oligoastenoteratozoospermija
oligo = malo
asteno = negibljivo
terato = mrtvo
vse skupaj torej pomeni premalo, normalnih, premalo gibljivih in preveč mrtvih spermijev. Do oploditve vedno privedejo zdravi, normalni in gibljivi spermiji, torej ti, ki prevladujejo pri partnerju v bistvu sploh ne štejejo.
Spoštovani,
če bi imel pred seboj izvid s številkami, bi lažje presodil, vendar omenjena diagnza pomeni, da je spermijev manj kot standradno, so manj gibčni, je manj živih kot pričakujemo in je več okvarjenih, skratka ni parametra, ki bi izpolnjeval merila za normalen spermiogram. Vseeno pa včasih, če so vse mere le malenkost pod normo, vseeno omogočajo oploditev. Zato je bolje kot prepisati diagnozo postreči s številkami.
Pozdravljeni!
Hvala za tako hiter odgovor. Posredujem vam še vrednosti:
Makroskopska analiza:
volumen – 2 ml
utekočinjenje – normalno
konzistenca – primerna
videz – normalen
ph – 7,4
Mikroskopska analiza:
Koncentracija semenčič (x106/ml) – 13
Število semenčič v ejakulatu – 26
Število gibljivih semenčič – 6,5
Hitro progresivno gibljivi – 10
Počasno progresivno gibljivi – 05
Neprogresivno gibljivi – 10
Negibljivi (%) – 75
Stopnja gibljivosti (1-4) – 2
Aglutinacije: NE
Morfološka analiza
Normalni – 08
Nepravilne glave (%) – 71
Nepravilni vratovi in srednji deli (%) – 08
Nepravilni repi – 10
Citoplazemski vključki – 03
Levkociti – 0
Nezrele oblike – 0
Lepo vas pozdravljam!
hm…ta izvid je pa res slab. S tem spermiogramom se strinjam, da je verjetnost oploditve minimalna. Če je to že 2. ali celo 3. izvid z vsaj 2 mesečnim razmikom, potem predlagam OBMP, sicer pa velja poskusiti še ponoviti izvid po 2 do 3 mesecih.
Sicer je ta tema že stara, ampak da ne odpiram nove, bi vas tukaj prosila za odgovor, ali je na ta način sploh mogoče imeti partnerjevega otroka ali bo potrebno darovano semenčece?
Partnerjev izvid je sicer tak:
Mikroskopska analiza:
Volumen – 2ml
Utekočinjenje – normalno
Konzistenca – primerna
VIdez – normalen
pH – 7,4
Diagnoza semenskega izliva (SI):
V semenskem izlivu so pisotni posmezni spermiji. Število je prenizko za objektivno mrofološko analizo.
Ali ima smisel ponoviti spermiogram že po 8 tednih, ali bi bilo bolje počakati 3 mesece in v vmesnem času izvesti “terapijo” z zdravili (cink, Q10,…). Ali pri takem reultatu le ta nebi imela smisla. Partner je kot otrok imel operacijo testise (ker se mu levi ni spustil), ki pa očitno “ni uspela”.
Hvala za odgovor.
spoštovani,
če bi bilo mogoče v izlivu najti vsaj nekaj živih spermijev, bi to zadostovalo za postopek OBMP z metodo ICSI ali sorodno mikromanipulacijsko metodo neposrednega vnosa spermija v jajčno celico. Spermiogram vsekakor priporočam ponoviti čez 3 mesece, vendar bi že prej lahko uredili vse formalnosti za OBMP, kati brez tega ne bo šlo.
Spoštovani,
glede na to, da sem po opravljenem spermiogramu prejel samo izvid, brez dodatnega mnenja vas vljudno prosim za nasvet o prihodnjih korakih na osnovi spodnjega izvida:
Spolna abstinenca: 3 dni
Makroskopska analiza:
Volumen: 2 ml
Utekočinjenje: normalno
Konzistenca: primerna
Videz: normalen
Mikroskopska analiza:
Koncentracija semenčic (x10^6/ml): 28
Število semenčic v ejakulatu (x10^6): 56
Število gibljivih semenčic (x10^6): 25,2
Hitro progresivno gibljivi (%): 15
Počasi progresivno gibljivi (%): 15
Neprogresivno gibljivi (%): 15
Negibljivi (%): 55
Stopnja gibljivosti: 2
Aglutinacije: ne
Morfološka analiza:
Normalni (%): 13
Nepravilne glave (%): 81
Nepravilni vratovi in srednji deli (%): 5
Nepravilni repi (%): 1
Diagnoza: Astenoteratozoospermija
Zanima me ali je glede na takšne rezultate možna zanositev po naravni poti? Prav tako me zanima ali je takšen izvid možno “izboljšati” z uporabo različnih dodatkov (cink, proferil, ipd..) ali pa so možnosti premajhne?
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor,
Lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
žal znam le prepoznati vzorce spermiogramov in jih deliti po kakovosti, ne obravnavam pa moških in ne poznam vseh pristopov in zdravljenj, ki v posmeznem primeru morebiti pridejo v poštev. Zato bo treba počakati na obisk pri andrologu. Spermiogram pa res ni dober, vendar zanositev z njim ni nemogoče. Je le močno zmanjšana. Spermiogram ima povečan delež nenormalnih oblik in pa preveč je mrtvih.
Spoštovani,
na podlagi spodnjega rezultata spermiograma me le zanima, ali je možno zanositi po naravni poti, saj se mi zdi kar visoko število nenormalnih semenčec in slaba vitalnost:
Količina: 2,6 ml
pH: 7,5
Barva: bledorumena
Utekočinjenje: da
Viskoznost: 0
V smeri gibljivih semenčic: hitro (0,40) in počasi (0,20)
Vitalnost: neobarvanih – živih (0,61) in obarvanih (0,39)
Koncentracija semenčic: 35 x 10 na 9 l
Število semenčic: 91 x 10 na 6
Morfologija:
normalnih 0,23
nenormalnih 0,77
nepravilne glave 0,77
Levkociti 0
Bakterije 0
Okrogle celice 0
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
vaš občutek sicer razumem, vendar je spermiogram načeloma normalen in ne pomeni zmanjšane plodnosti. Morda je malo manjši delež normalnih spermijev, je pa njihovo osnovno število toliko večje, da se ta izguba kompenzira.
Pozdravljeni,
ne bom odpirala nove teme, zanima pa me glede Oligoastenoteratozoospermije.
Partner je dobil po pošti izvid na kateremu to piše in zraven še, da je število premajhno za morfološko analizo.
Zanima me, kakšne izkušnje imate pri taki diagnozi. Koliko je realnih možnosti za zanositev? (seveda z postopkom icsi)
Naredil je že več spermiogramov vsakega v razmaku 2-3 mesecev, najprej je bila dignoza azoospermija.
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
Oligoastenoteratozoospermija je od azoospermije malenkost boljša v toliko, da v izlivu je nekaj spermijev, ki so verjetno uporabni v postopku ICSI, medtem ko pri azoospermiji ni v izlivu nobenega spermija.
hm…?…morda malo,ampak dvomim, da se lahko iz azoospermije spremeni v normozoospermijo. Takšnega skoka še nismo videli. Že to, da dosežeta stopnjo, ki je primerna za ICSI postopek, je super v primerjavi z azoospermijo.
Pozdravljeni, prilagam izvid partnerjevega spermiograma z zgoraj omenjeno diagnozo.
To je že drugi izvid, po 3 mesecih, jemal je vse mogoče (od l-carnitina,l-arginina,cinka, e vitamina, c vitamina, mace,selena…)
Pričakovala bi boljši rezultat pa se mi zdi še slabši kot prej.
Sva pri Dr. Rešu, trenutno še na začetku, jaz na aglurabo, prometriumu in klomifenu, čakam menstruacijo da začnem s klomifenom. Stara sva 25 (jaz) 31 (on). Moja vprašanja so pa sledeča…
1.) Ali je izvid katastrofalen?
2.) Ali je sploh smiselno naravno poskušati s Klomifenom?
3.) Ali bi bilo smiselno predlagati dr. Rešu IUI – priznam da se IVFja zaenkrat še bojim 🙁
Jaz imam PCOS, ampak nimam tipičnih znakov, razen nerednih menstruacij in enega policističnega jajčnika. Fizičnih znakov nič, sem celo presuha.
Kako bi ob teh izvidih postopali vi. Naj povem, da os vsi moji hormoni v mejah normale. Tudi ovulacije imam, skladne so z dolžino ciklusov (povprečno 40-45 dni).
Spolni post: 3 dni
Volumen: 2 ml
Konzistenca: primerna
Utekočinjenje: normalno
Videz: Normalen
Ph: 7,4
Koncentracija semenčic (x10na6 / ml ): 10
Število semenčic v ejakulatu (x10na6): 20
Število gibljivih semenčic (x10na6): 8
Hitro progresivno gibljivi (%): 10
Počasi progresivno gibljivi( %): 15
Neprogresivno gibljivi( %): 15
Negibljivi(%): 60
Stopnja gibljivosti (1-4): 3
Aglutinacije: ne
Morfološka analiza:
Normalni (%): 13
Nepravilne glave (%) : 71
Nepravilni vratovi in srednji deli (%): 10
Nepravilni repi (%): 8
Spoštovani,
v bistvu je izvid slab, ampak vseeno izliv vsebuje tudi nekaj hitrih, premočrtnih in na videz povsem zdravih spermijev, ki bi lahko dosegli tudi oploditev, torej situacija ni brezupna. domnevam, da nekaj k neuspehu prispeva tudi vaš domnevni PCOs. Če ste vitki, dvomim, da vam Aglurab kaj koristi, ker je to zdravilo, ki izboljša odziv na gonadotropine le tam, kejr je ta odziv zmanjšan zaradi hiperinsulinizma. Ta je pri vitkih ženskah redek oziroma ga ni. IUI bi morda bila rešitev, ampak le z laboratorijsko izboljšanim semenom, za kar pa ne vem, če to v ZCD delajo.
Pozdravljeni. Na otroku se trudiva več kot 2leti. Diagnoza spermiograma je astenoteratozoospermija, številke pa so sledeče:
Makroskopska analiza:
volumen – 2 ml
utekočinjenje – normalno
konzistenca – primerna
videz – normalen
ph – 7,4
Mikroskopska analiza:
Koncentracija semenčič (x106/ml) – 20
Število semenčič v ejakulatu – 40
Število gibljivih semenčič – 12
Hitro progresivno gibljivi – 10
Počasno progresivno gibljivi – 10
Neprogresivno gibljivi – 10
Negibljivi (%) – 70
Stopnja gibljivosti (1-4) – 3
Aglutinacije: NE
Morfološka analiza
Normalni – 12
Nepravilne glave (%) – 77
Nepravilni vratovi in srednji deli (%) – 11
Nepravilni repi –
Citoplazemski vključki –
Levkociti –
Nezrele oblike –
Sama sem imela ta teden histeroskopijo katera je bila brez posebnosti in laparoskopija pri kateri so ugotovili adheziolizo in jo odpravili. Kakšne so najine možnosti da naravno zanosiva? Naročeno mi je bilo da če po pol leta ne bo nič, da se prijaviva na ivf.
Spermiogram ravno še izpolnjuje merila normalnega izvida, ni pa brilijanten. Mogoče bi kaj izboljšali, če bi se partner odločil za vsaj 3 mesečno jemanje enega od razpoložljivih prehrambnih dopolnil z vitamini za izboljšanje spermiograma (Astasan, Profetril, Fertilup)