Najdi forum

Okrasni sladki krompir

Letos sem imela prvič med rožami na balkonu tudi sladki krompir, to je bujna rastlina s svetlozelenimi listi. Sem mislila, da ima pač tako ime “sladki krompir, včeraj pa vidim, da iz zemlje res gleda gomolj kor krompir roza barve. Vem, da za jest najbrž ni, me pa zanima, če bi lahko gomolj posušila in spomladi posadila. Saj vem, da lahko pač poskusim, samo če kdo ve naj mi pove kako je s tem, da ne bom prevečl razočarna.

res je dober za pojest, če ga le nisi preveč z umetnim gnojilom zalivala. Jaz jih tudi imam in sem ravno prejle gledala, kako lepo kukajo iz zemlje gomolji. Točno taki so najboljši.

Zdaj mi je pa žal, seveda sem zalivala kot vse rože vsak teden s cvetalom . Letos so bile res lepe. Mi je pa čudno, da v vrtnariji kjer sem to kupila niso omenili, da ni samo za okras. Še vedno pa ne vem, kako bi bilo če ga spomladi posadim in kako spravit gomolj. Za jest me ne mika kaj preveč, predsodki pač, čeprav verjamem, da je dober.

Če je to topinambur, je zelo užiten in zelo zdrav:)
Če ga le nisi preveč zastrupljala…

http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1752
http://trebnik.com/novicke/prehrana_10_01.php

http://www.rad-dobrojem.si/index.php?key=recart&id=125

http://kulinarika.net/recept/priloge/Pecen_topinambur-846.html

Mislim, da to ni topinamburm, vsaj podoben ni tistemu na prvi sliki, ki je kot sončnica. Moj sploh ni cvetel ima pa svetlo zelene, goste liste podobne fižolovim.

Lansko zimo mi je nekaj gomoljev ostalo v koritu, v zemlji, nezalito. Spomladi sem ugotovila, da so gomolji živi in imajo že poganjke oz. očesca. Presadila sem jih in zalivala in so rastline odgnale, kaj prida zrasle pa niso in so mi še mlade propadle. Morda ker ni bilo tretirano s škropivi in gnojili?!

Miranda

Vem da je že to stara tema, ampak me vseeno zanima, kaj je kdo poskusil jest ta okrasni sladki krompir? Jaz ga nisem nič zalivala s gnojili, samo me je strah, da se nebi slučajno zastrupli, če morda ni užiten. :S

Jaz ga tudi nameravam letos poskusit, na spodnjem forumu sem zasledila, da je najboljši pečen na maslu. Je pa sigurno užiten, poglej pod IPOMEJA BATATA (Stična)

http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/p=327076.html

http://sitik.si/Balkonsko_cvetje_enoletnice

Danes sem spekla gomolje rdečega okrasnega krompirja. Imajo zelo, zelo dober okus, malo bolj sladek, (kot kostanj) in se kar stopijo v ustih. Me je presenetilo, da je imela ena rastlina bele gomolje, ostale pa rdeče.

je zelo okusen.Saj se ga ze jedla

Jaz gojim ta sladki prompir že več let zelo uspešno doma na vrtu in sem zelo zadovoljna z njim. Imam ga kot rože, še bolj pa ga imam rada kot solato od mladih listov pripravlvjanih na pari, gomolj pa narežem na pol centimetra , nato jih popečem na olju in oblijem z karemelnim sladkorjim. Kupim ga v vrtnariji ki vzgajajo zvetji, cena je minimalno.

DOBER TEK

A mi lahko kaj več poveš o tem? Rad bi gojil tak krompir, pa bi prosil za kak nasvet.

To je Batata (sladki krompir) in nima nobene zveze z Topinambur-jem.

New Report

Close