Najdi forum

Okrušen zob

Spoštovani,

danes se mi je odkrušil zob, zgornja štirica. Naj povem, da se mi je zob odkrušil samo na zunanji strani, samo pri dlesni ga je še malo, na notranji strani pa je povsem cel. Zdaj se vidi siva zalivka, ki je ostala cela, na zalivki pa je še neka bela snov (predvidevam, da je ta bela snov zato, da zob ne zgleda črn od zunanje strani). Sem v 30. tednu nosečnosti, ker utegnem priti na vrsto šele čez mesec dni, me zanima ali lahko ta, od strani odprta zalivka in bela snov kakorkoli škodita plodu, da bi se “spiralo” s slino ali pa, če bi se slučajno zalivka odlomila in bi jo nevede pojedla ali lahko to škodi plodu??? Oprostite za dolgo pismo, vendar me skrbi, zato bi vas lepo prosila za odgovor.

Že v naprej se vam zahvaljujem!

Spoštovana Ana,

opis vaše štirice me bolj spominja na prevleko in ne na zob. Če gre za prevleko, potem je porebna zamenjava, poseg pa ne škodi niti vam niti plodu.
Če pa gre res za odlomljeno ploskev zoba, potem tudi ni nevarnosti za vaju. Kaj je bela snov, ki jo vidite, ne vem. Ponavadi dajemo bel cement pod zalivko, da zaščitimo zobno pulpo (živec). Na zalivko bele snovi ne dajemo.
Tudi, če amalgamsko zalivko pojeste, ne boste poškodovali otročka. Zalivka se bo s časom izločila po naravni poti:).

New Report

Close