Najdi forum

okna čez celo steno

zadnjič sem tu na portalu prebrala, da ni dobro imeti okna čez celo steno. Zakaj ne?

Always look on the bright side of life!!!

To pa mene tudi zanima,ker mi imamo eno steno celo v steklu.

Odsvetujejo se tako velike steklene površine, ker so toplotne izgube velike. Drugače pa meni izgledajo super!

Mogoče je kdo mislil, da zato ker je potem verjetno toplotna izolacija mal slabša in gre mogoče pozimi mal več kurjave??? Al pa mogoče zato, ker je možnost vloma večja??
Ne vem , samo ugibam, lahko da je problem kje drugje.

PS
Si pa tudi jaz želim en večji del stene v dnevni v steklu.

Mogoče zato:
– Ker skozi stekleno površino s kondukcijo izgubljaš vsaj 3x več toplote kot skozi zid (toplotno izoliran).
– Ker skozi okna nekaj izgobljaš tudi s konvekcijo (prepih).
– Ker skozi okna izgubljaš mnogo več kot skozi zid tudi s sevanjem.
– Zaradi sevanja je pri isti temperaturi zraka v prostoru občutek mraza v bližini steklenih površin večji, kar vodi v potrebo po višji temperaturi zraka in s tem spet večji potrošnji energije.

Steklena stena je velika površina z dosti tekočimi metri profilov in fug, kar pomeni, da skozi okno mečeš veliko količino energije (denarja, CO2, razcepljenih uranovih atomov, ali česarkoli pač že…).

Po drugi strani pa skozi tako steno v prostor sije sonce in ga občutno greje. Mi sicer nimamo okno čez celo steno, imamo pa panoramska vrata, dolga 3,2 m in jih ne morem prehvalit. Če bi še enkrat delala, bi naredila še daljša oz. bi dnevno sobo planirala tako, da bi bil celoten JZ vogal v steklu. Ob sončnem vremenu se temperatura v prostoru dvigne tudi za 4 stopinje!

-Verjetno še nimaš otrok,,,
v igri pozabijo,,steklo se lahko razbije, porežejo se lahko.

-pomembne so tudi nosilne stene,,,zaradi morebitnih potresov,,,

Morda tudi zaradi teh možnosti,,,

Enako.

Živi in pusti živeti

Pri manjši kvadraturi je lahko problem tudi opremljanje prostora.

ne vem no, eno je teorija – kot je zgoraj napisano, eno pa “dobra praksa”. mi imamo eno celo steno v steklu – smer Z, in drugje v skupnem prostoru tudi veliko oken + 2x dvojna balkonska vrata za izhod na teraso.

sredi najhujše zime letos:
– nič ne piha
– skoraj nič ni hladneje oz. je zaznava zanemarljiva
– toplota se sigurno izgublja ven, ampak ne prav veliko saj bi drugače peč non stop laufala, da bi ohranjala tistih 21.5 stopinj

prednosti:
– neizmerljiv občutek ko gledaš polhograjske hribe v vsej dolžini, kamniške in karavanške gore vse iz enega prostora
– če je sončen zimski dan, nam pomaga greti, saj sije pod nizkim kotom (v jedilnici nimamo direktega sonca)
– smo že pri projektiranju to predvideli in so cevi talnega gretja pred steno položene bolj na gosto, izolacija je temu primerna, prav tako kvaliteta oken

še enkrat bi se odločila enako. tisto večjo porabo energije pa bomo mi kompenzirali z zeleno energijo iz kolektorjev (+ toplotna črpalka).

lp,
N.

LEP POZDRAV
SEM MONTER OKEN IN VRAT
PRI SEDAJŠNIH MATERIALIH NI NOBENEGA PROBLEMA
JAZ VAM PRIPOROČAM DA SI VGRADITE OKNA (PANORAMSKO STENO)
ZARADI VEČ DNEVNE SVETLOBE DOBITE OBČUTEK VEČJEGA PROSTORA
TOPLOTNA PREVODNOST JE PA ODVISNA OD IZOLACIJE ,POSTAVITEV RADIATORJEV IN MATERIALA IZ KATEREGA SO IDELANA OKNA

ŽELIM VAM USPEŠNO ODLOČITEV MM

mi imamo stekleno fasado 6 m x 5,6 , pa smo izredno zadovoljni. Če so izgube toplote nekoliko večje, je pa večje tudi ogrevanje skozi to steklo, seveda mora biti na južni strani, če imamo recimo dnevno vsaj 2 uri sonca, se hiša brez gretja ogreje na 26 stopinj. Fajn zadeva je tudi, da imamo stene nasproti stekla pobarvane s temno barvo, ki nase veže ogromno toplote in jo oddaja še vsaj 3 ure po zahodu sonca, po občutku je potem ta celotna stena kot bi imela stensko ogrevanje.
Pod stekleno fasado smo postavili konvektorsko ogrevanje, ki preprečuje, da bi se steklo ponoči preveč ohladilo in bi se s tem povečala izguba toplote.

Glede varnosti: tudi če imaš majhne otroke, steklo mora biti na taki površini obvezno kaljeno, je tako steklo bolj varno, kot pa recimo kakšno navadno steklo v vratih.

Glede izgleda: izgleda fenomenalno!!!!

Glede varnosti pred vlomom: če ti bodo hoteli vlomiti, ti lahko vlomijo tudi skozi kuhinjsko okno velikosti 80 krat 80, mar ne????

Problem opremljanja prostora: ma kaki! Pač postaviš stvari malce bolj moderno.

Občutek: fenomenalen, ko sediš pri zajtrku, imaš občutek da si zunaj med snegom in te pridejo gledat srnice….božansko!!!

Skratka: PRIPOROČAM.

New Report

Close