Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija oksigenacija glede na položaj pri spanju

oksigenacija glede na položaj pri spanju

spoštovani.

imam dvomesečno deklico, ki rada spi v naročju v vseh možnih čudnih položajih. Spanje na ravni podlagi je ne zanima. Zanima me, kako dobro je njena kri oksigenirana glede na položaje glave (zvita v klobčič, zravnana, glava visi nazaj ali povsem naprej na prsnem košu in predvsem kako je oksigenirana kri, ko otrok spi v nosilki, ko je popolnoma stisnjen kot v maternici).

pišem prav vam, ker sem slišala, da ste se poglabljali v to temo.

hvala vam lepa za odgovor.

irena

Spoštovana,

vpliv položaja na nasičenost krvi s kisikom in dihanje pri zdravem donošenem novorojenčku je bila res tema moje doktorske naloge. V njej smo s pomočjo posebnega monitorja spremljali nasičenost krvi s kisikom, hitrost bitja srca in dihanja ter pretok zraka skozi nos in usta pri 250 novorojenčkih v 3 položajih (leže na hrbtu v bolnišnični posteljici, v avtomobilski varnostni posteljici ter v polsedečem položaju v avtomobilskem varnostnem sedežu). Rezultati so nedvoumno dokazali, da se tudi zdrav donošen novorojenček v polsedečem položaju v spanju (ko mu pade glavica navzpred) duši in mu ob tem pomembno pade nasičenost krvi s kisikom (prej je bilo takšno dušenje opisano le pri prezgodaj rojenih ali bolnih novorojenčkih) kot tudi, da se v vsakem položaju, ki traja dlje časa (več kot uro) začne utrujati – kar se tudi kaže z nižanjem nasičenosti krvi s kisikom.

Sporočilo raziskave je predvsem opozorilo, da avtomobilski stolček ni nadomestek za posteljico ali zibko in naj se ga ne uporablja v druge namene kot za prevoz.

Torej raziskava ni čisto primerna za odgovore na vaša vprašanja – in to zato, ker je vaša dojenčica že stara 2 meseca (predvidevamo, da je dušenje, ki smo ga ugotavljali v raziskavi pri 2 dni starih novorojenčkih, vezano predvsem na prvih 6 tednov starosti, ko je kontrola glavice še zelo slaba), pa tudi zato, ker je način spanja v naročju ali v nosilki drugačen kot v primeru, ko otrok spi sam v zibki ali posteljici – zaradi stalnih dražljajev (premikanje mame, njeno dihanje, pogovarjanje ipd.) je spanec plitvejši, kar zmanjša ohlapnost mišic in tudi spremeni mehanizem dihanja.

Na vsak način pa rezultati naše in podobnih raziskav iz slovstva dokazujejo, da je povsem skrčen položaj narava namenila za čas v maternici in ga ni koristno (umetno) poudarjati po rojstvu. V ta “koš” odsvetovanih postopkov bi sodilo tudi spanje v naročju – ki ga pediatri ne podpiramo tako iz fizioloških (kakovost spanja ob stalnih dražljajih iz okolice je drugačna, manjka faza globokega spanca, tim. nonREM, pogostejše je tudi pregretje) kot psiholoških razlogov (sedaj vam je že prijetno, kako pa boste uskladili svoje normalno življenje s spečo 6-, 8- ali 12-mesečnico v naročju?). No, tole slednje je res čisto vaša osebna odločitev in me glede tega itak niste vprašali za mnenje…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close