Najdi forum

okrušeni zobje

zadnje čase opažam, da so moji zobje oz. sklenina na njihovem zg. robu (ob dlesni) spraskani. kot da bi jih spraskala z zobno krtačko. zobozdravnica mi je kot morebitni razlog navedla belilne zobne paste, ki naj bi tanjšale sklenino, vendar jih ne uporabljam (vsaj ne agresivnih). ves čas uporabljam mehko zobno krtačko. zanima me, kako preprečiti nadaljnje “obrabljanje” zob, saj zadeva izgleda, kot bi se mi sklenina “luščila”. morda je dejavnik tudi bulimija, ki sem jo imela pred časom (baje kislina razjeda sklenino). ali se da nastalo škodo kako popraviti oz. vsaj preprečiti nadaljnjo škodo? obstaja morda kakšen premaz za sklenino, ki jo vsaj malo zaščiti?

hvala za vaš odgovor!

Spoštovana tweety,

navedli ste dva pogostejša razloga za obrabo sklenine ob dlesni. Uporabo belilnih past (kako pa veste, da ni agresivna??) in bruhanje. Belilne paste vsebujejo delce, ki sklenino “polirajo” in jo ob pogosti uporabi tudi odstranijo. Kisline pa delujejo po principu odplavljanja mineralov iz sklenine, ki se s časom raztopi.
Takoj je potrebno prenehati z vsemi škodljivimi dejavniki – bruhate več ne, prenehajte pa uporabljati kakršnekoli belilne paste. Defekte lahko zobozdravnica zapolni z maso za bele plombe (če so večji) oz jih vsaj zaščiti, če so preveč plitvi za plombo in tako prepreči nadaljno obrabo.

spoštovani,

prav isto se dogaja tudi meni, vendar na spodnjem koncu zob (ne ob dlesni), predvsem zgornjih in spodnjih sekalcev. Mislim, da mi je v zadnjih letih izginilo že več približno dva milimetra enega izmed sprednjih zgornjih sekalcev. Poleg tega je rob nekako zelo oster in neenakomeren. Zdi se mi, da mi to povzroča kisla hrana (kisla jabolka, nektarine ipd.), ampak nisem prepričana. Na splošno se izogibam kisli hrani (kisa sploh ne jem), npr. bruham pa tudi ne in ne uporabljam belilnih past.
To se mi ni nikoli dogajalo … Sicer mi je otroški zobozdravnik redno premazoval zobe z nekim premazom, mogoče to pomaga? Bi mi lahko to storil tudi zdaj, ko sem že odrasla, ali pa to zavarovalnica plača samo otrokom?

Hvala!

Spoštovana tanja,

zobje se na incizalnem robu naravno obrabljajo, dlesen pa se z leti tudi bolj odmika, tako da krone ostajajo navidezno enako dolge kljub “dogajanju”.
Če se vam je odkrušil zgolj 1 sekalec, potem vzrok za to dogajanje prav gotovo ni “staranje”, temveč mehanični dejavnik, kar lahko s pazljivostjo pri prehranjevanju preprečimo.
Premaze s fluoridnimi preparati pa lahko delamo tudi na odraslem zobovju, vendar tega zavarovalnica ne plača in morate to storiti sami:(.

New Report

Close