Okrasne letvice na stikih (robovih) keramike – NASVET PROSIM
Prosim za nasvet glede stikov keramike na robovih. Končno smo na stopnji polaganja ploščic in smo se znašli pred dilemo. Imamo 1cm debele (velike) ploščice. Imamo vgradno kad, vgrajen WC kotliček, s ploščicami zaključeno okensko polico, zato tam nastajajo robovi. Keramičarja zanima, kakšne okrasne letve bomo imeli na teh stikih. O tem nisva razmišljala , poleg vsega meni te letvice niso všeč . Ali je nujno, da jih vgradimo, ali je res tako grdo, če se vidi rob ploščice, ali je čiščenje težje? Hvala za odgovor.
Uluru, tudi meni so bile alu letvice edina alternativa, vendar me keramičar prepričuje, da je okno, kotliček, WC tipalo belo in da naj bo belo. Imamo nežno bež ploščice in pri WC-ju mozaik, tako da mi ni nič jasno. Poleg vsega imam virozo, moram ležati (samo bi spala) in ne morem po trgovinah, keramičar pa je včeraj začel in danes mu moram povedati:(.
Morda deluje naivno, a keramičar ima s temi stvarmi bistveno več izkušenj kot povprečni bralec MON-a. Če ti svetuje letvice, se odloči za letvice, saj je vprašanje koliko obvlada brušenje v kote, če tega ni delal pogosto. Glede barve pa, očitno bi se ujemala bela, ki je meni osebno bolj nežna, pa tudi aluminjasta, saj pipe bodo verjetno srebrne?
Če nimaš neke izrazite posebne želje, naj odloči kar on in letvice nabavi, če si ti zbolela.
Meni osebno se zdi, da se obrtnik bolj potrudi, če mu malo popihaš na dušo, to vi gotovo veste bolje od mene in mu daš vedeti, da nekako soodloča o končnem videzu. Naj lepo uspe!
Nam je brusil robove na 45 stopinj. Če se odločiš za to pa obvezno v naprej povej, da če linije na stikih ne bodo ravne, po domače, da bodo robovi “vijugasti”, da bo to stvar reklamacije. Pri nas je ponekod narejeno v piko, potem se pa keramičarju verjetno malo ni dalo in gre rob malo po svoje.Očitno pa se je odločal kje bo to naredil malo na hitro in kje ne- takšne napake so na malo manj vidnih mestih, mene kljub temu motijo in posledično je dobil občutno manj plačila za svoje delo. Ne daj se odpravit s tem, da se to ne da naredit- vse se da. Pri nas je moral brusit ploščico po ploščico, ker imamo mozaik to pomeni ploščice v velikosti 2.5×2.5 cm -eno po eno… Naknadno pa sem ugotovila, da se izbrane ploščice dobijo tudi že tovarniško pobrušene na 45 stopinj- ko bi le vedela prej! Obstajajo pa tudi keramični zaključki v enakem stilu kot so ploščice, pri mozaiku pa imaš še opcijo, da robove ne zaključuješ ostro- naredi se “zaokrožen” rob in potem ni nobenih zaključkov, mozaik se položi po celi površini. Če se vseeno odločiš za letvice, bi se jaz odločala glede na barvo fug- ker ta zaključek je v resnici ena večja fuga.