Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? oligodendrogliom-možganski tumor

oligodendrogliom-možganski tumor

Pozdravljeni,
zanima me, če se je kdo od vas spopadal z oligodendrogliomom? Mama je sedaj končala obsevanje 30krat. Najprej so ji kirurško odstranili tumor, prejema kemoterapijo v tabletah. Njeno počutje je apatično in otečena je v obraz zaradi deksametazona.
Zelo me je strah… Upam, da bo vse v redu z njo.

Pozdravljena,
če je mama dobila po operaciji še obsevanje, potem zato, ker je tumor po operaciji začel ponovno rasti (WHO II) in/ali pa gre tu za vrsto hitro rastočega anaplastičnega oligodendroglioma (po WHO III). Če ima motnjo v kromozomih 1 ali 19, potem ta vrsta raka na obsevanje ali kemoterapijo dobro odgovarja. Prognoza je pri oligodendrogliomu boljša kot pri astrocitomu iste stopnje.
Problem, da nimamo raziskanega oz. registriranega zdravila, ki bi v onkologiji lahko vsaj do neke mere zamenjal kortizon, ostaja.

Na splošno se pri raku ne priporoča uživanje katerihkoli prehrambnih dopolnil, izoliranih vitaminov ali kupljene gotove hrane. Na najbolj sigurni strani ste z zdravo uravnovešeno, naravno hrano, bogato s sadjem in zelenjavo, ter zadostnim pitjem vode in čajev.
Vse dobro!

Hvala gospa Iva za odgovor.
Kolikor vem so mami odstranili tumor, tako, da na pooperativnem MRI ni bilo več opaziti tumorja. Od takrat ji niso več slikali glave, ker je imela obsevanje. Prognoze sem brala različene, svojci se oprimemo vsake bilke upanja, da se bo čim kasneje (oz. nikoli) vrnil. Ali imate podatke iz prakse? Rekli so ji, da 2 leti sigurno ne bo smela voziti zaradi epi napadov. Mama ima malo čez 50 let in jo že od kar se spominjam pestijo glavoboli. Lani začetek leta je dobila izpad vidnega polja, ct ni pokazal sprememb. Novembra pa je doživela epi napad in takrat so odkrili tumorsko gmoto v velikosti lešnika.
So dnevi, ko sem zelo optimistična in so dnevi kot je danes.
Lep pozdrav!

New Report

Close