Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Okužbe

Okužbe

Pozdravljeni!

Zanima me kako je lahko pasji kakec nevaren za dojenčka. Bili smo na obisku pri babici, kjer so se otroci igrali  na dvorišču in letali po travniku. Otroci so nato obuti prleteli v jedilnico, kjer sta plazila 6 in 8 mescev star dojenček.  Sicer so si potem takoj sezuli čevlje. Ko smo šli domov sem opazila da sta moja oba starejša otroka na čevljah imela razmazan kakec od psov. Malo me je zaskrbelo saj sta to verjetno raznosila po stanovanju kjer sta plazila dojenčka in si tačke molila v usta.

Sicer dojenčka nista moja vendar imam vseeno strah, da bi zaradi umazanih čevljev s kakcem prinesla kakšno bolezen.

Prijateljice pravijo naj ne delam panike in še kje strašim dojenčkove mamice, da one sploh ne čistijo kakcev iz čevljev ampak  otrokom naročijo naj si kakec le obrišejo v travo, da ni več na čevlju  ali samo obrišejo z mokro krpo robove ter da vsak kakec sploh ne opazijo.  Jaz pa perem v stroju na 60 stopinj da jih skoraj uničim.

Baje ni nevarnosti za majhne otroke? Lahko torej odmislim dogodek in sem sproščena.

Pasji kakci so res smrdljivi (sicer manj kot človeški), a če gre za proizvod veterinarsko nadzorovanih – oskrbovanih psov niso dojenčkom prav nič nevarni. Potencialno (če psi niso razglisteni) sicer nosijo tveganje za kakšnega parazita – pa še tu velja, da zajedalci domačih živali niso enaki kot pri ljudeh. Bakterij praviloma ne prenašajo, še manj pa viruse – ker tudi tu velja, da “pasje” bolezni ljudem praviloma niso nevarne oziroma zaradi njih človeški mladiči ne dobijo bolezni.

Torej ste lahko kar mirni – in pri pranju obutve/oblačil lahko povzamete “običajen” pristop, s krpo in mehanskim čiščenjem. Čeprav tudi pranje pri 60 stopinj ni napačno – le menjava obutve – oblačil zna biti bolj pogosta.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close