Okna z ali brez rolet
Smo pred odločitvijo (ker je treba pri zidavi to že vedeti) ali imeti okna z ali brez rolet.
Jaz sem za rolete, mož proti. Za rolete sem zaradi tega, ker jih lahko poleti, ko sije sonce, potegneš in s tem narediš senco v prostorih, pa tudi čiščenja mislim, da je manj, če je kakšen dež z vetrom.
Kaj pa vi menite oz. kakšni so vaši argumenti za ali proti?
Meni so žaluzije bolj pri srcu, ker se da svetloba enostavno regulirati in ni treba vleči rolet gor in dol. Pri nas imamo vse žaluzije spuščene, jih nikoli ne dvigamo, samo reguliramo.
Verjetno bo kdo povedal še drugačno mnenje, samo jaz imam še vedno spomin iz mladosti, ko so bile rolete še lesene in je vsako jutro in zvečer ropotalo pri vlečenju.
Definitivno za! Zadržijo tudi hud mraz, pa če se kakšen vlomilec okrog smuka, se fino sliši, ko jih začne privzdigovat ( če si v pritličju bloka npr. z atrijem, ali pa v hiši)- -imam izkušnje!, dobra zaščita pri toči, pa skrit si pred nezaželjenimi pogledi ….
upam, da sem naštela še nekaj pozitivnih tebi v prid 🙂
Lp,
Majca
Če bi še enkrat zidali, bi dali v spalne prostore rolete, ker se v popolni temi bolje spi, v bivalne prostore (pri nas je v pritličju bivalni prostor, v mansardi pa spalni) pa žaluzije. Prodajajo pa še nekakšne ratan žaluzije (če se ne motim) ki za moj okus izgledajo fantastično, pričarajo ti malo eksotike. No te bi imela sedaj v bivalnih prostorih, žal je pa tako da imamo povsod žaluzije. Nekje so dobrodošle nekje pa ne. Pri nas sosedje imajo rolete in jih imajo stalno dol, da jih nebi mi preveč gledali (like I care) pa zgleda kot da so se zabarikadirali v bunker. S tega vidika sem pa definitivno za zaluzije ker je boljša regulacija svetlobe.
Lp
Verjetno boste imeli termopan stekla, kar pomeni da žaluzij ne boste mogli imeti med stekloma. V tem primeru bi priporočil rolete, ker so enostavnejše za čiščenje, bolje zatemnijo, so boljši izolator (poleti je v prostoru hladneje, pozimi topleje), mislim da je možnost okvare manjša in predvsem so manj moteče, saj so na zunanji strani oz. spravljene v škatlo, ki je za to namenjena. Če imate navadna vezana okna (dva navadna stekla, vmes pa zrak, in se dajo na sredini odpreti) potem bi dal med stekla žaluzije.
Hvala za vse vaše nasvete. Ker bomo spomladi nadaljevali z zidavo (še pritličje in mansarda) je že sedaj potrebno vedeti za ali proti roletam, ker je potrebno napraviti “škatle” nad okni.
Seveda bomo imeli termopan stekla in res sedaj samo še bolj trdno zagovarjam rolete glede na vse njihove prednosti.
Če bi se odločili za zunanje žaluzije, ti predlagam kovinske, tiste z 10 cm širokimi lamelami. Ob pravilnem ‘obračanju’ poleti zelo dobro zadržijo vročino zunaj. Sem živela že za roletami, za notranjimi žaluzijami in za roloji, a so mi te zunanje ‘masivne’ žaluzije daleč najboljše. Njihova prednost pred roletami je ta, da če rolete potegneš dol, si v temi, če pa imaš dol žaluzije, pa lahko še vedno reguliraš svetlobo.