Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Okužba, kuža, plesen

Okužba, kuža, plesen

Spoštovani!

Star sem 30 in astmatik. Uporabljam Monkasto in Seretide 250 2×2. Alergičen sem na pršico, trave in mačko.
Eno leto sem imel astmo zelo dobro pod kontrolo. Sedaj pa sem začel v soboto zjutraj z zelenim izcedkom iz nosa, danes pa še iz pljuč. Spirometrija mi je tudi padla. Dobil sem Amoksiklav 1000 in Medrol 32 mg tri dni, nato 16 in 8.
Pred tremi tedni smo dobili kužka, majhno čivavo. Nisem alergičen na njo. Vendar jo večrat kaj “z noskom” polupčkam in me zanima, če sem lahko od nje to dobil. Če recimo vdihneš njihovo dlako, lahko kaj takega dobim?
Druga zadeva, ki me pa muči je pa ta, da imam v stanovanju, kjer sem podnajemnik kar precej plesni na balkonu. Notri v stanovanju je ni. Seveda, ko zračim dnevno sobo, prav gotovo spore letijo tudi notri. Zanima me, bi lahko bili moji znaki simptomi Aspergiloze? Kakšen je izpljunek pri aspergilozi?
Naj povem, da mi je zdravnica pregledala kri in eozinofilci so pod normalno mejo, kar je baje dobro. Bi bili pri aspergilozi povišani?

Spoštovani,
To, kar opisujete je najbolj podobno poslabšanju astme ob virusni okužbi. Tega niste dobili od kužka.
Pri alergijski aspergilozi je treba ugotoviti pozitivne teste alergije proti aspergilusu.
Brez panike
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close