okužba
Najprej lepo pozdravljeni!
Že dalj časa me muči neka zadeva.
Nekaj let nazaj sem šla na urgentno ginekološko v kliničnem centru, ker so bili ravno prazniki, imela pa sem izvenciklične krvavitve. Takrat nisem vedela, da to ni tako nevarno, da ne bi moglo počakati.Bila je zelo gužva in ena punca pred mano mi je mimogrede povedala, da se je nekaj okužila in da je zato prišla.
Ko sem prišla na vrsto, me je zdravnik zelo zelo boleče pregledal z vaginalnim ultrazvokom. Spomnim se, da ni dal nanj zaščitne gumice, kot naredi moj ginekolog.Ali so ga mogoče kako drugače sterilizirali.Potem so me pregledale še 3 pripravnice. Bilo je kratkomalo grozno.
Kot da bi bila kakšen drugorazredni bolnik ali pa poskušni zajček.
Naj povem, da sem imela od takrat že polno ginekoloških težav. Ugotovili so mi virus herpes in HPV po PAP3 in nato je sledila še konizacija.
Sprašujem se, ali je kakšna povezava med tem pregledom in okužbami???
Draga Anja,
Slučajno dobro poznam način dela v KC in sploh ni možno, da na vaginalno sondo ne bi nataknili zaščite. Morda ni bila za to posebej izdelana gumica, kar sploh ni nujno, mi običajno uporabljamo kar polivinilaste rokavice v katere v enega od prstov kanemo za žličko gela. Tu ni nobenega dvoma brez tega ne delamo ultrazvoka.
Glede “učenja” pa se strinjam z vami le da se pač edino tako zdravniki lahko naučimo opravljati svojega poklica. Da so vas pregledali še trije “pripravniki” pa vsekakor ni prav, posebej, če ste že prvi pregled občutili za bolečega. Za druge, ki berejo te vrstice naj poudarim, da ima vsak bolnik sicer pravico odkloniti, da ga pregleda študent ali pripravnik. Ob tem pa se je dobro zavedati, da brez tega ne gre in če bi vsi odklonili tak pregled, bi za “vaše otroke” ne ostalo kaj prida izurjenih zdravnikov. Toliko o dvosmernosti delovanja “zasebnosti” in “pravic bolnikov”, ki so sicer povsem legitimne.
Glede spolno prenosnih bolezni kakršni sta herpes in HPV pa ne bodite nanašalni, saj ste jih skoraj zagotovo dobili z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Pri pregledu vsekakor jih zagotovo niste dobili.