Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika okrušen mostiček

okrušen mostiček

Pozdravljeni !
Imam tri mesece star mostiček. Okrušila se mi je enka. Ne veliko, se pa vidi. Kaj je krivo ne vem, saj sem si vsako malo bolj trdo stvar redno narezala z nožem na manjše koščke.
Kaj lahko naredim(oziroma moj zobozdravnik) v tem primeru. Imam glede na tri mesece star mostiček možnost reklamacije oziroma garancije ?
Mostiček je narejen iz verjetno najcenejšega materiala, saj je “socialni”.
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

glede na to, da je mostiček “socialni” so za fasetiranje t.j. oponašanje zoba z belo maso uporabili kompozitno oz. akrilno maso. Le-ta se da zlahka popraviti v ustih. Če je odkrušeno malo, se sploh ne bo poznalo, če vam čez proseva kovina pa se boste morala pogovoriti z zobozdravnikom o smiselnosti korekture.
Sicer je tak most v garanciji. Če vam manjka le majhen delček vam priporočam direktno popravilo – snemanje mostička pomeni namreč veliko sitnosti – potrebno je začeti od začetka, ponavadi od odtisa. Vložek časa in bolečin je v takem primeru nesmiselen.
lp Andreja

Hvala za odgovor.
Sama bi vsekakor bila za to, da se mi kar popravi, ker vem kaj to prinese s seboj, če mi naredijo novega. Pa potem to drži ? Strah me je, da se bo kasneje spet okrušil okrušil in takrat ne bo več možnosti popravila.
Kaj je lahko vzrok tega, da se je sploh odkrušil ?
Hvala.

Seveda je potrebno odkriti vzrok odkrušenja. Če je razlog tehnična napaka ali enkratna tauma (nepričakovan zagriz v nekaj trdega) potem lahko pričakujete obstojnost reparature. Če je vzrok v preobremenjenosti enice ali v bruksizmu pa se morate posvetovati s svojim zobozdravnikom.
LP Andreja

pravkar sem peišla od zobozdravnika, ki mi je popravil enko. Pravi, da sem imela “nesrečo”, sa sem ugriznila ravno pod takim kotm, ko ne bi smela. Nekako tako mi je razložil in da načeloma se to ne bi smelo zgoditi. Upam, da bo sedaj držalo.
Lp

Pozdravljeni !
Pred mesecem in pol sem dobil socialni mostiček, spodaj 1,2,3 levo in desno. Sedaj opažam,da pri levi trojki se je nekoliko ukrušlo na vrhu in manjka zadaj nekaj tisti kovine,ki veže mostič.
Zanima me kaj se da narediti in kolikšna je doba garancije za taki mostič.

Hvala in lep pozdrav. Henrik

Pozdravljeni,

kakšna je doba garancije, ki jo pokriva ZZZS ne vem, najbolje da vprašate vašega zobozdravnika ali pa direktno pokličete ZZZS. Če je prišlo do odkrušenja, je treba ugotoviti razlog. Lahko da je napaka v materialu, obdelavi materiala: v tem primeru se da poškodbo popraviti in verjetno se ne bo ponovila, tako menjava mostička ni potrebna. Če je razlog v ponesrečenem designu mosta ali pa je razlog bruksizem (nočno škrtanje, stiskanje z zobmi) obstaja velika verjetnost, da bo tudi po reparaturi prišlo do krušenja. V tem primeru je potreben drugačen design mosta (v primeru bruksizma več kovine) in je zamenjava smiselna. Če vas estetsko odkrušenje ne moti, pa lahko most pustite v ustih tudi tak.
LP Andreja

Vsako odkrušenje, ali to kvari estitiko ali koga moti, mislim, da je bil vaš odgovor prav nesmiseln. Tudi, če me ne moti, je pa le ta odkrušen, mislim,da je treba popraviti, ker bi se sigurno stvar še bolj odkrušila,….
LP.

New Report

Close