Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika ..okrušen keramični zob

..okrušen keramični zob

Pozdravljeni

Pred 4 leti mi je moj zobozdravnik naredil kvaliteten most, doplačal sem za keramiko. Do sedaj je bilo vse super v redu. Pred kratkim pa sem ob iugrizu v breskev ugriznil po nesreči kost in enka se je na tretjini odlomila. Mojega doktorja dalj časa ni, pa koristim to priliko da vprašam ali je možno popravilo keramičnega zoba-odlomljena tretjina in seveda moteče za izgled.
Obstaja kaka možnost garancije ali moram vse znova plačati….
hvala za odgovor in lep pozdrav,
Andrej

Pozdravljeni,

najprej h garanciji: ko se zaletite z avtom, verjetno ne pričakujete da vam bo proizvajalec avtomobila dostavil nov avto – enako je pri zobeh. Če je napaka v izdelavi mostička na strani zobozdravnika ali tehnika se uveljavi garancija. Pri nesrečnih slučajih kot je vaš, pa je od zobozdravnika odvisno, ali vam bo priznal popust pri novi izdelavi…žal.

Odkrušeni del se na žalost lahko reparira samo s kompozitom, ki se relativno slabo lepi na keramiko in ker je drug material, tudi estetika take reparature redko izgleda popolno. Najprej vsekakor poskusite s to rešitvijo, dober mostiček je vedno škoda uničiti.

LP Andreja

hvala za nasvet. moj zobozdravnik mi je dal napotnico za specialista, le ta pa mi je nadgradil zob. pravi, da bi moralo dobro držati, seveda se moram paziti kakih trdih ugrizov kar se bom. zob je uredil zelo lepo, prav nič se ne vidi, da bi bil zob popravljan…tako da sem zaenkrat zadovoljen, tudi prvo večerjo je prestal…upam na najbolje…

Tudi jaz imam problem z okrušeno keramiko na mostičku, ki povezuje deset zob. To se mi je zgodilo po treh letih, most je sicer kvaliteten, vendar me je okrušeni zob zelo motil – gre namreč za “enko”.
Zobozdravnik mi je trikrat skušal poporaviti zob z nanosom nekega materiala, ki pa je zelo hitro
odstopil – sicer ne popolnoma v celoti, vendar je zob na izgled tanjši in krajši, tudi otip z jezikom je moteče hrapav.
Zanima me, kako je možno priti do specialista brez napotnice, torej lahko tudi samoplačniško.
Morda bi nadgradnja zoba le bila uspešnejša. Pa še nekaj: ali morda veste vsaj približno, koliko bi takšna reparacija stala.
Za vaš cenjeni odgovor se vam najlepše zahvaljujem

Pozdravljeni,

okrušeno keramiko je težko zadovoljivo popraviti. Z določenimi tehnikami se da izboljšati povezavo med porcelanom in kompozitom (ki služi kot reparaturni material), vendar vam nihče ne more garantirati dolgoročnosti take rešitve.
Kar se napotnice tiče – seveda, specialista pokličete in se dogovorite za termin.
Pri nas bi stala taka reparatura med 40-100 EUR, odvisno od količine materiala, ki se ga ob tem porabi.
LP Andreja

Spoštovani, najlepša havala za vaš odgovor. Imam pa še eno vprašanje; nedavno sem slišala za t.i. zobne luske. Ali bi bilo možno okrušeni keramični zob “obleči” z zobno lusko. Ali je ta rešitev sploh tehnično izvedljiva oz. ali bi bila takšna rešitev trajnejša? Zanima me tudi cena takšnega posega.
Še enkrat lepa hvala za vaš odgovor.

Pozdravljeni,

dobra ideja. V praksi se to ne dela, ker je strošek velik, poleg tega pa je tu več pomiselkov. En je ta, da je vezni material kompozitni cement, kar je kemično zelo podobno reparaturnemu materialu – kompozitu in je torej moč vezave tudi vprašljiva. Verjetno gre za slabitev vezave na račun mokrosti keramike. Zaradi stroškov bi bilo verjetno smiselno najprej izvesti vse postopke, kot bi jih pred cementiranjem in namesto keramične luske narediti kompozitno reparaturo in videti kako obstojna je. Če bo obstojna, vendar estetsko ni najboljša je morda za razmislit ali bi šli na pot s keramičnimi luskami.
Poleg tega pa je tu še en pomislek: porcelanska luska rabi določeno debelino – ali bi tako zadebeljen zob še vedno izgledal dobro?
LP Andreja

Joj, jaz prav sedaj čakam na mostiček. Kar strah me je, ko berem to. Kaj to pomeni, da se lahko keramičen umeten zob kar tako obkruši. A moram jest mehko hrano?
Zakaj pa je kvaliteten če se obkruši? Kako dolga pa je garancija?
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

načeloma velja, da se keramika odkruši pod podobnimi pogoji kot zob: t.j. udarec, nesreča pri hrani, pogoste zelo velike temperaturne spremembe v kombinaciji z manjšo travmo.
Kar se materialla tiče lahko jeste vse normalno, morebitne omejitve vam da zobozdravnik le redko zaradi statične obremenjenosti nosilcev in ne materiala.
Garancija je odvisna od zobozdravnika,
LP Andreja

Vse zobe imam v prevlekah in cirkonija. Sem bruksist, spim z opornico. Nimam mostičkov.
Na spodnji petici se mi je nenadoma odlomil košček prevleke. Brez da bi jedel kaj trdega oziroma sploh
nisem pred tem jedel cca 4 ure.
Z jezikom sploh ne opazim, da mi kaj zoba manjka in me to kar se odkrušilo ne moti ali ovira.
Zanima me ali je kakšen problem za zob, kaj predlagate da ukrenem.
Ali je možno da je do okrušene prevleke prišlo v povezavi s stiskanjem zob.

Pozdravljeni,
do odkrušenja pride, ker je bila na zob izvajana prevelika sila, ali pa je bila sila strižna – porcelan je nanjo manj odporen. Res pa je tudi, da pri prevlekah in mostičkih iz cirkonija v do 33% (v nekaterih študijah) v nekaj letih pride do odkrušenja vrhnjega porcelana, ker je vez med cirkonijem in porcelanom precej slaba. Pri kovinsko-porcelanskih prevlekah pride do tega pojava (chipping) le v 3%. S tem ko ste bruksist, ste seveda bolj ogroženi. V vašem primeru bi vam svetovala izdelavo še druge opornice, obe z gladko površino, da ponoči ne morete izvajati lokaliziranih pritiskov na posamezen zob. Sicer odkrušenje porcelana iz ogrodja ni problematično, če tega ni na večih zobeh (posledica lahko znižanje griza) ali pa estetsko ni moteče.
LP Andreja
PS: to da vam je delček odpadel sam od sebe je tipično: sila naredi poko v porcelanu, ki se širi in ob nežni obremenitvi ali temperaturni spremembi npr. ob pitju kave odpade.

Kje pa vi v Ljubljani imate ordinacijo

Spoštovani,

Dražgoška 34, Ljubljana; vhod s Korenčanove 34.

LP Andreja

New Report

Close