Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Okuzba?

Okuzba?

Moj malcek se je danes plazil po tleh, ko smo sedeli pri igriscu na kavici, kasneje je moz opazil kapljice krvi na tleh, zgledale so suhe. Je kaksna nevarnost za malcka, ce se je plazil po teh kapljicah, rabiva na pregled? Zelo zaskrbljena mamica.

Spostovani, zaradi plazenja po posusenih kapljicah prav gotovo ni potrebno hoditi nikamor. Za prenos s krvjo prenosljivih okuzb so potrebni konkretni vbodi, npr. Z okuzeno iglo, politje po sluznici s krvjp, neposredno od okuzene osebe; spolni odnosi… posusene zadeve iz okolja nimajo pomena…

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam, ste me pomirila. Vprasala bi samo se nekaj na splosno, da si razjasnim malo stvari,ker se zdaj doma o tem pogovarjamo. Zanima me glede pljunkov, ce bi otrok stopil vanje, jih prijel kje.. Ne nas dojencek, ampak starejsa malcica, saj je nemogoce spremljati, ko tece po parku ali podobno ali ko se zunaj igra. Je to nevarno? Kaj pa kaka kri na kljuki wcja, ce se jo prime in je se tekoca? Ali na klopici, mizi, ce se dotaknes in kaj v primeru, ce stopis bosih nog na tekoce kapljice? Je hepatitis zelo razsirjen, je moja skrb upravicena, ali prevec o tem razmisljam? Hvala za razjasnitev in lep pozdrav.

Spostovani, virusni, s krvjo prenosljivi hepatitisi, so pri nas relativno redki. Pljunki so za prenos pomembni izkljucno v kolektivu, vendar s stalisca souporabe kozaecev, steklenic, ipd. In respiratornih povzrociteljev. Vi se zatikate s krvjo prenosljivimi povzrocitelji, pri katerih okoljski prenos ni pomemben, razen, seveda, vbodi ali urezanje z ostrimi predmeti, ki so se neposredno pred tem uporabljali na bolniku.

Ce prav razumem, se je mogoce okuziti samo z urezom/vbodom, politjem, kri na tleh, wcjih ipd. pa ni problem?

Spoštovani,

ali se lahko okužimo s hepatitisom b ali c, če nam na videz zdrava oseba kihne v obraz in kapljice sline poškropijo očesno sluznico. Pri majhnih otrocih se to pogosto dogaja. Zavedam se, da velika večina otrok ni okuženih, vendar pa nekateri sovrtičkarji prihajajo tudi iz narkomanskih družin.

Ne, tovrstni prenosi so pomembni za širjenje respiratornih okužb, ne pa za prenos s krvjo prenosljivih. Mi je pa nerazumljiv tale strah pred otroki odvisnikov.Tudi ti imajo enako, ali vsaj podobno, zdravstveno varstvo, kot vaš otrok (še posebej pa se pozornost polaga na ev. okužbo matere s hepatitis B, kar pomeni, da bi bil tak otrok ob rojstvu posebej zaščiten).

New Report

Close