okuzbe
Spostovani,
zanima me, ali obstaja moznost okuzbe pri zobozdravniskem posegu s katero od vrst hepatitisa in tudi ostalimi okuzbami, ki se prenasajo preko sline ali krvi?
Recimo, ce bi imel bolnik pred mano hepatitis, potem pa bi meni zobozdravnik plombiral zobe? Igla na svedru se zamenja, ampak bakterije/virusi so najbrz lahko tudi na svedru samem. Kako je pravzaprav s tem?
Spoštovana Maja,
če zobozdravnik in njegov asistent/ka upoštevata vse predpise, potem do okužbe ne more priti.
Vsak pacient ima svež in dezinficiran (ali sterilen, če je potrebno) inštrumentarij, vse ostale površine pa po vsakem pacientu očistimo s kvalitetnimi razkužili.
Predvidevam, da s svedrom mislite na t. im. nasadni instrument, v katerega vstavimo sveder (po vašem iglo). Kot že rečeno, sveder gre v dezinfekcijo, nasadni instrument pa očistimo z dezinficiensom.
Zobozdravnik mora tudi uporabljati rokavice za enkratno uporabo, ki jih po vsakem pacientu oz. stiku z umazano površino zamenja.
Spostovani,
hvala za vas odgovor.
Na zalost sem kar pogosto pri zobozdravniku zaradi neumivanja zob v otrostvu (zato posebej skrbim, da mojemu otroku ne bo tega treba). Ce sem bila kdaj v ordinaciji, se preden je prejsnji pacient odsel, sem videla, da je zobozdravnik vedno zamenjal sveder, ampak nikoli, da bi dezinficiral nasadni instrument. Kar najbrz pomeni, da se grem loterijo vsakic, ko se to zgodi. Ampak sedanji zobozdravnik ni v tem pogledu nic drugacen kot ostali, h katerim sem hodila.
Ali je zobozdravnik dolzan dezinficirati nasadni instrument pred vsakim naslednjim pacientom? Ce tega ne stori, ali to lahko zahtevam?
Spoštovana Maja,
vsekakor moramo storiti vse, da izničimo še tako majhne možnosti okužbe. Sama se vedno držim načela, da očistim vse potrebno tako, kot da bom naslednji pacient sama.
Če ste prepričani, da zobozdravnik nasadnih inštrumentov ne očisti, potem ga lahko prosite, da to naredi vsaj za vas (še bolje pa, da to počne za vse paciente).