Najdi forum

Prosim, če ima kdo izkušnje z okrasno koprivo, da mi malo razloži, kako jo naj skladiščim čez zimo, kake temperature ji odgovarjajo in ali se lahko naredijo podtaknjenci za prihodnje leto? Imam jo namreč prvič, zato nimam nikakršnih izkušenj.

Hvala in lep pozdrav!

Sama imam vsako leto nekaj vrst okrasnik kopriv. Podtaknjence delam med majem in avgustom, sedaj je prepozno. Sama sem jih v ponedeljek, ko so začeli groziti s slano dala notri v hišo na toplo in sedaj jih normalno do naslednje pomladi, ko jih spet daš ven, zalivaš in to je vse.

No, pisane koprive niso preveč zahtevne, res pa je, da je pozimi bolj malo svetlobe in zato se rade pretegnejo, novi listi so majhni, izgubijo barve, včasih se tudi spodnji listi sušijo, kljub temu ne obupajte. Naj bodo na svetlem nekje na oknu, ne premrzlem (najbolje v ogrevani sobi), zalivate zmerno (ne toliko kot poleti), in tudi če ne bodo izgledale preveč lepe, da le zdržijo do spomladi, takrat pa naredite potaknjence (lahko že v drugi polovici februarja, če imate toplo v sobi), potem bodo kmalu spet lepe (korenine poženejo tudi v kozarcu z vodo).

Lep pozdrav, dr. Romana Ružič

Iskrena hvala, za oba odgovora. Še to me zanima. Pred kakim mesecem sem odrezala vrhove in dala v vodo, kjer se zelo lepo držijo in so pognale korenine. Zdaj pa ne vem ali naj te posadim, ali pa jih kar pustim do pomladi v vodi?

Še enkrat hvala za prijaznost in lep pozdrav!

Pozdravljena!

Posadite, ko bo dovolj korenin, v vodi vam bodo sčasoma zgnile. Do pomladi je predaleč 🙂

Lep pozdrav, dr. Romana Ružič
Objava čaka odobritev

New Report

Close