okužba s toksoplazmozo
Spoštovana,
Ponovno vam pišem zaradi včerajšnje teme in izvidov o toksoplazmozi, verjetno velja omeniti, da je v prvem trimesečju prišlo do okužbe, saj sem imela ravno dva meseca nazaj ( 3 mesec nosečnosti), teden dni neznosne bolečine v vratu, glavi, slabo počutje, tudi z bruhanjem. Zato razumite moj strah pred posledicami, saj sta še vedno oba izvida pozitivna. Kaj lahko pričakujem? Osebni ginekolog izvidov sploh ne komentira in zatrjuje, da so vrednosti zelo majhne in ni razloga za preplah. Vprašala sem tudi za napotnico za dodatno mnenje, pa me je zavrnil, da se držijo navodil izvidov iz laboratorija, ki pa po nihovem mnenju niso porazni, s tem zadnjim izvidom smo zaključili nadalnje preizkave. Na internetu in literaturi pa berem drugače.
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovana,
seveda je prav mogoče, da so bili bolezenski znaki, ki jih navajate, znak sveže toksoplazmoze. Ni pa nujno, saj ta bolezen v večini primerov poteka nemo ali vsaj z znaki, ki so malo moteči in ne vzbujajo nobenih skrbi.
Ob okužbi s parazitom telo začne hitro proizvajati protitelesa – tista iz tim. razreda A (sekretorna) ter iz razreda M se pojavijo zelo kmalu po okužbi, njhova koncentracija (ki se izraža v mednarodnih enotah – I.U. na mL) hitro naraste do vrha (nekje v 1. – 2. tednu po okužbi), potem pa pade in je nekaj mesecev po okužbi njihova koncentracija pod mejo zaznavnega (rečemo, da so negativna). Protitelesa iz razreda G (imunoglobulini – IgG) se pojavijo kasneje, njihova koncentracija počasi narašča do 2. – 3. meseca po pričetku okužbe, potem postopno pada, a nikoli več ne izgine. Temu rečemo “rezidualna” imunost, ki nas ščiti pred ponovno okužbo. Glede na gibanje vrednosti in vrsto protiteles lahko tudi sklepamo na čas okužbe. In kadar najdemo IgM, vedno govorimo o “sveži” okužbi.
Pri nizkih vrednosti (kot so pri vas) pa smo lahko v dvomu, ali gre res za pravo okužbo ali za “laboratorijsko” – vsak test ima namreč določen % lažno pozitivnih, pa tudi lažno negativnih rezultatov. In ta delež je lahko tudi v najboljših laboratorijih 5-10%. V tem primeru je pomembna vrednost pri ponovnem testiranju – nekje 2-4 tedne po prvem. Če v koncentracijah protiteles ni bistvene spremembe (večinoma se zahteva vsaj 4x-ni porast ali padec), ne delamo “nobene panike”. V primeru velike spremembe pa se večinoma ginekologi odločijo za amniocentezo in določitev prisotnosti toksoplazme v plodovnici z občutljivejšim testom – tim. PCR. In le v primeru pozitivnega PCR ima svoje mesto zdravljenje – ki pa tudi ni povsem brez nevarnosti ali zapletov.
Zaenkrat vam torej svetujem mirne živce, zaupanje v ginekologa (verjemite, da ima s tega področja dovolj znanja, pa še posvetuje se s kolegi) in veselo ter brez strahu (ali pričakovanja slabega izida) pričakujte novega družinskega člana. Če bo strah res prevelik, to povejte brez oklevanja – ne verjamem, da bi vam ginekolog odrekel dodatni posvet pri kom drugem (v naši porodnišnici je “številka 1” za toksoplazmozo predstojnica dr. Tanja Premru Sršen).
Pozdrav,
Spoštovani,
sem se kar pridružila k že odprti temi, čeprav moje vprašanje morda ne sodi sem, pa vendar…
V 28. tednu nosečnosti sem na morju, kjer smo kampirali, opazila, da so nam sadje obglodale miši. Ostanke smo seveda zavrgli, ker pa obstaja mžnost, da so bile miške tam že kdaj prej in se tudi sprehodile čez hrano, pa tega nismo opazili, me zanima, če obstaja nevarnost kakšne za plod nevarne okužbe za primer, da sem zaužila kaj od hrane, ki so jo prej glodale miši in kako naj v tem primeru ravnam. Kakšnih vidnih znakov okužbe doslej (po enem tednu) sicer nisem opazila, tudi pri ostalih družinskih članih ne.
Hvala za odgovor.
Spoštovana,
moje mnenje je, da vam miške niso za povračilo za sadje pustile ničesar razen strahu. Tudi sicer je bolezni, ki bi jih na nosečnico lahko prenesli glodalci, malo. In mišk, ki se sprehajajo po hrani v shrambah, je veliko tudi na deželi, ne le na morskem taborjenju (tam bi se bolj bala invazije podgan in divjih mačk).
Pozdrav in srečno,