Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija okrevanje nadomestilo

okrevanje nadomestilo

V letu 2010 so mi pri 38 letih odstranili obe dojke in na eni strani tudi bezgavke. Novembra 2010 sem se vrnila na delo za polni delovni čas. Imam pa dve vprašanji. Ali lahko oddam vlogo za okrevanje po preteku dveh let od kar sem bila zadnjič na okrevanju (junij 2010) in ali je smiselno vložiti vlogo za oceno invalidnosti in ali ta vloga vpliva na moje trenutno delo in plačo?

lp

Vaše vprašanje se nanaša na to, da bi vi želeli v okviru uveljavljanja pravic iz invalidskega zavarovanja pridobiti določene pravice, ki gredo invalidu III. kategorije in da bi vam bila priznana telesna okvara in na tej podlagi pravica do invalidnine. Kar se tiče pravice do invalidnine ta nima nobene povezave z vašim delovnim razmerjem in delodajalcem saj gre za denarni prejemek do katerega ste upravičeni v kolikor je podana telesna okvara v višini najmanj 50%, če je ta posledica bolezni ali poškodbe izven dela oz 30% če gre za poškodbo pri delu oziroma poklicno bolezen. Telesna okvara je podana, če je pri zavarovancu prišlo do izgube, bistvenejše poškodovanosti ali znatnejše onesposobljenosti posameznih organov ali delov telesa, kar otežuje aktivnost organizma in zahteva večje napore pri zadovoljevanju življenjskih potreb, ne glede na to ali ta okvara povzroča invalidnost ali ne.
Kar se tiče pravic iz invalidskega zavarovanja na podlagi razporeditve v III. kategorijo in vpliva na vaše delo pri delodajalcu je potrebno povedati, da ta lahko ima vpliv na vaše delo. Ugotovi se lahko npr. da niste več sposobni opravljati svojega dela pod splošnimi pogoji, ali ga opravljati v polnem delovnem času itd, kar pomeni, da bo delodajalec dolžan z vami skleniti novo pogodbo o zaposliti v kolikor ima ustrezna dela , da boste delo opravljali v skrajšanem delovnem času itd. Zavarovancu, kateremu so z dokončno odločbo priznane pravice na podlagi invalidnosti II. ali III. kategorije in ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas na območju R Slovenije, lahko delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas brez ponudbe nove pogodbe o zaposlitvi v skladu s predpisi o delovnih razmerjih le v primeru, če mu zaradi ugotovljene invalidnosti II. ali III. kategorije ali iz poslovnega razloga utemeljeno ne more zagotoviti pravice do premestitve na drugo delovno mesto brez ali po dokončani poklicni rehabilitaciji oziroma pravice do dela s krajšim delovnim časom

New Report

Close