Okrušen zob
Pozdravljeni.
Ravno danes sem čisto po naklučju ugotovil, da se mi je okrušil zob. Sprva sem nekaj začitil z jezikom, pa sem menil, da je kaj ostalo za zobom, a sem kmalu ogotovil, da se motim.
Ob ogledu sem opazil, da mi manjka del zoba na šestici spodaj, natančneje del krone v kotu ob dlesni (delno špica krone in delno na strani na meji z drugim zobom). Manjkajoči del sicer ni zelo velik (upam), a me vseeno zelo skrbi. Kaj naj storim? Kako bo to lahko popravila zobozdravnica? Je popravilo boleč postopek?
Res sem precej zaskrbljen, ker imam precejšen strah že samo ob morebitnem vrtanju in izdelavi plomb, tole pa deluje še malo bolj…
Hvala.
Pozdravljeni,
kar lepo se narocite na pregled pri svojemu zobozdravniku. Glede na to, da se je, predvidevam, odlomil manjsi koscek zoba, bo popravilo enostavno, s plombico. Velikokrat se del zobne krone odlomi, ker je na kroni prisoten karies, zato z obiskom ne odlasajte.
Srecno.
Hvala za odgovor. Ja, res je. Odlomil se je samo majhen košček zoba. Ta zob je sicer že plombiran na sredini krone, a ta del in plomba nista poškodovana, ker se je odlomil na drugem delu. Kariesa še verjetno ni (vsaj dva tri mesece nazaj na pregledu pri zobozdravnici ni bilo nič rečeno, sam pa tudi ne vidim, da bi kaj bilo), je pa že nekaj časa potekala čez rov špice (dela krone) nekakšna črtica. Sprva sem menil, da je takšen samo profil zoba, pa je izgleda bil počen že dalj časa, saj se je mislim da ravno po tej črti odlomil.
Zob sicer ne boli, niti ko jem, včasih (ne vedno) samo malo zaskeli na začetku za res vroče in mrzlo. Zanima me še, ali bi bilo popravilo potrebno hitro? Namreč moja zobozdravnica je do konca meseca odsotna. Sem pa že predhodno bil naročen na redno kontrolo v začetku septembra.
Torej, lahko zob počaka do septembra, ali je bolje iti k dežurnemu, da uredi zadevo? Me je zobozdravnica za takšen primer dolžna sprejeti predčasno (izven redne kontrole), recimo vsaj v avgustu, čeprav mi je bilo rečeno, da ima takrat vse zasedeno in nima časa?
Hvala in lp.