okrevanje
Lepo pozdravljeni!
Najprej moram povedati, da nisem bruhala že 70 dni, na kar sem zelo ponosna. Bulimijo sem imela 4 leta in bilo je kot v peklu. Obiskovala nisem nobenega psihiatra, psihologa,…
Sedaj pa sem opazila, da sem se zredila za 10 kg ali pa še več (imela sem jih 48 sedaj jih imam 60, velika sem 1,60m)
Sicer je moje počutje v redu, a vseeno ne grem tako pogosto ven kot bi si želela, saj me je sedaj sram moje debelosti, hkrati pa ne želim ponovno zapasti v bulimijo, ker je takrat vse še bolj bedno)
Zanima me kako naj gledam na mojo prehrano saj se mi zdi da sem sedaj že nekoliko močnejša pri izbiri, kot sem bila na začetku
ko sem nehala z bulimijo, sem se večkrat preveč prenajedla in mi je bilo zvečer slabo, a vseeno nisem šla bruhat. rekla sem si, da mi je vseeno če se zredim saj oboje ne bom zmogla naenkat (nehat bruhat in manj jest).
Sedaj pa se mi zdi da bom zmogla- ne jem več toliko, da bi mi bilo potem slabo,…
Kaj priporočate vi, kako naj jem zdravo, da ne bom zopet postala obsedena s težo, in sicer v kolikem času se da zgubiti 10 kg- imam iluzije da se to da narediti hitro a kot vidim ni res
hvala za odgovor!
zana
Draga Zana,
najprej čestitke za velike dosežke. Izkušnja, da se da prekiniti krog stradanja in nažiranja in posledičnega bruhanja je izredno pomembna, tako za vas, kot za tiste, ki bodo vaše pismo brali. Bravo še enkrat!
zdaj pa glede ponovnega hujšanja: nikar s tem ne hitite. Poskušajte si vzeti za naslednjo stopnjo proti bolj zadovoljnemu in polnemu življenju, postati prizanesljiva in čimbolj prijazna do svojega telesa, ne glede na to, da ima kakšen kilogram več, kot si želite. Poizkusite uvesti kakšno redno telesno aktivnost, ki bi vam bila v veselje in naj ne bo namenjena samo hujšanju, ampak izboljšanju počutja v svojem lastnem telesu. Razgibano telo in kompaktne mišice – vsi poznamo ta občutek, a ni tako?
Poleg tega je pomembno vedeti, da lahko hujšanje, ki privede do izgube tistih 10 kg, tako poruši pravkar vzpostavljeno ravnovesje v hranjenju, da se lahko pri posameznikih, ki so k temu nagnjeni (in vi to ste, glede na to, da ste epizodo bulimije že imeli), ponovno sproži občutke volčje lakote in posledičnego prenajedanje in vse ostalo, kar že predobro poznate.
Kot ste sami rekli, kaj je več vredno,
kar tako pogumno naprej in bravo še enkrat,
Marija Anderluh
Najlepša hvala za pohvalo.
–
Zelo veliko mi je pomenilo, saj me ni imel noben za pohvalit (ker pač nihče ni vedel), jaz pa sem bila v srcu srečna
Bila mi je tudi zelo velika spodbuda za nadaljne dneve
Sporočam samo to, da že 86 dni nisem bruhala
En teden pa celo telovadim in treniram na orbitreku in pazim na prehrano (skupaj z mami- obe jeva isto hrano in nobena ne popusti, verjetno zato, da ne bi prizadela druge)
Drživa se diete, ki traja 90 dni- obe sva v enem tednu shujšali kar za 4 kg- se vam zdi, da je to preveč naenkrat, saj sploh nisva bili lačni, jaz sem v tem tednu naredila izpit na PF in ni mi primanjkovala koncentracija
LP- in še enkrat hvala za lepe besede
Hujšanje v tem obdobju na novo urejenega režima hranjenja ni priporočljivo, ker lahko pripelje do povsem iste situacije, v kateri ste že bili. Poskusite vzdrževati čimbolj stalno telesno težo, dokler se telo zares ne navadi in sprejme novega načina hranjenja in odnosa do hrane. Ta trenutek je to bistveno bolj pomembno, kot tistih nekaj kg manj , ki so igrali poznano zgodbo toliko časa pred tem znova in znova.
Pozdrave in čestitke za vztrajanje v spremembi še enkrat,
Marija Anderluh
Pozdravljeni! Se ponovno oglašam.
Imam eno vprašanje.
Nekje sem zasledila, da je depresija (bulimija) bolezen, ki se je z močno voljo ne da pozdraviti. Je to res?
In da sam pri tej stvari ne moreš storiti nič in da je nujno zdravljenje s tableti, psihiatri. Ali zadoščajo že pogovori s psihologi.
Ali se ne da uspešno pozdraviti teh motenj z intraspekcijo (naj bi bilo kot pogovor s psihologom, le da svojo preteklost in sebe odkrivaš sam).
Ko sem to slišala sem se ustrašla, tako da hvala za odgovor
Kako ločiti med depresijo, ki jo imajo najstniki med puberteto v mladosti in depresijo kot boleznijo?
lp zana
Pozdravljena,
depresija in bulimija nista isti motnji. Depresija se od depresivnega razpoloženja samega loči po intenzivnosti in trajanju znižanega razpoloženja (kadar traja večino dneva in traja vsaj 2 tedna). Poleg tega jo spremljajo še drugi simptomi in znaki, sprememba apetita, količine spanja, bistveno zmanjšanje sposobnosti uživanja v stvareh, v katerih ste uživali prej, zmanjšanje zanimanja, oz. želje po spolnosti, telesna nemoč in utrujenost, občutki krivde in lastne nevrednosti, lahko tudi razmiščljanja o smrti.
Depresivno epizodo zelo uspešno zdravimo z zdravili, dokazano učinkovita je pa v zdravljenju tudi psihoterapija (kognitivno-vedenjska terapija), oz. še uspešnejša je sočasna uporaba obeh. Seveda lahko predvsem blažje epizode depresije minejo tudi brez zdravljenja, pogosto se ljudje z blažjo motnjo niti ne oglasijo po pomoč pri zdravniku.
Pri tistih pa, ki pomoč potrebujejo, so strokovne smernice take kot opisane zgoraj.
M Brecelj Anderluh
Pozdravljeni!
He, he…mene se pa ne boste znebili.
naj povem kaj me muči……strah me je iti ven
zaradi prenehanja z bruhanjem sem se zredila, z dieto pa nisem zdržala
zadnje tri tedne sem šla zeeeeeelo malokrat ven, edino na faks ene 2x, čeprav sem včasih redno hodila na faks, sedaj me pa ena sila vleče, da sem doma in sem že čisto čudna
poanta je—-ne želim, da bi drugi videli koliko sem debela in me opravljali
obsedena sem z debelostjo in suhostjo
kaj naj naredim?- moram res iti na pogovor z zdravnikom, ne želim in nočem oz ne bom jedla tablet
počutim se veeliko bolje kot takrat ko sem bruhala, samo da sem se sedaj čisto izolirala
pred kratkim je ugotovila to tudi mami (se ji lažem, da hodim na faks) in sem ji ob joku priznala, da nočem vn, ker sem debela (glede na njeno reakcijo, sem malo spoznala nesmisel takega početja, ampak vseeno)
vse stvari prestvljam na čas, ko bom suha (zelo rada tečem, vendar da bi šla teč, to pa ne, “ko bom shujšala”—kje je tu logika???)
vpr——ali naj grem oz. moram k zdravnici?-kaj mi bo rekla, glede na to, da ne bruham več?
hvala in lep dan želim!