olajšava za otroka pri dohodnini
Sem že napisala za forum računovodsvo, pa ne morem dočakati odgovora.Imam otroka, ki je dodeljen meni. Oče plačuje preživnino. Tekom leta ne uveljavljam olajšav pri plači, pač pa vlogo nesem na durs začetek leta, saj na tak način dobim kar nekaj poračuna dohodnine. Oče otroka pravi, da bo sedaj on uveljavljal olajšave, saj plačuje preživnino. Ali to lahko, če otrok živi in je dodeljen meni? Jaz bi bila v tem primeru prikrajšana za kar nekaj denarja. Lahko očetovo uveljavljanje preprečim?
Hvala
na int. strani MDDSZ piše koliko mora biti znesek mesečne preživnine, da oče lahko uveljvalja POLOVIČNO olajšavo. druga polovica gre tebi. če plačuje manj kot je tisti znesek lahko uveljavlja sorazmerno olajšavo, ne pa polovične. več kot pol pa ne more in ne sme uveljavljati. če uveljavlja več kot pol se pritoži na odločbo in bodo spisali novo.
pri meni je tako, da jaz vedno dopišem kdo je zavezanec za preživnino, da ni kakih nesporazumov.
Ti za vsak slučaj vseeno napiši olajšavo za celo leto v tisti obrazec, ker se lahko zgodi, da bo on napisal celo leto, ti šest mesecev, in bodo razdelili tebi tri mesece, njemu devet.
Če plačuje preživnino, ki na letni ravni presega polovico olajšave za VDČ, ima vso pravico uveljavljat olajšavo v dohodnini. Čeprav, če bi mene slučajno kdo vprašal, bi jaz naredila tako: po defaultu uveljavlja skrbnik, ker glede na višino preživnin pri nas itak pokriva večji del stroškov; če hoče zavezanec za preživnino uveljavljat olajšavo, naj dokazuje, da prispeva vsaj polovico stroškov oziroma maksimalno možno vsoto glede na svojo plačo (če je na minimalcu, je sto evrov za otroka seveda v deležu precej večji znesek, kot če sto evrov prispeva nekdo z jurja neto plače).
Pripada mu pol olajšave, zato napiši na vlogo za celo leto, isto bo naredil on in DURS bo obema priznal polovico, čeprav kontroliraj, ker se lahko še vedno zmotijo. Meni so letos se zmotili in sem morala pisati ugovor.
Lp
Ps: Je pa tud res, da tisti starš, pri katerem otrok živi nosi večino stroškov sam. Kaj ti pomaga tistih 100 eur preživnine. Če bi bil drugi starš fer, bi se tej polovici zlahka odpovedal, ampak vemo kje se vse konča, ko se gre za denar.
Upam, da si zahtevala preživnino tudi za nazaj oz. vračilo stroškov.
Jaz bi bila tudi tako zlobna, da bi na durs vložila pritožbo ali ugovor ali karkoli že je mogoče, da se mu zbrišejo olajšave in zate (ker zdaj lahko daje v olajšavo tudi tebe) in za otroka, ker plačuje bistveno manj, kot je pol letne olajšave. Res bi se šla na durs pozanimat, kaj lahko naredim.