Najdi forum

olivno olje

Spoštovana!

Zanima me resnica o olivnem olju, ki naj bi bilo bolj zdravo od sončninčnega, vendar je menda problem pri segrevanju. Jaz osebno namreč vso čebluo prepražim na olivnem olju. Delam napako? Menda obstajata dve vrsti olja. Prosim če mi malo obrazložite da ne bomo samo mislili da jemo zdravo, na koncu pa si bomo delali škodo.

Hvala za vaš nasvet.
Zelo sem vesela vašega foruma.

Spoštovani,
Maščobe (olja, masti) se med seboj razlikujejo po različni sestavi maščobnih kislin.
Več kot je v maščobi nasičenih maščobnih kislin bolj stabilna je, ker je manj reaktivna. S prehranskega vidika, pa so priporočjive nenansičene maščobne kisline, saj pozitivno vplivajo na razmerje maščob v telesu in ne dvigujejo holesterola. Oljčno lje vsebuje veliko enkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki ne le da ne dvigujejo holesterol ampak pomagajo uravnati razmerje med LDL in HDL holesterolom (torej dobrim in slabim).
Zato je priporočljivo uživanje rastlinskih maščob oziroma olj. Zakaj poudarjam olje, ker so margarine tudi rastlinskega izvora, saj so to po posebnem tehnološkem postopku obdelana olja in je zato njihova sestava spremenjena.
Seveda je najbolje uživati olja, ki so hladno stiskana in jih tudi mi raje ne segrevajmo na visoki temperaturi. Med pregrevanjem prihaja namreč do kemijskih sprememb (iz cis v trans oblike molekul), ki pa imajo povsem drugačne lastnosti.
Oljčno lje je najbolje, da dodajamo jedi na koncu, če pa ga že uporabljamo za kuhanje potem bodimo pozorni na to, da temperture niso previsoke. Nikakor ne sme priti do dimljenja, ker to pomeni že propad olja. Lahko pa opazujte, da če segrevate različna olja se le ta začnejo dimiti pri različnih temperaturah, saj so nekatera bolj, druga manj obstojna (temu pravimo točka dimljenja in tako tudi ugotavljamo termostabilnost). Oljčno lje je eno bolj občutljivih in pride do sprememb že pri nižjih temperaturah, zato se ne priporoča pečenje in praženje, za katera vemo, da potekata pri višjih temperaturah.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni.

Na to temo se mi poraja vprašanje katero olje pa je primerno za pečenje oz. cvrtje za pripravo npr. zrezkov v omaki, polpet, ipd.

Hvala in lp.

Spoštovani,
Za pripravo jedi, ki jih pečete in kuhate vam priporočam da uporabite rafinirana olja (sončnično, repično) ki so bolj prečiščena in imajo boljšo termostabilnost.
Za cvrenje imate na voljo v trgovinah tudi posebno olje za cvrenje, ki je po okusu zelo nevtralno in termo stabilno, saj se le to uporablja večkrat. Olje iz friteze po uporabi prečistite (filtrirajte) in shranite na hladnem in temnem, pomembno pa je tudi, da živila, ki jih cvrete dobro osušite, da je vnos vode čim manjši. Seveda pa v olje vnašamo tudi druge snovi, zato ne priporočam, da bi takšno olje prav dolgo uporabljali.
Na splošno pa vam priporočam, da ne pečete, cvrete in pražite na zelo visokih temperaturah. Raje se odločite za nežnejšo obliko priprave hrane saj tako tudi ohranite več pomemebnih snovi.
Cvrenju se je dobro izogibati, če pa imate zelo radi ocvrte jedi poskusite pripraviti jed v pečici. Pečico morate dobro segreti (220 do 250 stopinj) jed pripravite in pokapljate z oljem (zrezke premažete z oljem, krompirju lahko dodate žlico olja in ga zmešate ter šele nato date v pečico), jedi bodo prav tako okusne in hrustljave predvsem pa manj mastne.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

za cvretje so primerna rafinirana olja, ki pa na žalost z rafinacijo močno izgubijo na kakih pozitivnih učinkih za zdravje – še več, postanejo škodljiva. zato priporočam, da za cvretje uporabljate že po naravi obstojna olja – jaz vem za sezamovo, pa kokosovo olje(oz. kokosova mast) je tudi taka (da o njenih drugih pozitivnih učinkih ne govorim!)

Pozdravljeni.

Doma imam olje iz oljčnih tropin, ki ga uporabljam za solate. Zanima me kakšno olje to sploh je? Na embalaži piše, da je to olje, ki vsebuje zgolj olja, pridobljena s predelavo olja iz oljčnih tropin, in olja, pridobljena neposredno iz oljk. Pravo olivno olje je najbrž tisto, ki je hladno stiskano? Zanima me ali je to olje, ki ga uporabljam, kaj bolj zdravo od npr. sončničnega olja?

Hvala in lep pozdrav.

Spodaj je opredelitev vrst olj, kot jo navaja MZKGP

Glede na vrsto tehnološkega postopka in kakovostne parametre
se oljčna olja razvrščajo v naslednje kategorije in podkategorije:
1. Deviško oljčno olje
1.1. Ekstra deviško oljčno olje: oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki
1.2. Deviško oljčno olje: oljčno olje pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki
1.3. Lampante oljčno olje (svetilno olje): oljčno olje neprimerno za prehrano (se uporablja za tehnične
namene, za uporabo v prehrambene namene ga je potrebno predelati, rafinirati).
2. Rafinirano oljčno olje: oljčno olje pridobljeno iz deviškega oljčnega olja s postopki rafinacije, ki ne povzročajo sprememb v prvotni triacilglicerolni strukturi
3. Mešanica rafiniranega in deviškega oljčnega olja: oljčno olje, ki vsebuje zgolj rafinirano oljčno olje in olje pridobljeno neposredno iz oljk
4. Olje iz oljčnih tropin: olje pridobljeno iz oljčnih tropin s topili, glede na mešanje z rafiniranim oljem se razvršča v več podkategorij.

Olje iz tropin je torej pridobljeno s pomočjo topil iz tropin, ki ostanejo po mehanskem stiskanju oljk. Gre za kemijski postopek pridobivanja olja. Tudi sončnično olje se pridobiva na takšen način. Ali je bolj zdravo lahko razmišljamo samo iz vidika drugačne sestave maščobnih kislin, vendar naj omenim, da tudi sončnično olje ni škodljivo ob pravilni tehnološki uporabi (olje naj se ne pregreva) in zaužiti količini (zmerno uživanje maščob je del smernic zdrave prehrane).

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close