Najdi forum

oksidacijski broj

meni nije jasno koja je razlika između oksidacijskih brojeva i valencije. osim sto mi u skoli kod valencije ne stavljamo predsznak plus ili minus, ali koristimo iste vrjednosti. ne vidim bit toga

Dragi Alene,

točno je da se koriste iste vrijednosti, ali razlika postoji. Valencija je svojstvo atoma da se SPAJA s TOČNO ODREĐENIM BROJEM atoma drugog kemijskog elementa. Valencija je kod kovalentnih spojeva jednaka broju ELEKTRONA koje atom daje za stvaranje zajedničkih elektronskih parova (jasno vam je ako ste učili o kovalentnim vezama), a kod ionskih spojeva je jednaka NABOJNOM BROJU IONA, ali bez naznake predznaka.

Oksidacijski broj je broj koji je jednak NABOJNOM BROJU ATOMA IONSKOG SPOJA koji se dobije kada se molekula heterolitički pocijepa tako da svi vezani elektroni pripadnu elektronegativnijem atomu u kemijskoj vezi. E sad oksidacijski brojevi imaju one predznake kako ste rekli. Oksidacijski broj, a s njime i predznak se povećava kod oksidacije odnosno u procesu otpuštanja elektrona (zato što su elektroni negativno nabijeni), a smanjuje se kod redukcije odnosno primanja elektrona.

Da sumiramo, valencija je doslovno brojka koja iskazuje s koliko se drugih atoma neki atom može povezati. Za oksidacijski broj možemo reći da je proširenje pojma valencije. Dok valencija proizlazi iz omjera u kojima se elementi vežu u spojeve, oksidacijski broj proizlazi iz elektronske strukture kemijskih spojeva.

a sto je onda s oksidacijskim brojevima u razmacima?

Oksidacijski brojevi su u većini slučajeva cijeli brojevi, pozitivni ili negativni. Pretpostavljam da pričajući o razmaku mislite na superoksidni ion formule O2− iz koje vidimo da ima nespareni elektronski par i zbog čega kisik ima oksidacijski broj -1/2.
Superoksidi su spojevi s kisikom koji se uvijek sastoje od nekog kationa kojeg možemo označiti R+ (alkalijski elementi – K, Rb, Cs) i aniona O2−.
Najjednostavniji primjer je kalijev superoksid KO2 (u slučaju kalijevog OKSIDA u kojemu kisik ima oksidacijski broj -2, formula bi bila K2O).

Postoje još i spojevi ozonidi u kojima kisik ima oksidacijski broj -1/3.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close