okrevanje po artroskopiji
Pozdravljeni,
dne 12.03.2014 sem imela artroskopijo levega gležnja ( poškodovan hrustanec, okrhnjen košček kosti 7mm). Zanima me, kako dolgo lahko traja okrevanje po taki operaciji glede na to, da jaz še vedno ne morem stopiti na nogo, gleženj je zelo boleč, skoraj negibljiv, zateka, znakov vnetja pa ni..
Hvala za odgovor,lp
Suzana
Spoštovana,
odvisno od tega, kaj je bilo pri artroskopski operaciji narejeno. Oteklina in bolečina sta dva izmed petih znakov vnetja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
prosim za vaše mnenje. Pred letom dni sem se pri padcu na pilatesu ujela na stegnjeno roko. Po dveh mesecih sem začutila bolečine v zapestju,rtg ni pokazal poškodbe,krg mi je dal v zapestje blokado po njej me je še bolj bolelo. Sedaj je že 9 mesecev ko čutim bolečino zapestja ne upam rotirati navzven prav tako ne upam normalno delat. Fth ultrazvok laser in led niso izboljšali bolečin in gibljivosti. Ponovni rtg je pokazal manjša uzura nad trikvetrumu. Krg plastik predlaga artroskopijo in manjši poseg če bo potrebno oziroma operacijo če odkrije kako večjo poškodbo.
Zanima me ali artroskopija sama lahko poškoduje sklep. Opravljam delo z rokami asistiram. Bojim se posega in da bo roka še slabša,saj me je sam krg opozoril na zaplete ali je to zgolj rutinsko.
V primeru da se za poseg ne odločim ali se sčasoma manjše poškodbe samei zboljšajo? Glede na to da so bile postavljene različne diagnoze najprej je z blokado izključil zapestje,da je bolečina iz vratnih vretenc MR pokazal degenerativne spremembe 4.5.6 vretence z malo foramna, nato karpalni kanal sem skeptična ali je artroskopija zares potrebna. Kakšno je vaše mnenje.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Spoštovana,
če bi želela pred morebitno artroskopsko operacijo zbrati še več podatkov o Vašem zapestju, pridejo v upoštev še slikanja zapestja z MR in s CT (slednjo priporočam z barvilom – CT artrografijo).
Možnost dodatnih poškodb pri artroskopski operaciji je sicer zelo majhna. Še pomembno dejstvo, ki Vam bo pomagalo pri odločitvi: približno 10% poškodb ali okvar se vidi šele pri operaciji!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
začele so se mi pojavljati bolečine v desni rami, kar je posledica treniranja tenisa. Vse preiskave so mi že naredili, vključno z MR in diagnoza je SLAP lezija. Sedaj sem dobila pošto, da mi svetujejo artroskopijo sklepa in suprapektoralna tenodeza bicepsa. Zanima me kaj točno sploh to je in kakšno je okrevanje po tej operaciji (koliko časa moraš počivati, ipd..) ter kako zahteven je poseg.
Hvala že vnaprej in lep pozdrav
Spoštovana,
običajno pri takšnih poškodbah poskušamo s popravilom SLAP poškodbe (zašitje s pomočjo kostnega sidra), če to ni možno pa naredim tenotomijo dolge glave bicepsa (prerezanje kite dolge glave bicepsa) in ne vedno tudi tenodezo le-te na glavo nadlahtnice (pritrditev kite na glavo nadlahtnice), kar je predlagana operacija pri Vas. Vsekakor je najboljša prva rešitev, če se jo le da izvesti, saj vzpostavi normalno zgradbo ramena. Po tovrstnih posegih običajno ramo imobiliziramo za 3 do 6 tednov, sledi razgibavanje ramena in krepitev mišic. Polne obremenitve se običajno doseže v 4 do 6 mesecih od operacije.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
vse je odvisno od tipa poškodbe narastišča bicepsa (SLAP poškodbe). Za opredelitev tipa bi moral videti posnetke opravljene MR artrografije. Pooperativni potek popravila SLAP poškodbe in tenodeze je zelo podoben. Oba posega se lahko izvedeta artroskopsko.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
pozdravljeni imam vpraša nje..lokalna anastezija?? ?oz kaj točno pomeni ta stavek z lokalnimi injekcijami anastetika bomo omrtvili notranjost kolenskega sklepa in področjakje bomo vstopili v sklep..kje ti vse omrtvičjo,,namreč zeelo me je strah inekcije v hrbet,ko ti omrtvični spodnji del…hvala za odgovor
Spoštovana,
omrtvili bodo le operirano koleno (injekcije bodo dali le v predelu kolena).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
priporočam pregled pri Vašem kirurgu. Zelo verjetno je vzrok prevelika količina tekočine (verjetno krvi) v kolenu.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
POZDRAVLJENI
28.1.2015 SEM IMEP ARTROSKOPIJO KOLENA.
ORTOPED MI JE NAROČIL PREGLED PRI NJEM 27.2.2015,OSEBNI ZDRAVNIK PA MI ŽELI ZAKLJUČITI BOLNIŠKO PREJ,ČEPRAV MU POVEM,DA IMAM ŠE BOLEČINE PRI UPOGIBANJU KOLENA IN HOJI PO STOPNICAH IN NERAVNEM TERENU.ALI MI LAHKO ZAKLJUČI BOLNIŠKO PRED PREGLEDOM ORTOPEDA?
Spoštovani,
da, to je mogoče. Odločilne so vaše navedbe težav in njegova ocena stanja kolena.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lepo pozdravljeni,
imam vprašanje in sicer ali mi pripada zdravilišče/toplice po artroskopiji gležnja? Dne 11.2. sem imela artr. gležnja, delali so mi naslednje:
– artroskopija
– artroskopska sinovektomija
– artroskopska hondroplastika-mikrofrakture – hrustanec
V izvidu piše, da moram biti 6 tednov na berglah, obremeniti nogo le do 10 kg. Piše samo, da naj nogo hladim večkrat dnevno z ledom in razmigavam. Vaj nisem dobila nikjer, tako da sploh ne vem kako naj razgibavam gleženj. Trenutno delam gor in dol z gležnjem do bolečine in malo čez, a imam občutek, kot da imam zatrden gleženj. Sploh ko probam ”gor”, na dol kar gre.
Šivov še nisem odšla odstraniti, jih grem v četrtek. Mi bodo tam pojasnili nadaljna navodila? Fizioterapija? Zdravilišče…?
Hvala lepa že v naprej za vaš odgovor.
Z lepimi pozdravi,
S.
Spoštovani,
predvsem odvisno od utemeljitve vašega kirurga.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
Po padcu sem imel težave z kolenom. MR je pokazala Ruptura MM brez dislokacije. Ko sem bil pri travmatalogu me je ob pritisku bolela medialna sklepna špranja. Travmatolog mi svetuje atroskopijo, katero sem opravil, po petih mesecih vendar zravnik kateri je opravljal ni ugotovil nobene poškodbe meniskusa. Ko sem imel omrtvičeno koleno je testiral narastišče medialnega kolateralnega legimenta vendar ni izval bolečine. Je sploh možno, da bi me takrat bolelo ko sem imel lokalno anestezijo?
Zanima me če je možno, da je zdravnik spregledal pri atroskopiji kolena? Kako to, da je MR pokazal rupturo, atroskopija pa nič.?
Hvala za informacijo. Boštjan
Spoštovani,
Je sploh možno, da bi me takrat bolelo ko sem imel lokalno anestezijo? Da, ker je bila omrtvičena le notranjost kolena, notranja stranska vez se pa nahaja izven samega sklepa.
Zanima me če je možno, da je zdravnik spregledal pri atroskopiji kolena? Možno, toda malo verjetno.
Priporočam pregled v naši ambulanti s posnetki opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pred 10 dnevi sem bila na atroskopiji kolena.
diagnoza: Ruptura LCA genux dex
ruptura MM ML genux dex
pri atroskopiji je bila najdena ruptura medialnega miniskusa, ki ga delno recesirajo, ruptura v predelu posteriolnega roga lateralnega miniskusa, ki ga prav tako delno recesirajo in zgladijo robove.
pri atroskopiji je najdeno stanje po repturi sprednje križne vezi iz femoralnega narastišča. V kolenu je obilen sinovitis.
Sedaj vas pa prosim za malo bolj domačo razlago izvida, če je le to mogoče.
Me pa zanima še ena stvar. Mene ne boli koleno, ampak imam še vedno bolečine v stegenski mišici ( notranja stran), ko želim pokrčit nogo me v mišici ” špona”. koleno lahko iztegnem, pri vajah za krepitev mišic ( ko je treba pokrčit nogo) pa pride do pekoče bolečine.
koleno je rahlo zateceno, je pa vidit podpludbe po celi nogi,,
Moja osebna zdravnica pravi, da je to normalno za takšen poseg in da more malo bolet.
koliko časa približno traja rehabilitacija po takšnem posegu?
Hvala in lep dan.
Spoštovani,
pri artroskopski operaciji so vam delno odstranili oba meniskusa v zadnjih delih, ugotovili pretrganje sprednje križne vezi v predelu stegneničnega prirastišča in razdraženo notranjo sklepno ovojnico.
Navedene težave so po tovrstnih posegih pričakovane. Priporočam, da se za ublažitev težav obrnete na fizioterapevta (pri nas doc. dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – [email protected]). Okrevanje bo predvidoma trajalo 6 do 12 tednov od operacije. Priporočam tudi, da po preteku 3 mesecev od operacije opravite meritev stabilnosti obeh kolen (meritev izvaja sodelavka – glej zgoraj) in da nato pridete na pregled v našo ambulanto. Na osnovi izvedene meritve bo odločitev o morebitnem dodatnem operativnem posegu (nadomestitev (rekonstrukcija) sprednje križne vezi) lažja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih