Okna, balkoni… in muce
Hja, dejstvo je, da se muce stegujejo preko ograje in oken za ptiči … Če ste kje v zgornjih nadstropjih, potem vsekakor namestite mreže, ker se bo slej ko prej nagibala čez …. Sicer eni pravijo, da mački pristanejo na nogah, vendar ni za tvegati, ker vem za primer, kjer je muca padla iz balkona na hiši in imela kompliciran zlom noge. Da ne govorim o stroških operacije, ki so znatno višji od nakupa mrež.
lp
Na balkonsko ograjo sem jaz namestila malo gostejšo mrežo iz kompaktne trde plastike (dobi se v Obiju). Na balkonsko ograjo sem jo pritrdila z najtanjšimi jeklenimi žicami.
Če je balkon ograjen samo z ograjo, je v redu. Problem nastane, ko je del balkona ograjen z zidom, ki je dovolj nizek, da lahko muca skoči nanj. V tem primeru pomaga, če na zid daš npr. korita z rožami.
Jaz sem precej panična glede balkona in oken ter raje vidim, da je muca zunaj pod nadzorom. Mojo nagajivko sem našla na vrhu mreže, pritrjene na balkonsko ograjo, in od takrat sem res pozorna, kaj počne, ko je zunaj. Sicer je to naredila samo enkrat, pa vendar…
Kako se bo odzvala tvoja muca, je čisto odvisno, ampak načeloma ne plezajo po mrežah. 🙂 In večina lastnikov ni tako panična kot jaz.
Na okno se da super namestiti Tesina snemljiva mreža proti insektom. Prodajajo jo v črni in beli barvi in v več velikostih. Mislim, da sem tudi Tesino mrežo kupila v Obiju.
Pri Tesini mreži je treba biti previden, da je dobro zalepljena. Kakšna mačja iznajdljivka jo je sposobna tudi z lastnimi šapicami odtrgati in se prebiti na drugo stran (preizkušeno).
Slaba stran te mreže je, da je precej gosta in ovira normalno kroženje zraka. Poleti zna biti precej zatohlo v prostoru, četudi imaš okno ves čas odprto.
Druga varianta za okno pa je, da na zunanjo okensko polico namestiš malo ograjico ali pa korito za rože – mrežo, v katero bi muca padla, če bi se slučajno zagnala za “letečim predmetom”.
Za karkoli se boš že odločila, najprej malo preizkušaj, opazuj, da vidiš, kako se je obneslo. Šele potem si lahko brez skrbi in muca brez nadzora.
Tudi sama sem na balkonsko ograjo pritrdila leseno ograjico, ki sem jo kupila v Bauhausu (za vzpenjanje vzpenjalk :). Zaenkrat se obnese.
Za okna pa mislim, da bo vsaj poleti najboljša rešitev mrežica proti insektom.
Moja mucka je preživela že prbl. 3 padce, zadnji se je končal s pristankom v koritu z rožami na spodnjem balkonu. Vem, grozno.