rdeče :S
To je vsa kozmetika, ki jo uporabljamo. Nekaterim se bo zdelo preveč, nekaterim premalo. Dejstvo je, da itak kmalu ugotoviš kakšen tip kože ima tvoj dojenček in kaj potrebuješ za njegovo nego. 100 ljudi 100 čudi 😉
lp
Pri nas že dve leti “poje” samo Bebival krema za ritko in trdo nivejino milo (do 1 leta smo tudi lase prali z njim, nato pa prešaltali na nivejin šampon – ampak ji itak tako redko peremo lase, da ni niti omembe vredno). Za karkoli drugega, vljučno z olji in podobnimi zadevami, nikoli ni bilo nobene potrebe, vsaj meni se zdi, da ne. Tudi v drugo ne bomo spreminjali “kozmetičnih navad”, razen če bi se karkoli obrnilo drugače s kakšnimi problemi.
Meni je čisto adijo kakršna koli umetna stvar in kemija na čudoviti koži dojenčka.
Vse otroke sva od rojstva kopala na en do dva tedna (več tudi dermatologi ne priporočajo, prvič, ker niso umazani, drugič, ker ljudje nismo ribe, da moramo biti toliko v vodi, tudi kvaliteta kože je dokazano slabša, če je toliko v vodi, tolikokrat namiljena, tolikokrat drgnjena z brisačami), in to v vodo, bolj za igrat in da so se navadili, kot kaj drugega. Hitro smo videli, da tekoča mila niso OK in smo preklopili na trda mila, ki se hitro sperejo. Lase smo prali bolj po potrebi, tudi na en mesec, temenca in pogostost umivanja nimajo dosti skupnega, nam je povedala dermatologinja (ja, moja soseda je to in mi dosti pove), tako, da smo se jih znebili s kombinacijo z oljem natrtega lasišča in potem razčesavanja.
Ritke čistimo izključno s papirnatimi brisačami in toplo vodo, nobenih mokrih robčkov – gor preberite kaj piše, pa boste vedela, zakaj tega ne privoščim nobenemu dojenčku.
Kadar je bila vneta ritka hladilno mazilo iz Lekarne, če je bila kdaj suha koža najbolj naravno mleko za dojenčke, nič drugega… Olje pa še bolj izsuši kožo, zato z njim ne mažem.
Poleti med 11-16.30 itak nismo na soncu, smo ves čas zunaj, a v senci, tudi sicer nisem nobenih mazala s sončnimi kremami in nikoli niso imeli nobenih opeklin, smo se raje malo skrili in imeli igralnico v senci…