okna – pomoč
Moje mnenje je PVC ali les. Vsak posameznik pa se odloči sam, nekaterim bolj odgovarja les, drugim plastika. Na tem forumu smo se oz. še vedno poteka debata na to temo. Prisegam na bolj znane, večje proizvajalce. Vse skupaj izpade bolj resno, od ponudbe, izmere, izdelave, montaže, pa bog ne daj tudi v primeru reklamacije. Z okni PVC nimate vzdrževalnih vzdrževalnih del. Enkrat letno z oljem nekoliko namažete okovje. No krpo in vodo seveda potrebujejo vsaka. To je vse. Lesena je pa treba prej ali slej prebarvati. Ni to seveda vsako leto, ampak čez 10-15 let bo pa kar treba misliti na to. Meni osebno se zdi dobra pvc varianta oken z alu oblogami na zunanji strani. Lesena okna so malce dražja od pvc. Imate pa še možnost alu les oken. To so aluminijasti pokrivni profili na zunanji strani. To je najdražja varianta. Moje mnenje je, da se alu okna uporablja bolj za poslovne prostore in večje zgradbe, kjer so kompletne stene oz. fasade sestavljene iz alu profilov( oken in fiksnih sten.)
Definitivno se pvc manj ali sploh ne krivijo kot lesena. Les je naravni material in se z vremenskimi vplivi, mraz, vročina lahko zvijajo,krivijo. Pri pvc je tega manj ali ni omembe vredno. Vsa pvc okna so v notranjosti profilov pvc ojačana z železnimi pocinkanimi ojačitvami. Povesijo se pa lahko približno enako pvc, lesena ali kakšna druga, to pa se še vedno nastavlja z okovjem. PVC alu: alu je samo na zunanji strani in je alu obloga, debela cca 1do2 mm in je bolj estetskega videza in lahko si na ta račun izmišljate nešteto barv. Najbolj pride ta varianta v poštev, ko hočete dvobarvna okna. Zunaj barva, notri bela. Nikakor ta aluminij nima ojačitvene funkcije! Kar se tiče polken, rolet, žaluzij, so mnenja spet zelo deljena, dva vprašana ne bosta dala enakega odgovora, kot pri vprašanju les ali pvc. Če se boste odločili za polkna sem jaz pristaš alu polken, ker pvc polkna se pa res lahko zvijejo. Nekaj proizvajalcev v Sloveniji pvc polken sploh ne ponuja več, zaradi problemov z njimi. Sestavljeni so iz veliko delov, v katerih tudi ni ojačitev in pride do deformacij. Rolete vam prostor popolnoma zatemnijo, lahko tudi malo pripomorejo k dodatni izolaciji. Spet so na voljo pvc ali alu lamele,ki so lahko polnjene z dodatnim izolativnim materialom. Žaluzije so pač najcenejša varianta,ki pa prostora ne zatemnijo popolnoma, čiščenje je precej oteženo. Tukaj je nasvet težko dati, kaj je bolje izbrati.
Ampak pazi to bi jaz naredil za sebe in ni merodajno nikomur drugemu! ! Dal bom bela pvc okna, oblekel jih bom pa z alu oblogo v barvi. Pvc okno z alu oblogo je cca 5% dražje od dvobarvnega okna. (zunaj barva, notri belo). Jaz polken ne bom dajal. Eventuelno rolete, drugače pa imam sedaj na vseh oknih žaluzije in sem čisto zadovoljen z njimi. Kot sem napisal, ti dodatki so stvar posameznika, so pa kar dragi. Če kaj pogrešam na sedanjih oknih, so komarniki vsaj v spalnici, dnevni in otroški sobi, saj mreže in ostalo iz veletrgovin niso to kar so pravi komarniki. Niso pretirano dragi, a so vseeno vredni denarja. O nobeni ceni ne bom govoril! Pri nas je tako, drugje je drugače. Cene se od proizvajalca do proizvajalca lahko zelo razlikujejo. Upoštevati morate, da se večje firme, ki imajo razne certifikate, slovenske in tuje cenovno lahko višje rangirajo. Te certifikate pridobijo izključno na podlagi kvalitete in ostalih zelo, zelo strogih predpisov, ki jih morajo seveda neprestano potrjevati. Sicer se pa cenovne ponudbe itak delajo na podlagi kupčeve izmere, šele ko stvar postane resna, za potrditev pride k vam na izmero strokovnjak iz firme.
Mi smo dali PVC z zunanjo alu oblogo in alu roletami.
Če te zanima več o tem, se mi oglasi na mail: [email protected]
oj
Tudi jaz še vedno ne vem ali lesena ali plastnična, ampak razen barvanje so v vsem boljša lesena, glede toplotne in zvočne izolativnosti pa ne mislim stekla. Tudi če bereš ne njihovih straneh ponudnikov pred in slabosti ti na pvc ne morejo garantirati če sem prav zastopila nekih delov za več kot 10 let pri lesenih pa. Mene moti pri lesenih tudi to, da so mi všeč bela ampak kaj ko bela barva na lesu postane tako grda še posebno ko les obnavljaš. Pa res je tako kot mi je ena napisala ko sem jaz spraševala bolj so stajliš.
Se mi pa zdi, ko dobiš profil od lesenih in plastičnih v roke, je že res da so ojačani ampak kaj pa tisto s čemer je oblečeno? Saj v tistem je problem pa vročina in mraz, po moje je to bistveno ta del se zvije, saj je ojačano okno ne pa stranice v katere je oblečeno. Potem ti pa ravno ob vogalu zvije. No mene je to bolj zmotilo pri pvc, potem pa še okno, ki sem ga videla montiranega pred 2 leti so ga vstavili, kako je sedaj zvit in je špranja da piha skoz.
Aluminjij je pa toplotni prevodnik da ga ni boljšega. Ko boste kurili boste ob veliko energije po nepotrebnem.
Ko pa gledaš okolico se pa res vsi odločajo za plastična vsaj tu okoli nas. So bistveno cenejša in barvati jih ni potrebno. Je pa potrebno toliko bolj uporabljati cunjico če imaš bele barve ker posrana od muh pa le niso lepa, takoj pade v oči.
Kar se pa tiče žaluzij, bova midva dala rolete. Saj imajo dandanes vsi klime, pol pa vidiš ko pravijo joj se mi sonce vpira v okno moram roleto spustit če ne je preveč vroče, z žaluzijami je pa tako, da nikoli ne moreš narediti popolne teme. Pa še za pucat niso fajn. Torej jaz sem za alu rolete
lp