Najdi forum

okrevanje po artroskopiji

Lep pozdrav,
Stara sem 17 let in imam poškodovano koleno,sedaj sem naročena na antroskopijo,ki bo 5.6 in sicer odstranili bojo mi košček kosti ki se je že pred letom in pol odkrhal od pogačice.Kako dolgo bo trajalo okrevanje po operciji? Imam pa tudi probleme z pogačico,ker se mi je enkrat že izpahnila in imam slabe vezi ki držijo pogačico.Zanima me ,ker imamo rezerviran termin morja in sicer 23.6 Bo do takrat koleno že normalo in ali se bom lahko kopala v slani vodi?

Hvala za odgovor,

Tina

To je odvisno od vrste artroskopskega posega. Artroskopija pomeni le “gledanje v sklep”. Mislim, da je “morski” termin prehitro po operaciji.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Lp.

Bila sem na operaciji medialnega miniskusa. Od operacije je že skoraj 4 tedne(11.6) . Koleno je še otečeno, a ne boli. Kako dolgo ne bom smela igrati odbojke, športov? In lahko se kopam v bazenu ter grem na morje (avgusta)? Lepo prosim za odgovor . Hvala:)

Eva

Športe, ki zahtevajo skakanje, tek in nenadne spremembe smeri, odsvetujem vse dokler ne boste dosegla polne neboleče gibljivosti kolena in dokler ne bo izginila tudi oteklina. Dobro je pred tovrstnimi obremenitvami tudi zrehabilitirati stegenske mišice, kar zmanjša možnosti ponovne poškodbe kolena.

Čas potreben za polno rehabilitacijo po navedeni operaciji je ob polni podpori s strani fizioterapevtov in trenerjev običajno 6 do 12 tednov.

Kopanje v bazenu in morju ni problematično, le temperatura vode naj bo nižja od 30 stopinj.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,
sem 5 tednov po artroskopiji kolena. Odstranili smo mi del medialnega miniskusa, cisto, ki je nastala zaradi poškodbe v kolenu in polovico (gledano po debelini) sprednje križne vezi, ki je bila odtrgana. Od posega dalje ves čas hladim z ledom. Oteklina kolena je hitro oplahnila, polno gibljivost sem dosegla hitro (vse nekje 14 dni po posegu). Mišice od enega tedna po posegu krepim z vajami (po navodilu fizioterapevtke) in elektrostimulatorjem. Takrat sem postopoma začela tudi s spinerjem, brez obremenitve, 14 dni po posegu postopoma vaje na TRX-ih (vse to do bolečine, nisem imela občutka, da bi se preterala). Do tu je bilo vse OK, občasno sem imela reakcijo, manjšo oteklino, takrat sem prekinila z aktivnostjo in nadaljevala čez nekaj dni, ko sem imela občutek, da je koleno boljše. Imela sem 5 terapij z UZ in laserjem. Hoja po ravnem je bila že bp, po stopnicah sem še čutila bolečine (predvsem navzgor). Imela sem občutek, da dobro napredujem. Pred enim tednom je naenkrat začelo otekati mečo. Med hojo čutim bolečino. Občasno boli tudi v mirovanju (kot bi “kljuvalo”). Imam čuden občutek napihnjenosti, kot bi mi ga hotelo razgnati. Tudi vidno je precej debelejše od “zdravega”. Od takrat naprej tudi na spiner ne morem več-pod pogačico imam namreč čuden občutek, kot bi mi hotelo koleno preskočiti. Danes me je fizioterapevtka, ko je videla nogo, napotila k osebni zdravnici. Ta me je pogledala in poslala brez navodil domov, da ni nič posebnega, da sem verjetno le preobremenila mišice in naj si privoščim kako masažo. Saj nočem biti nezaupljiva in dvomiti v presojo zdravnice, ampak me skrbi, če bi lahko bilo še kaj drugega narobe in bi ona stvar spregledala. Predvsem sem začela dvomit v njeno presojo, ker niti tega ni vedela o katerih mišicah govori. Gledala me je pod kolenom in ves čas govorila o zateklih mišicah zadnje lože, pa sem začela dvomit, če sploh ve kaj dela. Saj vem, da smo vsi samo ljudje in smo zmotljivi, ampak mi dvom nekako noče iz glave, zato bom vesela vsakega vašega komentarja al usmeritve, kaj je najboljše za naprej.
Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!
Lep pozdrav!

Priporočam ponoven obisk zdravnice ali pa obisk operaterja. Potrebno je izključiti, sicer redek zaplet pri tovrstnih operacijah, globoko vensko trombozo.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pri artroskopiji je bila ugotovljena artroza medialnega femuralnega kondila in patelofemuralnega dela, lateralni kompartment je dobro ohranjen. Meniskusa sta degenerativno spremenjena vendar cela, tako da le na medialni strani meniskus zgladim.
V mesecu septembru kontrola in dogovor o morda OP zdravljenju z bikompartmentalno protezo kolena v kolikor bodo še težave.
Kaj naj bi operacija pomenila mi je doktor razložil vendar se nisem upala vprašat kaj lahko sama naredim da operacija ne bi bila potrebna sa ne želim opustit vseh športnih aktivnosti. Zapomnila sem si samo to da potem ne bom smela izvajati nobenih športnih aktivnosti če se za ta poseg odločijo. Zanima me če sem prav razumela ker pri 40 letih imam še ogromno ciljev in želja. Pred posegom sem kolesarila, nordijska hoja in skupinjska vadba v dvorani.

Tudi po vzstavitvi kolenske proteze so mogoče športne aktivnosti, je pa življenjka doba le-te obratno sorazmerna z obremenitvami.

Glede na opisano stanje morate predvsem zmanjšati obremenitve kolena (prenašanje bremen, tudi telesne teže) ter se izogniti predvsem sunkovitim obremenitvam (tek, skoki, hoja navzdol)..Pomembno je tudi usmerjeno okrepiti stegenske mišice.

Priporočam, da zaključite rehabilitacijo po posegu, nato pa se oglasite v naši ambulanti (če je le mogoče s posnetki zadnje magnetne resonance). Na pregledu se bomo lahko pogovorili o priporočenih športih in o usmerjeni okrepitvi mišic.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni

opravičujem se ker je bilo o teh temah ogromno napisanega ampak konretnega odgovora ne zasledim oz. me je zmedel moj zdravnik na današnji kontroli.
Pred tremi tedni sem nekako čudno zavila kolen, ki že prej ni bilo v “najboljši formi” Pred 20 leti sem imela že operirane križne vezi.
Sedanja diagnoza

1. pregled na urgenci
Levo koleno je prazno Balotment negativen, boleč pritisk v predelu medialne sklepne špranje ter MCL. MCL nekoliko popušča. Gibljivost v kolenu je boleča vendar možna pri fleksiji manjka okoli 30stopinj. McMurreyev test je pozitiven za medialni meniskus. V predelu medialne sklepne špranje je viden radiopačni tujek – prosto telo.
Dobila sem tutor mavec in bergle.

Po enem tednu so mi mavec odstranili izvid:
Izražena je pap. bolečina v predelu notranje sklepne špranje.Izteg zaostaja za 10st. Lachman pozitiven. Stranski vezi sta čvrsti brez večej bolečine ob nategu.
Danes sem imela po treh tednih kontrolo, bolečine so prisotne stalno, hodim z berglami, nogo sicer obremenim delno vendar močno zaboli kot bi imela iglice v kolenu.Zdravnik se je odločil za nujno artroskopsko operacijo meniskusa naslednji teden.
Bega me predvsem to da povsod berem da je okrevanje po artroskopiji zelo hitro ( po 14 ndeh normalna hoja itd ) meni pa je ko sem vprašala kaj to pomeni rekel da je operacija hitra in grem po operaciji takoj domov potem pa mesec dni počitka in nato pričetek fizioterapije. Se je mogoče zmotil in je mislil teden dni počitka? Ker sem bila presenečena nad hitrostjo datuma operacije sem pozabila natančneje povprašati me pa zanima saj moram v službo vsaj približno sporočiti kdaj bom prišla. Delam v pisarni torej je delo sedeče edino ne vem kako hitro lahko vozim avto.
Hvala za odgovor in mirno noč vam želi.

Maja

Okrevanje po artroskopski operaciji je odvisno predvsem od vrste artroskopske operacije. Traja lahko od nekaj dni pa vse do enega leta.

Priporočam, da se o tem pogovorite bodočim operaterjem, ki najboljše ve, kakšno artroskopsko operacijo ima namen narediti.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni.
Pred enim mesecem sem poškodovala koleno (testi za meniskus pozitivni, prav tako Lachman). Včeraj 24.1.2013 je bila opravljena artroskopija. Diagnoza: Plica mediopatellaris et plica infrapatellaris sin cum hypertrophia hofae. Narejeno resekcija plik in delna resekcija hofe. Mene zanima bolj po domače kaj to pomeni. Nadalje me pa zanima kakšne vaje naj delam doma ker nisem dobila nobenih navodil. Rečeno mi je le naj predolgo ne stojim in ne hodim. Bolečin nimam, je pa noga nekoliko otečena. Kdaj naj začnem z vajami (takoj?) in ali naj vadim kljub oteklini? Bila bi hvaležna za odgovor.

Spoštovana,

diagnozi pomenita: Plica mediopatellaris et plica infrapatellaris sin (gubi sklepne ovojnice na notranjem in spodnjem delu pogačice) cum hypertrophia hofae (prekomerno podpogačično maščevje). Narejeno resekcija plik in delna resekcija hofe (gubi sklepne ovojnice in prekomerno podpogačično maščevje so odstranili).

Priporočam, da se glede vaj obrnetne na forum ARTHRON – fizioterapija.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pri artroskopiji smo nasli hrustancno lezijo v predelu medialnega roba patele,velikosti 1x1cm outbridge III.-IV. Tu smo opravili toaleto,shawing,hondroplastiko.nati pa smo resecirali se medialno parapateralno pliko,ki je bila hipertroficna in opravili parcialno sinovektomijo.

Prosil bi vas ce mi lahko izvid prevedete u laicni jezik,kaj tocno je bilo opravljeno pri artroskopiji,kako je z rehabilitacijo,berglami,otekanjem..
V odpustnici pise da bergel ne potrebujem,mi je pa cudno da po posegu na hrustancu beergel ne potrebujem.stiri dni po posegu je koleno konstantno isto zateceno,gibljivost omejena upam da zaradi otekline.

V pricakovanju na odgovor vas lepo pozdravljam

Spoštovani,

pri operaciji so našli 1 cm2 veliko poškodbo sklepnega hrustanca ob
notranjem robu pogačice, ki sega praktično do same podhrustančne kosti.
Hrustanec so zgladili z brivnikom, odstranili gubo sklepne ovojnice in
razdraženo sklepno ovojnico v tem predelu.

Priporočam, da čimprej začnete s fizioterapijo (asistirano aktivno
razgibavanje, lokalno protivnetno zdravljenje, krepitev stegenskih mišic).
Koleno lahko razgibavate in obremenjujete brez posebnih omejitev, do
bolečine. Dolgoročno boste morali prav posebno okrepiti štiriglavo stegensko
mišico, kar bo zmanjšalo obremenitve v sprednjem delu sklepa in posledično
zmanjšalo težave.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav.
Pred tremi dnevi sem imel operacijo meniskusa. Operacija naj bi bila uspesna vendar me je vceraj zacela boleti mecna misica tik pod kolenom. Bolecina je cedalje hujsa, hoja z iztegnjeno nogo ni mozna. Bolecina se mi pocasi siri navzdol po misici proti gleznju. Sam sumim pretiravanje z vajami ali hlajenju. Ali je to mozno? Na dotik je prizadeti del precej obcutljiv. Je mozno vnetje misice ali je tezava lahko kaj resnejsega povezanega z operacijskem posegu? Kontrolo imam drug teden vendar mi tako nenadno poslabsanje zbuja strah. Hvala za odgovor. Lp grega

Spoštovani,

najverjetneje je vzrok izlita kri po operativnem posegu. Prisotnost krvi v tkivih namreč le-ta močno draži in povzroča vnetje. Priporočam hlajenje bolečih predelov z ledom, postopno raztezanje prizadeth področij do bolečine in jemanje nesteroidnega protivnetnega zdravila vsaj nekaj dni.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

v torek 18.6. sem imel artroskopijo desnega gležnja.
Odstranitev obilne hipertrofične sinovije iz sprednjega dela zgornjega skočnega sklepa, v ostalem je stanje vidnega hrustanca vredu. Toaleta.

Imam še majhno oteklino in čutim rahle bolečine v gležnju. V četrtek imam odstranitev (dveh) šivov

Razen bergel, pokazanih nekaj vaj in hlajenja pa nisem dobil posebnih navodil, kako naj poteka okrevanje. Sploh pa me glede na zahtevnost posega zanima, kdaj se je smotrno začeti ukvarjati s kakim športom (Tek, odbojka na mivki.. ) oz kako dolgo naj počivam.

Hvala in lep pozdrav,
Aleš

Spoštovani,

za nasvet o ukrepih priporočam, da se obrnete na forum: ARTHRON – fizioterapija.

Vrnitev v navedene obremenitve priporočam, ko bosta izveneli bolečina in oteklina, ko boste dosegel polno gibljivost gležnja in ko boste rehabilitiral mišice. To običajno traja po navedenem posegu vsaj 6 do 12 tednov.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

POZDRAVLJENI !!!
31.1 SEM IMEL ARTROSKOPIJO LEVEGA KOLENA.OPERACIJA JE POTEKALA BREZ POSEBNOSTI.NAREDILO SO MI NASLEDNJE:REVIZIJO KOLENA-PATELOFEMORALNO NA PATELI OUTERBRIDGE 2,PRAV TAKO NA TROHLEJI V PREDELU SREDNJE TRETJINE OBOJESTRANSKO,V PREDELU MEDIALNEGA KOMPARTMENTA HRUSTANEC 2,MESTOMA 3 TER DEGENERATIVNA POKA NA MEJI MED ZADNJO IN SPREDNJO TRETJINO,KI SEGA V ZADNJO TRETJINO MENISKA.OMENJENI MENISKUS RESECIRAM.SPREDNJA KRIŽNA VEZ ATENOIRANA.LATERALNI KOMPARTMENT:RAZMEHČAN HRUSTANEC.
SEDAJ,MI KOLENO ZATEKA,ČUTIM TUDI MOČNE BOLEČINE PRI HOJI PO STOPNICAH,BOLEČINE SO TUDI PRI ZASUKIH KOLENA V LEVO IN DESNO.OBČASNO MI KOLENO TUDI “PRESKOČI”,KAR PRAV TAKO POVZROČI BOLEČINO.OSEBNI ZDRAVNIK MI JE PREDPISAL ZDRAVILA ARCOXIA,KER SUMI NA VNETJE.
PROSIM,POVEJTE MI KAKO DOLGO BO PRILIŽNO TRAJALA REHABILITACIJA IN ALI MI SVETUJETE TUDI FIZIOTERAPIJO,TER KAKŠNO.
HVALA !!!

Spoštovani,

trajanje rehabilitacije ne morem napovedati. Vsekakor priporočam obisk fizioterapevta. Lahko se obrnete na našo sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. (041 753 913 ali [email protected]), ki Vam bo svetovala in tudi izvedla ustrezne metode.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close